Barszcz czerwony z chilli i imbirem...swietny na zimne dni, imbir i chilli grzeja fajnie.
Zdjecie nie oodaje w pelni tej aksamitnej czerwieni barszczu. Przepis znalazlam w Guardian, i troszke udoskonalilam, bo ja nie moge bez kombinacji...originalnie byl weganski ale moj juz nie byl.
3 tbsp rapeseed oil/ 3 lyzki oleju rzepakowego
1 large white onion, peeled and chopped/duza cebula
2cm piece fresh ginger, peeled and grated/swiezy imbir 2 cm obrany i starty (ja poszatkowalam bo i tak pozniej sie miksuje zupe)
3 garlic cloves, peeled and minced/3 przecisniete przez praske czosnki (ja mialam 4 duze, bo lubie czosnek)
1 green finger chilli, finely chopped/1 zielone chilli drobko skrojone (bez nasion u mnie)
500g beetroot, scrubbed and grated (or chopped small)/ pol kg burakow obranych i startych (u mnie byly podrojone w kostke)
1 small potato (about 100g) , peeled and grated/ 1 maly ziemniak obrany i starty (u mnie byly 3 male pokrojone w kostke)
750ml vegetable stock/ 750 ml wywaru warzywnego (a u mnie byl rosol, bo akurat mialam pod reka)
Salt, to taste/sol do smaku (ale ja zupelnie jej nie potrzebowalam dodawac)
Ja dodalam jeszcze dwie marchewki pokrojone w kostke i trzy lyzki octu jablkowego.
Heat the oil in a large pot and, once it’s good and hot, add the onion and fry, stirring occasionally, for 10 minutes/ Rozgrzac olej w duzym garnku i na goracy wrzucic cebule i dusic 10 min od czasu do czasu zamieszac.
Add the ginger, garlic and chilli, then fry, stirring all the while, for three minutes/Dodac imbir, czosnek i chilli, podsmaz, mieszajac caly czas przez trzy minuty (byle czosnek sie nie przypalil, bo bedzie gorzki).
Add the beetroot and potato, stir to coat, then pour in the stock and bring to a boil/ Dodac buraki, ziemniaki i zamieszaj, jak dodalam rowniez marchewke, wlac wywar i zagotowac. Ja tutaj dodalam ocet jablkowy i dla smaku i dla zachowania koloru z burakow.
Turn down the heat and leave to simmer for 30 minutes/ zmniejszyc ogien i gotowac 30 min.
Leave the soup to cool a little, then blend and taste for salt/ Wystudz i zmiksuj, sprawdz czy potrzebujesz dodac soli (ja nie studzilam i blenderem zmiksowalam na aksamitna konsystencje, ale musialam dodac wiecej wody, bo bardzo gesty wyszedl, a chcialam kremowa konsystencje. Ja posypalam jeszcze odrobina parmezanu. Pycha!!! napewno jeszcze nie raz ugotuje.
----------------
Ada