Kategoria: Zjadliwe, ale bez kulinarnego orgazmu.
Str 831 z 912 |
|
---|---|
EFKAKONEFKA33 | Post #1 Ocena: 0 2021-05-13 16:58:40 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Tofu marynowane (miód, sos sojowy, musztarda francuska, sok z pomarańczy, czosnek, odrobina octu balsamicznego i papryki wędzonej ) Potem smażone na małej ilości oleju.
![]() Kategoria: Zjadliwe, ale bez kulinarnego orgazmu. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Maat17 | Post #2 Ocena: 0 2021-05-13 17:02:25 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Mushrooms soup I zawijaki.
![]() ![]() |
niebieskieucho | Post #3 Ocena: 0 2021-05-13 17:10:10 (4 lata temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Po ciężkiej nocy - za sprawą niepełnosprytnego klienta, który przez całą noc krążył po parterze i szurał kulasami po podłodze w sposób przypominający do złudzenia zombie walk - postanowiłem po robocie mimo znużenia zasklepić, by sprofanować coś na obiad i uzupełnić kończące się łańcuchy pokarmowe. Wybór padł na miejscowy ALDI. Ledwo przekroczyłem próg, przechodząc koło sektora jarzyw i warzyn, jak z nagła usłyszałem wolanie “Panie Andrzeeeeeju”. Obejrzałem się zdumiony, którz to mnie woła? Aż po ponownym zawołaniu, ustaliłem, że głos pochodzi od egipskiej fasolki szpargałowej, która zaczęła nalegać aby ją kupić. Pomyślałem sobie dlaczego by nie, gdyż dawno jej nie miałem. Z ostatnich fasolek jadłem mąż tu (groszek cukrowy?), nie licząc gotowców, harikotów. Niedawno właśnie ją wciągnąłem. Zaletą tego dania jest szybkość przyrządzania. Po umyciu i obcięciu końcówek, każdą przekroiłem na pół, bo lepiej mi smakuje jedzona w poprzek niż wzdłóż. Jedzona w całości w poprzek, nie przeszłaby przez wrota mojej gęby. Przy okazji zapytam jak wam lepiej smakuje, jedzona w poprzek, czy wzdłużnie? Po ugotowaniu fasolki uprażyłem na maśle parę łyżek mąki razowej, do której ją wraz solą himalajską (w dużej ilości) wrzuciłem. Whahałem się czy jej nie ubogacić, ale nie miałem dobrego pomysłu. Opuszczając wzrokiem lodówkę, zahaczyłem nim o sos pomcidorowy. Początkowo chciałem nim zlać fasolkę, ale uprzytomniłem sobie że mógbły on całkowicie zagłuszyć smak prażonej mąki (prawie taki sam jak bałki turtej), który bardzo lubię. Na osobnym talerzu miałem wczorajszą niedokończkę (kurze gnaty w różnych jarzywach). Jednym słowem najważniejszy dobry smak i biomasa. Jakby ktoś miał pytania, to mogę doradzić co nieco.
-- Gdzie kucharek sześć, tam siódma odpoczywa Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2021-05-13 17:17:48 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-05-13 17:10:10, niebieskieucho napisał(a): Ledwo przekroczyłem próg, przechodząc koło sektora jarzyw i warzyn, jak z nagła usłyszałem wolanie “Panie Andrzeeeeeju”. Obejrzałem się zdumiony, którz to mnie woła? Aż po ponownym zawołaniu, ustaliłem, że głos pochodzi od egipskiej fasolki szpargałowej, która zaczęła nalegać aby ją kupić. ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
dominikana36 | Post #5 Ocena: 0 2021-05-13 19:23:44 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat: 2021-05-13 16:58:40, EFKAKONEFKA33 napisał(a): Tofu marynowane (miód, sos sojowy, musztarda francuska, sok z pomarańczy, czosnek, odrobina octu balsamicznego i papryki wędzonej ) Potem smażone na małej ilości oleju. ![]() Kategoria: Zjadliwe, ale bez kulinarnego orgazmu. Jak wyszlo?(chodzi mi o strukture, smak to kwestia gustu i przyzwyczajenia ![]() Ja robie marynate inaczej- tzn glowna baza jest ocet, kt doprawiam az mi smakuje i tym zalewam- bo tofu nie ma smaku samo w sobie, bedzie smakowalo dokladnie tak jak marynata ale niestety przejmuje smak tylko z "octowej" podstawy. To co dodaje do octu musi sie w nim tez "rozpuscic" Reszta z niego "splywa". Ja bym tu dala sporo octu winnego na podstawe (nie balsamicznego), plus reszta wymieszana az do pozadanego smaku. Ale wyglada super ![]() [ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 13-05-2021 19:24 ] |
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2021-05-13 20:15:28 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Konsystencja ok. Marynata też była ok. To chyba nie do końca moja bajka
![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
dominikana36 | Post #7 Ocena: 0 2021-05-13 20:35:03 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Ok. czyli wedzone nalezy potraktowac tak jak zwykle.
|
Gwontownik | Post #8 Ocena: 0 2021-05-13 21:56:50 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2021-05-13 17:02:25, Maat17 napisał(a): Mushrooms soup I zawijaki. ![]() ![]() Próbowałaś placki robić sama zamiast kupować gotowce? Ja próbowałem. Zupełnie inny, lepszy smak. Nie wygląda tak samo, ale jest bez urozmajcaczy smakowo, konserwujące, estetycznych. A to mój pierwszy ![]() I się tym sposobem wpakowałem, bo żona teraz życzy sobie aby placki piec, zamiast kupować. Póki co największą trudność sprawia mi uzyskanie idealnego kształtu, ale on nie odbiera smaku. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 13-05-2021 22:00 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Maat17 | Post #9 Ocena: 0 2021-05-13 22:07:18 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Ja gotowac 😱.... oczywiscie gotowce... hehe.
Kupilam kilka paczek, bo byly po 10p. Mozna mrozic, to szurnelam do szuflady 🙃. |
tesstickle | Post #10 Ocena: 0 2021-05-13 22:21:27 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2021-05-13 20:15:28, EFKAKONEFKA33 napisał(a): Konsystencja ok. Marynata też była ok. To chyba nie do końca moja bajka ![]() Ja stosuję jako dodatek do zupy warzywnej. I nie pluje ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|