Str 757 z 910 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ZosiaS |
Post #1 Ocena: 0 2019-10-20 22:02:07 (4 lata temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-10-19 19:04:52, gosian napisał(a):
Mam prawie 1.7 kg wołowiny. Myślałam żeby zrobić w slowcooker. Taki kawałek na pikantnie.. Dobry pomysł czy lepiej w piekarniku? Jakie przyprawy sól, pieprz i....? Mam gości więc musi wyjść przepysznie.
Jaka to część wołowego?
Jak w kawałku to lepiej piekarnik.
Sól jak najbardziej może być, ale nie wszystkie przyprawy się nadają do marynowania przed smażeniem.
|
|
|
|
|
gosian |
Post #2 Ocena: 0 2019-10-20 22:24:05 (4 lata temu) |
Posty: 9820
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
W sumie nie wiem jaka to część wołowiny.
Nie soli się chyba tylko steka przed smazeniem, bo będzie twardy. Ale moje mięso będzie w slowcooker około 7 godzin, więc chyba nawet kamień by zmiękł.. Chyba że się mylę.
Z przypraw planuje użyć sól, pieprz cayenne i tymianek.. Chyba że jeszcze coś pasuje to piszcie bo nie mam doświadczenia
Karjo, dzięki za przepis na zupę.
Jeżeli mi nie wyjdzie to poprostu jej nie podam [ Ostatnio edytowany przez: gosian 20-10-2019 22:25 ] Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
|
Adacymru |
Post #3 Ocena: 0 2019-10-21 00:13:02 (4 lata temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/roasted_butternut_squash_10281 - przetestowana kilka razy, zawsze perfekcjnie wychodzi, moj maz gotuje potraw tyle, ze palcow u jednej reki wystarczyloby zeby policzyc, a ta zupa jest jego popisowa. Polecam.
Ada
|
|
|
|
andyopole |
Post #4 Ocena: 0 2019-10-21 06:43:02 (4 lata temu) |
Posty: 12756
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Ponieważ w niedzielę na obiedzie miałem gościa- vegetarianke specjalnie dla niej zrobiłem warzywne grzybowe krokiety. Taka kruszyna a wciągnęła cztery, tak jej smakowały. Na deser wiadomo, salceson.
|
|
|
|
ZosiaS |
Post #5 Ocena: 0 2019-10-21 09:24:56 (4 lata temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Trochę o wołowinie, może się przyda wszystkim gotującym.
|
|
|
|
|
ZlotaPerla1 |
Post #6 Ocena: 0 2019-10-21 09:33:56 (4 lata temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-10-21 09:24:56, ZosiaS napisał(a):
Trochę o wołowinie, może się przyda wszystkim gotującym.
"Przy okazji warto wspomnieć o kolejnym stereotypie – zdaniem niektórych wołowina smakuje zawsze tak samo. To nie jest prawda, ma ona bowiem wiele różnych smaków. Gdy porównamy smak mięsa z łaty ze smakiem polędwicy wołowej, to ta druga będzie bardzo delikatna, tymczasem łata wołowa albo mostek będą miały smak intensywny, mięsisty. Ozór również będzie bardzo esencjonalny, a golenie będą z kolei smakować podobnie do dziczyzny."
To chyba oczywiste, że mięso z różnych części tuszy zwierzęcej smakuje inaczej - dotyczy nie tylko wołowiny
Ja mięsa też nie myję Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
|
|
|
gosian |
Post #7 Ocena: 0 2019-10-21 09:38:34 (4 lata temu) |
Posty: 9820
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Dziękuję. Okazało się że steka solimy ale nie pieprzymy(robiłam zawsze odwrotnie) Trzeba napisać do Magdy Gessler.. Bo między innymi ona też wprowadza ludzi w błąd.
Zamarynuje mięso dzisiaj. Według tego co piszą to i tak za krótko, ale zobaczymy.
Czy wołowine mogę nakluc i włożyć tam ząbki czosnku czy raczej nie będzie pasowało? Musi coś z tego wyjść bo to ma być gwóźdź pragramu Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
|
ZlotaPerla1 |
Post #8 Ocena: 0 2019-10-21 09:49:27 (4 lata temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Takie duże kawałki wołowiny nakłuwało się i wciskało kawałeczki słoniny i czosnek można też. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
|
|
|
ZosiaS |
Post #9 Ocena: 0 2019-10-21 09:52:40 (4 lata temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Gosian, powiem Ci tak, nie nadążam za trendami 😉 może pieprz jest okej przed smażeniem steka wg kogoś, czegoś. Kuchnia to w sumie jeden wielki eksperyment, ale ja lubię uczyć się na tradycji, a potem improwizacja.
Niezależnie jaką kolację masz w planie (na luzie ze znajomymi, biznesową(ish), przez żołądek do serca), mam nadzieję, że wyjdzie najsmaczniejsza!
W razie W, zrób pulled beef i trzymaj się wersji, że taki był plan.
Daj znać jak poszło.
|
|
|
|
gosian |
Post #10 Ocena: 0 2019-10-21 09:57:37 (4 lata temu) |
Posty: 9820
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Haha. Jakkolwiek (nie)wyjdzie to wszystko pójdzie z planem. To tak poprostu miało być.
Od zawsze wolałam piec niż gotować. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
|