MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 771 z 911 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 770 | 771 | 772 ... 909 | 910 | 911 ] - Skocz do strony

Str 771 z 911

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2020-02-24 15:25:45 (4 lata temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Robię kotlety mielone z kapustą, czyli czyszczenie lodówki. Dodałam ryż jaki mi pozostał z wczorajszego obiadu, i aktualizowana czerwona cebulę, plus koperku i pietruszki natki garście. Na dodatek pęczak z podduszoną cebulką i sos pieczarkowy. Komfort food dla nas.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #2 Ocena: 0

2020-02-24 15:39:49 (4 lata temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Cytat:

2020-02-24 00:25:12, SweetLiar napisał(a):
@Gosian galarety?
Ja tego kiedyś usilnie szukałam w UK. Potem przestałam...Kiedyś mi znajoma Tajka podrzuciła mrożone z ich sklepu, ale to było trochę inne... Aż tu nagle dziś chciałam boczek z Kujawiaka, patrzę a tam jest :-]

[ Ostatnio edytowany przez: <i>SweetLiar</i> 24-02-2020 00:59 ]




U mnie się mówi galat, nie galareta. Ale chyba o to samo chodzi
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2020-02-24 16:42:29 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Pewnie co region to inaczej się mówi. Podobno niektórzy mówią też galart, u nas się mówi galareta albo zimne nóżki.
U mnie nie będzie ani galatu ani galartu :-] robię rosół w wolnowarze i wrzuciłam kilka nóżek, żeby sobie zjeść tak luzem
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2020-02-24 16:58:35 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 12798

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Ludzie zza Buga mówią też "studzienina". A mój dziadek żartobliwie stwierdzał że to "trzęsienina".:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ZosiaS

Post #5 Ocena: 0

2020-02-24 19:10:41 (4 lata temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

U nas galareta, ale tylko wieprzowa.
Drobiową poznałam w domu rodzinnym męża i po jakiś 15 latach zaczęłam się do niej przekonywać. Zawsze wydawała mi się słodkawa, co mnie skutecznie zniechęcało.
Dla odmiany teraz nie ruszam wieprzowej.

A moja koleżanka, robi najsmaczniejszą galaretę drobiową z czosnkiem.

[ Ostatnio edytowany przez: ZosiaS 24-02-2020 19:12 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2020-02-24 19:27:55 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

U nas robi się też galaretę z kilku rodzajów mięsa np wieprzowina, kurczak i indyk, ale słyszałam też o galarecie z żołądków chociaż nigdy nie miałam okazji próbować
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2020-03-07 18:46:58 (4 lata temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Wczoraj ugotowałam kalafiorowy krupnik z pulpecikami z indyka, oczywiście nie dla nas dwoje tylko dla całej ulicy :-] puszne wyszło i będzie jutro powtórka pewnie.

Dzisiaj dla odmiany, dzielnie wychodzimy na chińszczyznę, jest nowa restauracja, trzeba przetestować. Lubię chińszczyznę gotować ale mam nadzieję na nowe inspiracje dzisiaj.

Wieje znowu sztormowa wichura...
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2020-03-07 21:49:34 (4 lata temu)

stanislawski

Posty: 7976

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Zasadniczo miał być chicken peri-peri z gazety "Tesco", ale w zasadzie to był chicken z tym, co mi wpadło pod rękę.
Tyle, że głeboko naciąłem dzień wcześniej (jeszcze pół zamrożone - lepiej się tnie) i rzeczywiście marynowałem przez noc.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Adacymru

Post #9 Ocena: +1

2020-03-07 21:57:08 (4 lata temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Chińszczyzna była dobra, pół wyglądało trochę anemicznie, ale smak był świetny, ja mam zwykle problem że za dużo soli jest w chinszczyznie, szczególnie że ja bardzo mao9 soli używam. Dzisiejszą restauracja nie przesadzila, ale ja odczuwam zwyzke soli, już druga litra wody wypiłam, chociaż nie bylo zbyt osoloną jedzenie.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #10 Ocena: 0

2020-03-07 22:22:38 (4 lata temu)

stanislawski

Posty: 7976

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Cytat:

2020-03-07 21:57:08, Adacymru napisał(a):
Chińszczyzna była dobra, pół wyglądało trochę anemicznie, ale smak był świetny, ja mam zwykle problem że za dużo soli jest w chinszczyznie, szczególnie że ja bardzo mao9 soli używam. Dzisiejszą restauracja nie przesadzila, ale ja odczuwam zwyzke soli, już druga litra wody wypiłam, chociaż nie bylo zbyt osoloną jedzenie.


Ja do "czajniza" nie używam soli w ogóle - wystarczy ta z sosu sojowego i z bulionu.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Strona 771 z 911 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 770 | 771 | 772 ... 909 | 910 | 911 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,