MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 37 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 36 | 37 | 38 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 37 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2009-07-16 15:04:54 (16 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

ale jak mowisz ze dzis leniwa jestes to surowka troche pracochlonna ci sie moze wydawac.mizeria szybciej:-]
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anna69

Post #2 Ocena: 0

2009-07-16 15:09:42 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

to jak nie bedzie tych buraczkow to sie chyba na mizerie skusze...ta trudniejsza to moze w weekend..dzis mi sie nie chce "meczyc"....a glodne chlopy i tak wciagla wszytko co im pod nos podstawie...w weekedn bardziej wybredni sie robia:-)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2009-07-18 15:39:47 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

No a my własnie po pracy i po obiedzie, dziś
RYBA DUSZONA NA MAŚLE

wracając z pracy wpdliśmy do Sainsburego pomyślałem o rybach w sumie w niezłej cenie były
SEA BAS
Bardzo dobra ryba niewiele ości, niewyczuwalny smak "rybi" czyli tranu.

Ryby pozbawiłem głowy i poleciały do kosza razem z płetwami poza ogonem, wiem że ortodoksi mnie zlinczują bo przecież można na tym zrobić niezły wywar a pozbawiona skrzeli i oczu głowa nadaje charakterystyczny mocniejszy smak. ale nie tym razem ;)

Rybki polałem octem winnym o aromacie bazyli, moze być cytryna. zostawiłem na 5 min.
następnie polałem oliwą nataralem całą rybe, z młynka zmieliłem sól, nie za dużo ale tak by na całej powieżchni oraz w srodku znalazła się sól,
bardzo drobno posiekany koperek, posypałem po wierzchu i resztę upchałem do wnętrza ryby, do tego zmieliłem pieprz, odrobina włoskich ziół, tak zapanierowaną rybe obsypałem mąką i pozostawiłem na kolejne 10-15 minut.

Miedzy czasie
nastawiłem młode ziemiaki z dodatkiem kopru (to dziś moty przewodni)

korzystając z wolnego czasu posiekałem pomidorki, najlepiej koktajlowe lub winogronowe, do tego 1/4 bardzo drobno posiekanej świeżej chili, niemal w pył, to samo robię z młodą cebulką nie za dużo, może być 1 szt! to ma być akcent.
Zalewam sporą ilością oliwy najlepiej z Zielonych oliwek, z dojrzałych może być zbyt intensywna, zmielona sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz.
kilka listków bazylii obudzi zmysły zanim podasz danie do pokoju :)

Teraz czas na rybe, na patelni ląduje około 1/2 kostki masła, najlepiej Organic, cena ta sama co polskie a o połowe mniej wody w maśle, przez chwilę ją podgrzewamy aby masło przestało się pienić, gdy już widzimy że masło jest gładkie i nie pieni się wlewamy około 1/2 butelki białego wina, ja dziś kupiłem tanie za około 4 funty australijskie wino, które w smaku przypomina zwietrzały szampan fuj, ale spełni swoje zadanie w potrawie.

Do tej mieszanki wrzucamy koniecznie rozgniecione, 3-4 ziarna kardamonu i gotujemy aż wino wyparuje, masło ponownie przyjmie swoją konsystencje, nie za duży ogień żeby nie zaczęło się przypalać!, masło ma o wiele niższa temp niż oliwa.
Gdy masło przejmie kwintesencje przyprawy i wina a alkohol wyparuje, kładziemy rybę, na początku dosłownie 2 min wyższa temperatura, a potem zmieszamy na minimum, pilnujemy żeby pod pokrywą coś się działo ale nie może się palić!
Masło jest bezlitosne!
gdy przesadzimy zamiast jedwabistego smaku uzyskamy gorycz :/

po 8-10 minutach ostrożnie odwracamy rybę i znowu smażymy przez 5-8 minut na końcu otwieramy pokrywę i odkryta ryba oczekuje na położenie na talerz.

Międzyczasie
ugotowane ziemniaki, przekrawamy na pół lub 3 części, i wrzucamy do woka tam już powinno być rozgrzane masło.
zasypujemy świeżo posiekanym koprem. ze dwa obroty młynkiem soli morskiej, która dostarczy nam smaku i potrzebnego naturalnego jodu.

szybko podpieczone ziemniaki tak by koperek puścił soki do masła i zrobił się wiotki i ląduje to na talerzach.

obok kładziemy rybę, kilka listków bazylii świetnie podkreśla nasze danie i dodatkowo wzmacnia aromat wokół stołu.

