MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 753 z 911 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 752 | 753 | 754 ... 909 | 910 | 911 ] - Skocz do strony

Str 753 z 911

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2019-10-12 01:32:39 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-10-11 20:44:04, ZosiaS napisał(a):
Cytat:

2019-10-05 17:56:55, ZlotaPerla1 napisał(a):
A ja gotowałam we wtorek pierożki z mięsem
Obrazek


Same pyszności 👍

Cytat:

2019-10-04 18:19:53, andyopole napisał(a):
Cytat:

2019-10-04 15:36:20, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Kisił ktoś liście kapusty? Musze poszukać jak to się robi, bo chciałam spróbować zrobić gołąbki własnie w kiszonych liściach. Nie jadłam nigdy ale słyszałam, ze są pyszne.


Dziś będę kisił kapuste i moge sprobowac, bedzie efekt za kilka dni to Ci opowiem co wyszlo. Tylko pogoogluje bo calych lisci nigdy nie kisilem. Jesli cos moze masz to podrzuc linka.*YAHOO*


Czekam na Wasze relacje z niecierpliwością.
U mnie ukiszone buraki, na zupę i sałatkę do obiadu.



Przez cały tydzień do kapusty nie zajrzałem, w niedzielę zakisilem trochę prawdziwków i też nie wiem jaki efekt. Może jutro zajrzę? Dziś już nie mam siły.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2019-10-12 03:45:42 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Nie zdzierżyłem. Grzyby juz ukiszone, pyszne z tym że jak to prawdziwki trochę gorzkie. Przełożyłam do słoika, dodałem trochę ziółek zeby tę gorzkość zniwelowac. Zobaczymy co wyjdzie.
Kapusta jeszcze nie gotowa. Ponieważ był dość ciepły tydzień postawiłem wiaderko blisko bocznych drzwi garażowych, tam chłodniej. Jeszcze tydzień i będzie chyba OK.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ZlotaPerla1

Post #3 Ocena: 0

2019-10-12 09:00:09 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

Po co kisić grzyby?

Ja nie wiem co na obiad, ale będę dziś wyrabiać cebularze :-)
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2019-10-12 11:35:55 (5 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Dzisiaj w Guardianie polskie dania na jesienna pore:
Polish-recipes-for-an-autumn-feast

Ja za kaczka nie przepadam, wiec w moim notatniku nie jest ona daniem z rozdzialu "polskie", ale buraczki uwielbiam pod kazda postacia. Sliwkowe ciasto pewnie tez zrobie na weekend, tylko sie zastanawiam jakie, bo kruchego ciasta juz troche bylo w tym miesiacu.

Co na obiad jednak dzisiaj? Byl gulasz, bylo curry, bylo chilli...moze sie na pierogi skusze; czas bede miec chyba dzisiaj, bo maz zasmarkany, to sie nigdzie ruszac nie chce nikomu. Ruskie oczywiscie, ja tylko od wielkiego swieta sie porywam na takie zawody, przegapilam w ubieglym tygdniu okazje jak siostra byla z wizyta, a ona lubie lepic pierogi i nawet ma maly z tego biznes z domu.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2019-10-12 16:49:17 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-10-12 09:00:09, ZlotaPerla1 napisał(a):
Po co kisić grzyby?

Ja nie wiem co na obiad, ale będę dziś wyrabiać cebularze :-)


Poszukiwanie smaków.
Nie bylo zamrazarek, vacuum packing, nie znano jeszcze octu i pasteryzacji. Kiszenie jest najstarszą formą konserwowania żywności. O takich szczegolach jak zbawienny dla zdrowia wpływ kwasu mlekowego nie będę pisał, wygoogluj sobie.


Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

EFKAKONEFKA33

Post #6 Ocena: 0

2019-10-12 16:53:44 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-10-12 16:49:17, andyopole napisał(a):

Poszukiwanie smaków.
Nie bylo zamrazarek, vacuum packing, nie znano jeszcze octu i pasteryzacji. Kiszenie jest najstarszą formą konserwowania żywności. O takich szczegolach jak zbawienny dla zdrowia wpływ kwasu mlekowego nie będę pisał, wygoogluj sobie.






Otóż to właśnie.

A ja na obiad dziś odgrzewany posiłek z wczoraj, bo sie kawowałam w krzakach i nie miałam czasu gotować Kotlety rybne, kuskus plus sałatka z czerwonej fasoli i buraków
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2019-10-12 16:56:06 (5 lat temu)

karjo1

Posty: 20615

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Lenistwo ogolne po wczorajszej kolacji w lokalnym pubie (niezly wol w sosie Guinness), wiec zupa marokanska na batatach i soczewicy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2019-10-12 17:08:47 (5 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2019-10-12 03:45:42, andyopole napisał(a):
Nie zdzierżyłem. Grzyby juz ukiszone, pyszne z tym że jak to prawdziwki trochę gorzkie. Przełożyłam do słoika, dodałem trochę ziółek zeby tę gorzkość zniwelowac. Zobaczymy co wyjdzie.
Kapusta jeszcze nie gotowa. Ponieważ był dość ciepły tydzień postawiłem wiaderko blisko bocznych drzwi garażowych, tam chłodniej. Jeszcze tydzień i będzie chyba OK.

W życiu nie jadłam kiszonych grzybów. Jak to smakuje? Ja kocham wręcz grzyby pod każdą postacią, ale o kiszonych jeszcze nie słyszałam, ani nie widziałam.
A co do metod konserwowania żywności, to chyba najstarszą jest wędzenie
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2019-10-12 17:14:24 (5 lat temu)

karjo1

Posty: 20615

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Sa pyszne, zachowuja sie prawie jak swieze przez zimowe miesiace.
Warto przynajmniej sprobowac, jak sie trafi okazja.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2019-10-12 17:35:03 (5 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Jadłam co prawda grzyby z tzw solonki, ale to raczej nie to samo co kiszone?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 753 z 911 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 752 | 753 | 754 ... 909 | 910 | 911 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,