MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 678 z 911 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 677 | 678 | 679 ... 909 | 910 | 911 ] - Skocz do strony

Str 678 z 911

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

darraj

Post #1 Ocena: 0

2018-02-05 22:40:02 (6 lat temu)

darraj

Posty: n/a

Konto usunięte

Na Flying Spaghetti Monster,wierze ze nie w ten sposob:
link*ROFL*
"We're all mad here" Mad Hatter

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2018-02-05 22:53:00 (6 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2018-02-05 22:40:02, darraj napisał(a):
Na Flying Spaghetti Monster,wierze ze nie w ten sposob:
link*ROFL*

Widziałam to już kiedyś. Nie... u mnie 100 % jedzenia. Żadnych dodatków w postaci oleju silnikowego :-P I nawet ten obiad jest gorący jak trafia na stół bo wszystko już mam dopracowane, a talerz wcześniej podgrzewam :-)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2018-02-07 13:43:21 (6 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte


Zupa selerowa z imbirem:

Obrazek

Jak to jest, ze jak tylko ja zaniemoge, to za dwa dni moj maz slania sie z nog. Dobrze, ze moge cokolwiek minimalnie zrobic, bo zaprowadzilam kwaratntanne i nie ma dostaw jedzenia od rodzny, zeby nie zarazac innych, a sama ewakuowalam sie do innej sypialni.

Jak jeszcze centrum troski bylo na mojej osobie i lezakowalam sie bez umiaru, przegladajac gazety natknelam sie na wspomnienie zupy selerowej, i na tyle gotowania narazie dzisiaj mialam energii. Zupa okazala sie bardzo smaczna, a do tego bardzo imbir podbuduje zasoby energii i odpornosci organizmu.

Przepis na zupe bardzo prosty:

1 srednia cebule poszatkowac i poddusic na odrobinie masla/oleju pod przykryciem na malym ogniu przez 5 minut (dodajac szczypte soli, cebula poddusi sie ale nie zbrazowieje, tzn zostawiona dluzej napewno nie tyle zbrazowieje co bedzie czarna :-] )
dwa zabki czosnku posiekac, albo przepuscic przez wyciskacz, obrac i zetrzec na tarku (albo pociac nozem) kawalek swiezego imbiru (wielkosci kciuka), dodac do cebuli, wymieszac i poddusic razem 2 minuty.

Malego selera (albo pol duzego) obrac i pokrojonego w kostke (niewazne jaka duza) dodac do garczka. Dodac 1.5 lyzeczki kurkumy, zamieszac i zalac wywarem rosolowym albo wazywnym (tylko tyle zeby przykrylo wszystkie warzywa (okolo pol litra). Przykryc i zagotowac az seler bedzie miekki. Zmiksowac (jak kto lubi, ale ja jak chce przemycic nielubiane skladniki to zawsze miksuje i jest "jarzynowa", ktora kazdy lubi :-] ) i dodac 200ml mleka kokosowego (pol standardowej puszki, czyli pol masy i pol wody zawartej w puszce, reszte wykorzystam pozniej do curry jak mi sil wystarczy). Zamieszac i voilà, zupa gotowa. Pogrzewajac pozniej nie zagotowywac. Sugerowane bylo podawanie z kolendra i grylowanymi platkami kokosowymi, ale nie mialam to poszlo z natka selera. Pyszna, napewno jeszcze nie raz zrobie. Na zimowy lutowy dzien napewno smakiem i kolorem poprawi nastroj.

Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

espe-7

Post #4 Ocena: 0

2018-02-10 19:32:19 (6 lat temu)

espe-7

Posty: 2421

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Skąd: Londyn

Ada, potrzeba mi Twojej zupy!! :-)*THUMBS UP* Moje dwa ulubione skladniki - seler I imbir!

Po ciezkich dwoch tygodniach, a szczegolnie po dzisiejszym dniu, wszelkie proby zdrowego odzywiania przestaly obowiazywac dzis wieczorem I zamowilismy pizze. Ostatni raz jadlam pizze rok temu...
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2018-02-11 07:36:41 (6 lat temu)

andyopole

Posty: 12803

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Ja dziś znów na byle czym bo buduje szopkę na backyardzie. Chyba jutro nakryję już dachem. Ale po południu sąsiadka przyszła pożyczyć narzędzia, grabie, widły i szuflę. W drodze rewanżu przyniosła (Rosjanka) michę gorących pielmieni. Najadłem się nie tyle do syta co do bólu i jeszcze na jutro zostało. *YAHOO*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2018-02-11 08:59:31 (6 lat temu)

andyopole

Posty: 12803

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Ada, dzięki za inspirację, wszystkie skladniki mam I co wazne, spory kawal selera smutny leży w lodówce czekając na jakiś pomysł. Będę robił, tylko to mleko kokosowe muszę dokupić. Imbir i kurkumę dodaję gdzie tylko można. Ostatnio do kruchego ciasta z owocami.*YAHOO*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2018-02-11 09:20:45 (6 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Ja tez uwielbiam imbir a kurkume dodaje gdzie sie da tylko ze wzgledu na jen zdrowotne wlasciwosci. A dzisiaj beda pikantne hiszpanskie kulki miesne z przepisu Hairy Bikers z programu pare dni temu.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Wielim

Post #8 Ocena: 0

2018-02-11 09:46:47 (6 lat temu)

Wielim

Posty: 7568

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Skąd: Londyn

Kurze żołądki w sosie śmietankowym , ziemniaki i mizeria z ogórków . Wkoncu żona nauczyla się to robić jak kiedyś moja Mama :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xxxemi

Post #9 Ocena: 0

2018-02-11 09:56:31 (6 lat temu)

xxxemi

Posty: 714

Kobieta

Z nami od: 28-12-2011

Skąd: kto wie?

Cytat:

2018-02-11 07:36:41, andyopole napisał(a):
Ja dziś znów na byle czym bo buduje szopkę na backyardzie. Chyba jutro nakryję już dachem. Ale po południu sąsiadka przyszła pożyczyć narzędzia, grabie, widły i szuflę. W drodze rewanżu przyniosła (Rosjanka) michę gorących pielmieni. Najadłem się nie tyle do syta co do bólu i jeszcze na jutro zostało. *YAHOO*



Co to sa pielmienie?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2018-02-11 15:56:03 (6 lat temu)

andyopole

Posty: 12803

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2018-02-11 09:56:31, xxxemi napisał(a):
Cytat:

2018-02-11 07:36:41, andyopole napisał(a):
Ja dziś znów na byle czym bo buduje szopkę na backyardzie. Chyba jutro nakryję już dachem. Ale po południu sąsiadka przyszła pożyczyć narzędzia, grabie, widły i szuflę. W drodze rewanżu przyniosła (Rosjanka) michę gorących pielmieni. Najadłem się nie tyle do syta co do bólu i jeszcze na jutro zostało. *YAHOO*



Co to sa pielmienie?


Pielmienie to pierogi z mięsem, sąsiadka robi je w postaci uszek. Całkiem jak nasze z tą różnicą że pielmienie napełnia się SUROWYM mięsem. Ona robi różne dobre rzeczy, często się obdarowujemy swoimi wyrobami. Ich kuchnia jest bardzo podobna do naszej.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 678 z 911 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 677 | 678 | 679 ... 909 | 910 | 911 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,