Flaki z boczniaków
[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 03-03-2018 17:37 ]
Str 683 z 912 |
|
---|---|
radzik77 | Post #1 Ocena: 0 2018-03-03 17:37:03 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Jesli chodzi o flaki to polecam bezmięsną wersje. Wiadomo, ze nie bedzie smakowało tak samo, ale dla osob, ktore mięso jeść przestały, jest naprawdę świetną opcją.
Flaki z boczniaków [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 03-03-2018 17:37 ] |
andyopole | Post #2 Ocena: 0 2018-03-03 18:37:21 (7 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Nie ma żadnego tajemniczego przepisu. Kupuje już czyste żołądki ale poprawiam czyszczenie po swojemu. Brzydkiego zapachu pozbyć się można tylko przez minimum trzykrotnie gotowanie w slonej wodzie. Ładnie, drobniutko pokroić w paseczki. Wcześniej ugotować rosół na wołowinie (klasyk) lub kurzecy czy wieprzowy. Musi być pachnący, doprawiony, z kawalkami miesa i na warzywach. Kto lubi gesciej to na koniec zasmazka lub sprawdzony przeze mnie blue cheese. I tyle.
|
zosiasamosia | Post #3 Ocena: 0 2018-03-03 21:24:26 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-03-03 18:37:21, andyopole napisał(a): Nie ma żadnego tajemniczego przepisu. Kupuje już czyste żołądki ale poprawiam czyszczenie po swojemu. Brzydkiego zapachu pozbyć się można tylko przez minimum trzykrotnie gotowanie w slonej wodzie. Ładnie, drobniutko pokroić w paseczki. Wcześniej ugotować rosół na wołowinie (klasyk) lub kurzecy czy wieprzowy. Musi być pachnący, doprawiony, z kawalkami miesa i na warzywach. Kto lubi gesciej to na koniec zasmazka lub sprawdzony przeze mnie blue cheese. I tyle. Dodaję jeszcze odrobinę przecieru pomidorowego i dużo majeranku. Tylko flaki kupuję już przygotowane, trzeba je tylko raz przegotować i odcedzić. Cytat: 2018-03-03 17:37:03, radzik77 napisał(a): Jesli chodzi o flaki to polecam bezmięsną wersje. Wiadomo, ze nie bedzie smakowało tak samo, ale dla osob, ktore mięso jeść przestały, jest naprawdę świetną opcją. Uwielbiam, robię flaki lub "schabowe" 😉 |
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2018-03-03 22:05:36 (7 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Majeranek oczywiście, przecier nie. U mnie nie ma takich podgotowanych flakow. Musze zaczynac od podstaw, czyli od surowego żołądka, na szczęście mam sklep gdzie zawsze jest.
Z czasów slusznie minionych pamiętam flaki z kurczaka i poledwice z dorsza więc bezmięsne tatar czy schabowe już mnie nie zdziwi. ![]() |
Melanija | Post #5 Ocena: 0 2018-03-04 09:02:21 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
O flakach z boczniaków nie słyszałam, ale ugotuję, dzięki! Za to czasem robiłam i flaki i kotlety schabowe 😉 z takich sojowych suszonych placków w paczkach. Trzeba je namoczyć najlepiej w bulioniie.
A takie tradycyjne to gotuję od czasu do czasu, żołądki są już obgotowane u rzeźnika, ale jeszcze je sama obgotowuję. Magda Gessler by już takich flaków nie zjadła, bo nie „pachną „xxx” 😜 Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja.
|
|
|
radzik77 | Post #6 Ocena: 0 2018-03-05 21:19:06 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Burak, burak niech żyje, zyje nam
![]() ![]() |
Melanija | Post #7 Ocena: 0 2018-03-05 22:54:21 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Wiele osób ma alergię na sezam
![]() A skoro wczoraj był kurczak pieczony, to dziś z resztek, zawartości lodówki i wołowinki forszmak się wytworzył. Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja.
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2018-03-05 23:27:41 (7 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2018-03-05 22:54:21, Melanija napisał(a): Wiele osób ma alergię na sezam ![]() A skoro wczoraj był kurczak pieczony, to dziś z resztek, zawartości lodówki i wołowinki forszmak się wytworzył. What is a "forszmak"? ![]() |
darraj | Post #9 Ocena: 0 2018-03-06 00:19:23 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-03-05 23:27:41, andyopole napisał(a): Cytat: 2018-03-05 22:54:21, Melanija napisał(a): Wiele osób ma alergię na sezam ![]() A skoro wczoraj był kurczak pieczony, to dziś z resztek, zawartości lodówki i wołowinki forszmak się wytworzył. What is a "forszmak"? ![]() forszmak potrawa z moich stron,doskonala jako goraca zagrycha,na drugi dzien rownie dobra ![]() "We're all mad here" Mad Hatter
|
andyopole | Post #10 Ocena: 0 2018-03-06 00:52:31 (7 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2018-03-06 00:19:23, darraj napisał(a): Cytat: 2018-03-05 23:27:41, andyopole napisał(a): Cytat: 2018-03-05 22:54:21, Melanija napisał(a): Wiele osób ma alergię na sezam ![]() A skoro wczoraj był kurczak pieczony, to dziś z resztek, zawartości lodówki i wołowinki forszmak się wytworzył. What is a "forszmak"? ![]() forszmak potrawa z moich stron,doskonala jako goraca zagrycha,na drugi dzien rownie dobra ![]() Czyli taki przegląd tygodnia z Krasnego Panie Stawu. ![]() |