Str 294.8 z 912 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2013-02-26 22:43:15 (12 lat temu) |
|
Konto zablokowane Z nami od: 04-12-2011 |
Jeśli to do mnie to przykro mi ale to nie chińskie potrawy.
Naczynie i rodzaj przypraw (mieszanki) to kierunek marokański. |
Post #2 Ocena: 0 2013-02-27 11:47:21 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2013-03-03 20:13:40 (12 lat temu) |
|
Konto zablokowane Z nami od: 04-12-2011 |
Co dziś "było" na obiad.
Wołowina z suszonymi morelami. Przepis dla tagine Gordona Ramsay. Wołowinka gulaszowa posolona, popieprzona w mące. Obsmażona w tagine na oleju. ![]() Osobno cebulka czerwona obsmażona z dodanym czosnkiem, kawałkami pomidorów z sosem z puszki, imbir, samodzielnie mieszana z przypraw marokanska mieszanka ras el hanout. I znowu smazone. ![]() Wszystko razem. Ja dodałem dodatkowo cukinię. ![]() Po 1.5h duszenia w tagine dodałem: suszone morele wymieszane z miodem i sokiem z cytryny ![]() I dodatkowe 40min. I wynik tej zabawy. ![]() A tu z kuskus. Bez zbędnych dekoracji i pozowania do fotki bo byłem głodny. ![]() ![]() Mniam mniam. ![]() |
Magducha31 | Post #4 Ocena: 0 2013-03-04 09:06:02 (12 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2011 Skąd: st.albans |
Robinek mialam sie juz wczesniej pytac czy to naczynie tagine kladziesz bezposrednio na palniku kuchenki czy robisz w piekarniku. Zdaje mi sie ze oryginalnie sa one wsadzane do pieca lub bezposrednio na rozzazony wegiel..ja czesto robie tagine ale zawsze w szybkowarze,mam to naczynie ale nigdy nie uzywalam stad pytanie
![]() Ale zeby nie bylo ze odchodze od tematu,na ubiad dzis placuszki z kurki, drobno pokrojona piers kurczaka,plus papryka czerwona, cebulka, chilli, do tego troche maki,majonezu i stary ser,smazone na patelni..pychotka,Podane bedzie z ryzem |
Post #5 Ocena: 0 2013-03-04 09:49:08 (12 lat temu) |
|
Konto zablokowane Z nami od: 04-12-2011 |
Z tego co sie dowiedzialem to tagine jest glownie na ogien.
Do piekarnika jest garnek rzymski. Konstrukcja tagine polega na tym by para pod przykryciem szla do gory tam sie ochladzala od przykrywki ktora ma taki specyficzny ksztalt I wracala skroplona w dol. Takie gotowanie warzyw ktore sa wyzej na parze. Nauka troche kosztowala. Pierwsze tagine po gotowaniu wyladowalo w koszu. Peklo. Trzeba je zahartowac. Moczyc cale w wodzie 12h. Wytrzec do such a. Wsadzic do piekarnika. Wlaczyc na 180 stopni i 2.5h trzymc w him. Na koniec dac mu samodzielnie ostygnac. Na palniku gazowym stosujemy plytkigazowe heat diffuser. I gotujemy na srednim ogniu. Dodam jeszcze ze nie stawiamy zimnego naczyna na goracym. I goracego naczynia na zimnym. Najlepiej np na desce do krojenia. [ Ostatnio edytowany przez: robinek 04-03-2013 09:52 ] |
|
|
Magducha31 | Post #6 Ocena: 0 2013-03-04 12:02:06 (12 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2011 Skąd: st.albans |
Dzieki za wyjasnienie,troche z tym jest zachodu
![]() ![]() |
Post #7 Ocena: 0 2013-03-04 14:15:25 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2013-03-04 15:11:07 (12 lat temu) |
|
Konto zablokowane Z nami od: 04-12-2011 |
Cytat: 2013-03-04 12:02:06, Magducha31 napisał(a): Dzieki za wyjasnienie,troche z tym jest zachodu ![]() ![]() Hartuje sie tylko raz przed pierwszym gotowaniem. Potem to sama frajda z gotowania. |
kolezanka_szkla | Post #9 Ocena: 0 2013-03-04 15:16:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Chili con carne, pol dnia siedzialam w szpitalu, mam jeszcze duzo do zrobienia, tak wiec przynajmniej w kuchni "lajtowo".
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
MrMaverick1971 | Post #10 Ocena: 0 2013-03-04 15:20:00 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat: 2013-03-04 09:49:08, robinek napisał(a): Z tego co sie dowiedzialem to tagine jest glownie na ogien. Do piekarnika jest garnek rzymski. Konstrukcja tagine polega na tym by para pod przykryciem szla do gory tam sie ochladzala od przykrywki ktora ma taki specyficzny ksztalt I wracala skroplona w dol. Takie gotowanie warzyw ktore sa wyzej na parze. Nauka troche kosztowala. Pierwsze tagine po gotowaniu wyladowalo w koszu. Peklo. Trzeba je zahartowac. Moczyc cale w wodzie 12h. Wytrzec do such a. Wsadzic do piekarnika. Wlaczyc na 180 stopni i 2.5h trzymc w him. Na koniec dac mu samodzielnie ostygnac. Na palniku gazowym stosujemy plytkigazowe heat diffuser. I gotujemy na srednim ogniu. Dodam jeszcze ze nie stawiamy zimnego naczyna na goracym. I goracego naczynia na zimnym. Najlepiej np na desce do krojenia. Przekonales mnie do tego naczynia Robinek. |