Str 719 z 911 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ZosiaS |
Post #1 Ocena: 0 2019-04-05 11:11:49 (5 lat temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-04-05 10:58:36, SweetLiar napisał(a):
Marynata jest najzwyklejsza sól, pieprz, ostra papryka, zioła, czosnek, oliwa. No i pieczarki mi do tego za bardzo nie pasują. Z tym rękawem to jest całkiem dobry pomysł, jakby go tak odrócić ze dwa razy podczas pieczenia, żeby nie polewać?
[ Ostatnio edytowany przez: <i>SweetLiar</i> 05-04-2019 10:59 ]
Jeśli pieczesz w rękawie, to nie musisz podlewać.
Tylko do samego rękawa odrobina wody z sokiem z cytryny/octem jabłkowym lub wywar, białe wino.
Odcinasz róg rękawa, żeby nie wystrzelił, a para w nim cyrkuluje i nawilża mięso.
Jedna z moich ulubionych wariacji, to schab w szałwii i mięcie, jeśli użyjesz rękawa to nuta ziół powinna pozostać, mimo że nie msrynowało się razem.
|
|
|
|
|
SweetLiar |
Post #2 Ocena: 0 2019-04-05 13:21:37 (5 lat temu) |
Posty: 10986
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ja akurat nie przepadam za miętą, ale użyłam wody z cytryną i piecze się w woreczku do pieczenia winiary. Nigdy dotąd mi nie wystrzelił
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
|
andyopole |
Post #3 Ocena: 0 2019-04-05 13:51:19 (5 lat temu) |
Posty: 12797
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-04-05 10:58:36, SweetLiar napisał(a):
Marynata jest najzwyklejsza sól, pieprz, ostra papryka, zioła, czosnek, oliwa. No i pieczarki mi do tego za bardzo nie pasują. Z tym rękawem to jest całkiem dobry pomysł, jakby go tak odrócić ze dwa razy podczas pieczenia, żeby nie polewać?
[ Ostatnio edytowany przez: <i>SweetLiar</i> 05-04-2019 10:59 ]
Co Ty się tak tego polewania boisz? Jeśli dodasz masła do sosu to dzięki niemu mięso zyska ładny kolor.
Otwarcie piekarnika nic nie zaszkodzi, schab to nie biszkopt.
|
|
|
|
ZosiaS |
Post #4 Ocena: 0 2019-04-05 13:56:24 (5 lat temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-04-05 13:21:37, SweetLiar napisał(a):
Nigdy dotąd mi nie wystrzelił
Może nowoczesne worki mają już jakąś perforację. Bardzo długo nie korzystałam z rękawa, kilka lat temu były takie z metra, do tego zaciski. Cięło się ile potrzeba i już. 😊
Teraz wolę szklaną brytfannę.
Bardzo lubię szkło, nie rdzewieje, nie zarysowuje się, nadaje się do zmywarki, niczego nie wydziela i jest eko. 😊
|
|
|
|
SweetLiar |
Post #5 Ocena: 0 2019-04-05 14:01:16 (5 lat temu) |
Posty: 10986
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Muszę sobie taką brytfannę kupić bo starą musiałam wyrzucić ze starości i bieda bez niej
A piekarnika nie lubię otwierać więcej niż raz podczas pieczenia bo mi się obniża temperatura i ja się wtedy stresuje
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
|
|
andyopole |
Post #6 Ocena: 0 2019-04-05 20:17:15 (5 lat temu) |
Posty: 12797
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-04-05 14:01:16, SweetLiar napisał(a):
Muszę sobie taką brytfannę kupić bo starą musiałam wyrzucić ze starości i bieda bez niej
A piekarnika nie lubię otwierać więcej niż raz podczas pieczenia bo mi się obniża temperatura i ja się wtedy stresuje
Jak to baba. Otwierasz piekarnik wiec spada w nim chwilowo temperatura powietrza. Ma to znaczenie dla ciasta np. biszkoptowego. Dla schabu zadnego!
edit: zamiast brytfanny kup sobie "slow cocker". Znakomita rzecz i nie taka droga, mieso wychodzi mieciutkie, nie ma mmozliwosci przypalenia, nie trzeba zadnych plastikowych workow. Te bardziej "smart" maja zegar za ktorego pomoca mozna ustawic czas pieczenia. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 05-04-2019 20:23 ]
|
|
|
|
SweetLiar |
Post #7 Ocena: 0 2019-04-05 20:33:57 (5 lat temu) |
Posty: 10986
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Prawdopodobnie masz rację, co nie zmienia faktu, że i tak się stresuję
Slow cockerem nie będę się teraz zagracać tym bardziej, że nie robię tego mięsa co tydzień Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
|
andyopole |
Post #8 Ocena: 0 2019-04-05 21:22:19 (5 lat temu) |
Posty: 12797
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-04-05 20:33:57, SweetLiar napisał(a):
Prawdopodobnie masz rację, co nie zmienia faktu, że i tak się stresuję
Slow cockerem nie będę się teraz zagracać tym bardziej, że nie robię tego mięsa co tydzień
Urzadzenie o ktorym mowa nie zajmuje wiele wiecej miejsca niz brytfanna a I cenowo wcale tak wielka roznica nie jest. Chyba ze chcesz kupic cheap britfanne.
|
|
|
|
SweetLiar |
Post #9 Ocena: 0 2019-04-05 22:06:49 (5 lat temu) |
Posty: 10986
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2019-04-05 21:22:19, andyopole napisał(a):
Urzadzenie o ktorym mowa nie zajmuje wiele wiecej miejsca niz brytfanna a I cenowo wcale tak wielka roznica nie jest. Chyba ze chcesz kupic cheap britfanne.
Jam już Dovie jakiś kupię to jakiś lepszy jakościowo, żeby za rok czy dwa nie musieć kupować następnego, a zagracać się terai Nike zamierzam bo niebawem się stad wynoszę
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
|
ZosiaS |
Post #10 Ocena: 0 2019-04-06 09:56:05 (5 lat temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-04-05 20:17:15, andyopole napisał(a):
... zamiast brytfanny kup sobie "slow cocker". Znakomita rzecz i nie taka droga, mieso wychodzi mieciutkie, nie ma mmozliwosci przypalenia
Slow cooker owszem, przydatny, ale Andyopole zaraz stracisz jedna ze swoich fanek 😜
Gdzie pieczenie, a gdzie duszenie?!
No luuudzie.
|
|
|
|