MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 841 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 840 | 841 | 842 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 841 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gwontownik

Post #1 Ocena: 0

2021-06-10 16:32:53 (4 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5764

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Nowa pozycja w domowych wyrobach
To będzie zepsuty ser (wg przepisu camembert). Pleśń już zaczyna rosnąć
Obrazek

Następny planuję zrobić Rockford, miksa Rockford i camembert w jednym, a potem kozi (ten też będzie zepsuty).

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 10-06-2021 17:16 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #2 Ocena: +1

2021-06-10 16:58:46 (4 lata temu)

gosian

Posty: 9931

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Parę dni temu kupiłam w morrisonie mleko w szklanych butelkach (w takich małych jak od mleczarza) z nadzieją ze zrobię z niego ser.. Fakt, mleko robilo się kwaśne, ale również gorzkie. Serka nima niestety :-(
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

sqlserver

Post #3 Ocena: +1

2021-06-10 17:06:50 (4 lata temu)

sqlserver

Posty: 4355

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Skąd: yorkshire

Kup takie zwykle tłuste w tych galenowych plastikach, to całkiem prawdziwe mleko, oczywiście jak nie masz dostępu do żywej krowy
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #4 Ocena: 0

2021-06-10 17:11:54 (4 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5764

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Cytat:

2021-06-10 16:58:46, gosian napisał(a):
Parę dni temu kupiłam w morrisonie mleko w szklanych butelkach (w takich małych jak od mleczarza) z nadzieją ze zrobię z niego ser.. Fakt, mleko robilo się kwaśne, ale również gorzkie. Serka nima niestety :-(

Bo pasteryzowane mleko, a takie jest w większości w sprzedaży, można skwasić, ale trzeba dodać bakterie. Najprościej z zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Bez tego dodatku zgnije.
Najlepiej gdzieś poszukać farm shop ze świeżym mlekiem. Tak jak ja kupuję prosto od krowy, takie pełnotłuste jakie mleczarnie przetwarzają na mleko, śmietanę i masło.
Sery też można robić ze słodkiego mleka. Najlepiej również niepasteryzowanego.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 10-06-2021 17:14 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dominikaaa

Post #5 Ocena: 0

2021-06-10 17:45:47 (4 lata temu)

dominikaaa

Posty: 326

Z nami od: 30-03-2008

Cytat:

2021-06-10 17:11:54, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2021-06-10 16:58:46, gosian napisał(a):
Parę dni temu kupiłam w morrisonie mleko w szklanych butelkach (w takich małych jak od mleczarza) z nadzieją ze zrobię z niego ser.. Fakt, mleko robilo się kwaśne, ale również gorzkie. Serka nima niestety :-(

Bo pasteryzowane mleko, a takie jest w większości w sprzedaży, można skwasić, ale trzeba dodać bakterie. Najprościej z zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Bez tego dodatku zgnije.
Najlepiej gdzieś poszukać farm shop ze świeżym mlekiem. Tak jak ja kupuję prosto od krowy, takie pełnotłuste jakie mleczarnie przetwarzają na mleko, śmietanę i masło.
Sery też można robić ze słodkiego mleka. Najlepiej również niepasteryzowanego.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 10-06-2021 17:14 ]


Niepasteryzowane mleko można kupić online, są nawet mlekomaty (chyba na północy Anglii). Ostatnio szukałam online i jeden z producentów miał taki mlekomat i mozna było kupić świeże mleko. Niepasteryzowane mleko można kupić od producenta, w markecie nie ma takiej możliwości, każde pasteryzowane. U mnie w pobliskiej farmie reklamują się, ze można u nich kupić mleko naturalne ale zawsze jak tam jestem to nie ma i niewiadomo kiedy będzie… hmmm pozostają zakupy online.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #6 Ocena: 0

2021-06-12 15:37:41 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

Bigosik z młodej kapisty, młode ziemniaczki and koperek wszechmogący 😊
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #7 Ocena: +1

2021-06-12 16:19:56 (4 lata temu)

stanislawski

Posty: 7978

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Cytat:

2021-06-10 17:06:50, sqlserver napisał(a):
Kup takie zwykle tłuste w tych galenowych plastikach, to całkiem prawdziwe mleko, oczywiście jak nie masz dostępu do żywej krowy


Np. to z Jersey? Kiedyś mi też je szlag trafił...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2021-06-14 16:07:16 (4 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5764

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Code:
 

Cytat:

2021-06-10 16:32:53, Gwontownik napisał(a):
Nowa pozycja w domowych wyrobach
To będzie zepsuty ser (wg przepisu camembert). Pleśń już zaczyna rosnąć
Obrazek

Następny planuję zrobić Rockford, miksa Rockford i camembert w jednym, a potem kozi (ten też będzie zepsuty).

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 10-06-2021 17:16 ]





A tak wygląda po tygodniu.

Obrazek
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #9 Ocena: 0

2021-06-14 16:39:23 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6875

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Ja raz kupilam mozzarella cheese I mi sie zapomnialo.... I tak lezal ten ser w lodowce dlugo. Jak wyciaglam z worka, to smierdzialo jak nieszczescie, ale dobry byl na pizza... dodawal smaku.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #10 Ocena: 0

2021-06-14 19:58:57 (4 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5764

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Cytat:

2021-06-14 16:39:23, Maat17 napisał(a):
Ja raz kupilam mozzarella cheese I mi sie zapomnialo.... I tak lezal ten ser w lodowce dlugo. Jak wyciaglam z worka, to smierdzialo jak nieszczescie, ale dobry byl na pizza... dodawal smaku.

To tak trochę niebezpiecznie bo nie każda pleśń jest zjadliwa. Niektóre rodzaje są wręcz szkodliwe. Pleśń występująca w serach to specjalne odmiany penicillium candidum (biała) lub Roquefotti (niebieska). To tylko te najbardziej znane. Z kolei takie jak szara, czarna, czerwona są niedopuszczalne i niezdrowe. Owszem można zaszczepić kupiony ser pleśnią lecz nie jestem pewien efektu, bo normalnie następuje dojrzewanie sera wraz z rozwojem pleśni, a ten następuje od samego początku czyli już w garnku na kuchence. Gdy poddaje się plesnieniu dojrzały już ser to mamy do czynienia z zupełnie innym surowcem i może pójść coś nie tak jak powinno. Ponadto pleśnie te dobre dla sera do rozwoju potrzebują powietrza do tego stopnia, że sery się dziurawi, aby doprowadzić tlen do jego wnętrza i nie są to te duże dziury w serze szwajcarskim. Tymczasem piszesz o wyciągnięciu z worka po długim czasie czyli ewentualne procesy zachodziły beztlenowo. Ja bym nie zaryzykował.
Ale może się nie znam, bo ludzie nawet takie cuda jak Casu marzu czy Vieux Boulogne wymyślają i za przysmak uważają.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 14-06-2021 20:08 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 841 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 840 | 841 | 842 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,