link
Str 678 z 911 |
|
---|---|
darraj | Post #1 Ocena: 0 2018-02-05 22:40:02 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
|
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2018-02-05 22:53:00 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-02-05 22:40:02, darraj napisał(a): Na Flying Spaghetti Monster,wierze ze nie w ten sposob: link Widziałam to już kiedyś. Nie... u mnie 100 % jedzenia. Żadnych dodatków w postaci oleju silnikowego I nawet ten obiad jest gorący jak trafia na stół bo wszystko już mam dopracowane, a talerz wcześniej podgrzewam Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2018-02-07 13:43:21 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Zupa selerowa z imbirem: Jak to jest, ze jak tylko ja zaniemoge, to za dwa dni moj maz slania sie z nog. Dobrze, ze moge cokolwiek minimalnie zrobic, bo zaprowadzilam kwaratntanne i nie ma dostaw jedzenia od rodzny, zeby nie zarazac innych, a sama ewakuowalam sie do innej sypialni. Jak jeszcze centrum troski bylo na mojej osobie i lezakowalam sie bez umiaru, przegladajac gazety natknelam sie na wspomnienie zupy selerowej, i na tyle gotowania narazie dzisiaj mialam energii. Zupa okazala sie bardzo smaczna, a do tego bardzo imbir podbuduje zasoby energii i odpornosci organizmu. Przepis na zupe bardzo prosty: 1 srednia cebule poszatkowac i poddusic na odrobinie masla/oleju pod przykryciem na malym ogniu przez 5 minut (dodajac szczypte soli, cebula poddusi sie ale nie zbrazowieje, tzn zostawiona dluzej napewno nie tyle zbrazowieje co bedzie czarna ) dwa zabki czosnku posiekac, albo przepuscic przez wyciskacz, obrac i zetrzec na tarku (albo pociac nozem) kawalek swiezego imbiru (wielkosci kciuka), dodac do cebuli, wymieszac i poddusic razem 2 minuty. Malego selera (albo pol duzego) obrac i pokrojonego w kostke (niewazne jaka duza) dodac do garczka. Dodac 1.5 lyzeczki kurkumy, zamieszac i zalac wywarem rosolowym albo wazywnym (tylko tyle zeby przykrylo wszystkie warzywa (okolo pol litra). Przykryc i zagotowac az seler bedzie miekki. Zmiksowac (jak kto lubi, ale ja jak chce przemycic nielubiane skladniki to zawsze miksuje i jest "jarzynowa", ktora kazdy lubi ) i dodac 200ml mleka kokosowego (pol standardowej puszki, czyli pol masy i pol wody zawartej w puszce, reszte wykorzystam pozniej do curry jak mi sil wystarczy). Zamieszac i voilà, zupa gotowa. Pogrzewajac pozniej nie zagotowywac. Sugerowane bylo podawanie z kolendra i grylowanymi platkami kokosowymi, ale nie mialam to poszlo z natka selera. Pyszna, napewno jeszcze nie raz zrobie. Na zimowy lutowy dzien napewno smakiem i kolorem poprawi nastroj.
Ada
|
espe-7 | Post #4 Ocena: 0 2018-02-10 19:32:19 (6 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2010 Skąd: Londyn |
Ada, potrzeba mi Twojej zupy!! Moje dwa ulubione skladniki - seler I imbir!
Po ciezkich dwoch tygodniach, a szczegolnie po dzisiejszym dniu, wszelkie proby zdrowego odzywiania przestaly obowiazywac dzis wieczorem I zamowilismy pizze. Ostatni raz jadlam pizze rok temu... "Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2018-02-11 07:36:41 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Ja dziś znów na byle czym bo buduje szopkę na backyardzie. Chyba jutro nakryję już dachem. Ale po południu sąsiadka przyszła pożyczyć narzędzia, grabie, widły i szuflę. W drodze rewanżu przyniosła (Rosjanka) michę gorących pielmieni. Najadłem się nie tyle do syta co do bólu i jeszcze na jutro zostało.
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2018-02-11 08:59:31 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Ada, dzięki za inspirację, wszystkie skladniki mam I co wazne, spory kawal selera smutny leży w lodówce czekając na jakiś pomysł. Będę robił, tylko to mleko kokosowe muszę dokupić. Imbir i kurkumę dodaję gdzie tylko można. Ostatnio do kruchego ciasta z owocami.
|
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2018-02-11 09:20:45 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja tez uwielbiam imbir a kurkume dodaje gdzie sie da tylko ze wzgledu na jen zdrowotne wlasciwosci. A dzisiaj beda pikantne hiszpanskie kulki miesne z przepisu Hairy Bikers z programu pare dni temu.
Ada
|
Wielim | Post #8 Ocena: 0 2018-02-11 09:46:47 (6 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Kurze żołądki w sosie śmietankowym , ziemniaki i mizeria z ogórków . Wkoncu żona nauczyla się to robić jak kiedyś moja Mama
|
xxxemi | Post #9 Ocena: 0 2018-02-11 09:56:31 (6 lat temu) |
Z nami od: 28-12-2011 Skąd: kto wie? |
Cytat: 2018-02-11 07:36:41, andyopole napisał(a): Ja dziś znów na byle czym bo buduje szopkę na backyardzie. Chyba jutro nakryję już dachem. Ale po południu sąsiadka przyszła pożyczyć narzędzia, grabie, widły i szuflę. W drodze rewanżu przyniosła (Rosjanka) michę gorących pielmieni. Najadłem się nie tyle do syta co do bólu i jeszcze na jutro zostało. Co to sa pielmienie? |
andyopole | Post #10 Ocena: 0 2018-02-11 15:56:03 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2018-02-11 09:56:31, xxxemi napisał(a): Cytat: 2018-02-11 07:36:41, andyopole napisał(a): Ja dziś znów na byle czym bo buduje szopkę na backyardzie. Chyba jutro nakryję już dachem. Ale po południu sąsiadka przyszła pożyczyć narzędzia, grabie, widły i szuflę. W drodze rewanżu przyniosła (Rosjanka) michę gorących pielmieni. Najadłem się nie tyle do syta co do bólu i jeszcze na jutro zostało. Co to sa pielmienie? Pielmienie to pierogi z mięsem, sąsiadka robi je w postaci uszek. Całkiem jak nasze z tą różnicą że pielmienie napełnia się SUROWYM mięsem. Ona robi różne dobre rzeczy, często się obdarowujemy swoimi wyrobami. Ich kuchnia jest bardzo podobna do naszej. |