Str 810 z 912 |
|
---|---|
ZlotaPerla1 | Post #1 Ocena: 0 2020-10-27 18:29:26 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Smażona wątróbka wieprzowa tradycyjnie z duszoną cebulką, surówką z kiszonej kapusty - pyszną mamy słowacką w wiadereczkach i ziemniaki pieczone w łupince podsmażone w plasterkach. Mmmmmm - ciekawe, czy jakiś bonus mi się dostanie po pracy.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2020-10-27 18:39:56 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
U mnie z powodu dzis dieta polplynna z powodu bolu promieniujacego na szczeke: budyn, kasza manna i kisiel
![]() Perla gdzie kupilas slowacka kapuste w wiaderkach? u mnie nie ma w polskim, ta ze sloikow obrzydliwa ![]() |
ZlotaPerla1 | Post #3 Ocena: 0 2020-10-27 19:13:26 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Okropna ze słoików - czasem myślę po co taki szajs jest produkowany.
Ja tą kupuję w takich pseudo polskich co mają pomieszane towary z różnych krajów EU Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
dominikana36 | Post #4 Ocena: 0 2020-10-27 19:16:31 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Bede szukac. Ja uwielbiam kapuste kiszona, dawno dobrej nie jadlam, chyba ostani raz w lutym w PL. Jak bylam w lecie to juz cala byla wyjedzona a nowa nie gotowa.
|
ZosiaS | Post #5 Ocena: 0 2020-10-28 08:15:41 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Z tych kspust, do których mam dostęp, bardzo smaczna jest ta:
![]() Oczywiście odbiega od tej sprzedawanej na rynku prosto z beczki, ale warto spróbować. Ta też jest OK, chociaż raz trafiłam na partię, z którą zdecydowanie było coś nie tak. ![]() |
|
|
ZlotaPerla1 | Post #6 Ocena: 0 2020-10-28 09:17:10 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Próbowałam chyba wszystkie możliwe - te dwie na górze też, pierwsza już za kwaśna, a tak te Edmal są nawet znośne - ta z marchewką i taka już przyprawiona niby gotowa na surówkę
- staropolska. ![]() Te słowackie nr 1. - miałam nadzieję na bonus, ale się obeszłam smakiem ![]() Dziś barszcz czerwony i krokiety z kapustą ![]() Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
ZosiaS | Post #7 Ocena: 0 2020-10-28 10:05:25 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Patrz, mi właśnie ta kwasowość odpowiada, taka naturalna, nie octowa.
Staropolska mi też smakuje. Fajna do ziemniaków. |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2020-11-01 00:01:49 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
pieczona kalarepa - podoba mi się przepis, ja lubię kalarepę świeża, lubie jej smak w zupie, ale gotowanej nie lubie. Pieczona mnie zaciekawiła.
Ada
|
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2020-11-12 17:28:25 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Wpadły mi oko dwa przepisy z wykorzystaniem kiszonej kapusty. W przyszłym tygodniu będę eksperymentować
Fuczki - czyli placki z kiszonej kapusty. Danie to wywodzi się z okolic Bieszczad i jak cała tamtejsza kuchnia jest bardzo proste. ![]() Nie znałam tego przepisu 30 dag dobrze odciśniętej kiszonej kapusty 1 mała cebula (jeśli ktoś nie lubi, może nie dodawać) 1 jajko 1 szklanka pełnoziarnistej mąki np. owsianej Ok. 10 łyżek mleka, wody lub mleka roślinnego Przyprawy: sól, pieprz, kminek, majeranek Olej do smażenia Do podania: śmietana Kapustę pokrój (nie musi być bardzo drobno); posiekaj cebulę Dokładnie wymieszaj mleko (lub wodę), jajko, mąkę i przyprawy Kapustę i cebulę wymieszaj z powstałym ciastem - masa powinna być dość gęsta Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto, smaż z każdej strony przez ok. 3 minuty, aż placki będą rumiane źródło Kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Turefu | Post #10 Ocena: 0 2020-11-12 18:16:00 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Schabowe, ziemniaki I warzywka.
|