Do tego otwieramy butelkę białego wina, nie wiem co się stało z winami z 2005 roku, wiec z braku laku kupiłem za około 5 funtów Chadonnay 2007, Appelation Bourrgogne.

Zaskakujące bardzo miękkie i delikatne nie zabija kwintesencji aromatu dania głównego a stanowi miły przerywnik.
bardzo zaskoczyło mnie smakiem.

No cóż, danie bardzo proste, zajęło około 30-40 minut,
Beata mi tu jęczy ze dziś impreza a ona ten brzuchol ma znowu i czemu ja jej to robię... :-]
A ja tylko tak świetnie bawię 8-):-]
a ten brzuszek i boczki i w ogóle te powabne miękkości, przecież to uwielbiamy u naszych pan :)))) wiec co tam :-]
Smacznego i na zdrowie!
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

anneczka

Post #4 Ocena: 0

2009-07-18 15:42:16 (16 lat temu)

anneczka

Kobieta

Z nami od: 20-09-2007

:-o:-o to ty taki kucharz jesteś.... o rany jak Twojej kobiecie dobrze:)))) mój nie pichci ale ja za to dziś taki staropolski bigosik z grzybkami robie....
W czym Ja kuleje TY możesz być ASEM.....i na odwrót:)

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

krakn

Post #5 Ocena: 0

2009-07-18 15:57:31 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2009-07-16 15:00:08, anna69 napisał(a):
amam ochote na buraczki, ale jestem zbyt leniwa zeby samej obic, wiec jesli nie dostane w pl sklepie...co radzicie?? co wam nabrdziej do tego pasuje??

przecież buraki gotują się 15 minut, zmiksowanie ich z chrzanem ew z octem balsamico winegrett i kminkiem zajmuje kolejne 2 sekendy :-]
a jaki smak!
dla ułatwienia można kupić gotowane buraki nawet w lidlu, tylko zmiksować i doprawić, nie ma prostszej sałatki :-]:-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

madagaskar3

Post #6 Ocena: 0

2009-07-18 16:14:57 (16 lat temu)

madagaskar3

Kobieta

Z nami od: 01-02-2009

:-oHa! Miksowane buraki:-o

Zawsze tarkuje,nie wpadlabym na taki sposob:-P

W slepach (polskich) mozna dostac juz tarkowane i przyprawione,wersja dla leniwych:-] ale bardzo smaczne.

A ja dzis bylam w restauracji ,czyli wersja dla bardzo ,bardzo leniwych:-]:-]:-]
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

beata76

Post #7 Ocena: 0

2009-07-18 16:26:24 (16 lat temu)

beata76

Kobieta

Z nami od: 13-03-2007

A ja uwielbiam buraczki tarte na drobnej tarce,do tego odrobina octu winnego,szczypta soli,pieprzu i cukru i do tego posiekana drobno cebulka.Mozna tez wetrzec jablko. Palce lizac np do gulaszu z kasza

[ Ostatnio edytowany przez: beatakrzos 18-07-2009 16:26 ]

Kobieta piękna, lecz pozbawiona bystrości umysłu, nie daje kochankowi nic poza fizycznym delektowaniem się jej urodą. Brzydka, ale mądra może do tego stopnia rozkochać mężczyznę w swojej inteligencji, że nie pragnie on niczego ponadto.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-07-29 17:25:05 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2009-07-29 17:26:05 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

biff30

Post #10 Ocena: 0

2009-08-22 11:30:10 (16 lat temu)

biff30

Mężczyzna

Z nami od: 05-10-2008

Mało dietetyczne, ale bardzo smaczne :-)
jadlem to ostatnio w polsce i bardzo mi smakowalo i dzis sie biore za to podaje przepis pozdr

karkówka 0,5 kg
ser żółty starty 4 łyżki
cebula 1 mała
majonez 4 łyżki
sól
pieprz
czosnek granulowany
musztarda

Karkówkę kroimy w plastry ok. 2 cm. Każdy plaster solimy, pieprzymy, posypujemy czosnkiem granulowanym i odstawiamy na ok. 1 godz. w chłodne miejsce.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser łączymy z majonezem i dokładnie mieszamy.
Każdy plaster karkówki smarujemy cienką warstwą musztardy, kładziemy pokrojoną w półplasterki cebulę a na to ser zmieszany z majonezem. Na każdym kawałku powinno znaleźć się tyle sera, aby był on dokładnie nim przykryty. Układamy karkówkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 min, w temperaturze 190-200 stopni.

Do góry stronyOffline

Strona 37 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 36 | 37 | 38 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,