MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 284.8 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 283.8 | 284.8 | 285.8 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 284.8 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dwunasty

Post #1 Ocena: 0

2012-10-27 21:12:17 (13 lat temu)

Dwunasty

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2012-10-27 21:09:29, znowu-ciupek napisał(a):

Ja jak mam to daję skórę z wędzonego boczku do kapusty podczas gotowania ale z reguły nie mam...


U mnie też rzadko kiedy się uchowa. Jakos jak mam, to mi się dziwne ssanie włącza:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Samurajka

Post #2 Ocena: 0

2012-10-27 21:16:34 (13 lat temu)

Samurajka

Posty: 3554

Kobieta

Z nami od: 14-08-2010

Skąd: Marden

Cytat:

2012-10-27 21:11:48, KaskaM napisał(a):
Cytat:

2012-10-27 21:07:54, Samurajka napisał(a):
A ja piekac kurczaka(oczywiscie wczesniej przyprawionego) wkladam mu całą czerwoną cebulę.*THUMBS UP*



nie bede pytac gdzie mu "WKLADASZ " te cebule*ROFL*
ja mu tam pakuje w zaleznosci od tego co mam pod reka-jablko,pomarancz albo cytrynke albo inne cóś:-]


Mmmm sprobuje z pomaranczą :)
Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość. :*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

znowu-ciupek

Post #3 Ocena: 0

2012-10-27 21:17:04 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

Cytat:

2012-10-27 21:10:06, leonka napisał(a):
Cytat:

2012-10-27 20:59:45, znowu-ciupek napisał(a):
Cytat:

2012-10-27 20:50:16, leonka napisał(a):
Cytat:

2012-10-27 20:39:57, znowu-ciupek napisał(a):
Cytat:

2012-10-27 20:28:46, leonka napisał(a):
Kurczaka w calosci to ja robie tak:

Duuuze naczynie cast-iron do piekarnika z odrobina oliwy na dole.
Kuraka na kawalki: piesi zawijam w bekon, nozki, skrzydelka, udka nacieram nieco sola i pieprzewm. Karkas zjada pies na surowo.

Na patelnie pieczarki, cebula i czosnek. Dodaje puszke pomidorow. Dodaje pol litra wywaru z wolowiny (w kostce - Oxy sie nada, chyba ze maz przyniesie prawdziwe gravy z pracy i mam zamrozone w domciu, w kostkach na lod - to wtedy daje to, tylko dodaje wody aby bylo rzadkie). Jak sie naczynie i piekarnik nagrzeje - wkladam kuraka i zalewam wywarem z patelni.
I do pieca na 100 stopni (ma sie po malu pichcic)

Jak juz kurak gotowy to zageszczam sosik maka kukurydziana.

Do tego ziemniaczki tluczone badz pieczone, do tego marchewki i "parsnipy" pieczone z miodem i posypane papryka ostra.

toć to przecie coq au vin jak się patrzy,tylko wersja a'la Leonka:-]
Tylko wina trochę dodać


Ty mi tu po francusku sie nie wymadrzaj prosze:-8 Ja sobie to tak wymyslilam i jak ugotowalam to mi moj kochany tez tak wyjechal: bla blu ble...:-] Kurcze, a ja nawet nie wiedzialam ze kolo na nowo wymyslilam...

Wina nie leje czerwonego, bo nie lubie. Jedyne co podlewane u mnie jest czerwonym to jak maz pichci...


Białe idzie do coq au vin*ROFL**ROFL**ROFL*
Widzisz czasem tak to jest...Wymyslisz coś i cieszysz się że coś zajebistego wymyśliłeś/łaś aż sie okaże że 50 albo sto lat temu juz to ktoś gotował.Nawet nazwę nadał...
Co nie oznacza że nie warto eksperymentowac w kuchni.Nawet trzeba

Hi hi hi... *ROFL* Widzisz - nie znam sie... Bo nie leje do garnka alkoholu... Biale lac do ciemnego sosu???

Lac biale to w ogole profanacja... czerwonego nie pije, jak jest butelka jakas sprezentowana to idzie do kuchni... Ale biale tak marnowac???*STOP**STOP**STOP*

do kurczaka,ryby czy seafood'u to jedynie białe.Czerwone jakoś nie bardzo.Nawet te gastronomiczne wina (pozbawione alkoholu) są i białe i czerwone.Tyle że ja hołduję zasadę że nie leję do garnka wina którego nie byłbym w stanie wypić więc tych gastronomicznych win nigdy nie kupowałem i nie kupuję.

Edit...Wujek Google podpowiada że czerwone też dają do tej potrawy.Po prostu ja się nie spotkałem z taką praktyką co nie znaczy że mam rację:-]:-]

[ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 27-10-2012 21:19 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #4 Ocena: 0

2012-10-27 21:29:57 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

znowu-ciupek

Post #5 Ocena: 0

2012-10-27 21:40:59 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

Cytat:

2012-10-27 21:29:57, leonka napisał(a):
Ze do kuraka biale to ja wiem (i sos pomidorowy czy inny na rosole czy smietanie) - bardziej mi o ten ciemny sos chodzilo... Toc dobre gravy tez na czerwonym sie pichci, jakos lac biale do tego dziwnie...

Tradycyjny przepis jednak to czerwone winko w coq de vin:-) Dobrze mi koniec jezyka podpowiadal...

Przeca godołych że moga sie mylic nie?:-]
Te zabole co z nimi robiłem lały białe,mi osobiscie tez raczej białe podchodzi pod ta potrawę.Nie znaczy to jednak że mam mieć rację

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Izzkaa

Post #6 Ocena: 0

2012-10-27 22:14:52 (13 lat temu)

Izzkaa

Posty: 949

Kobieta

Z nami od: 17-02-2012

Skąd: Merseyside

Cytat:

2012-10-27 20:28:46, leonka napisał(a):
Kurczaka w calosci to ja robie tak:

Duuuze naczynie cast-iron do piekarnika z odrobina oliwy na dole.
Kuraka na kawalki: piesi zawijam w bekon, nozki, skrzydelka, udka nacieram nieco sola i pieprzewm. Karkas zjada pies na surowo.

Na patelnie pieczarki, cebula i czosnek. Dodaje puszke pomidorow. Dodaje pol litra wywaru z wolowiny (w kostce - Oxy sie nada, chyba ze maz przyniesie prawdziwe gravy z pracy i mam zamrozone w domciu, w kostkach na lod - to wtedy daje to, tylko dodaje wody aby bylo rzadkie). Jak sie naczynie i piekarnik nagrzeje - wkladam kuraka i zalewam wywarem z patelni.
I do pieca na 100 stopni (ma sie po malu pichcic)

Jak juz kurak gotowy to zageszczam sosik maka kukurydziana.

Do tego ziemniaczki tluczone badz pieczone, do tego marchewki i "parsnipy" pieczone z miodem i posypane papryka ostra.


I to "sie mnie" podoba *THUMBS UP*
Jutro zrobie wlasnie tak *THUMBS UP*
Isskaa :-8

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Dwunasty

Post #7 Ocena: 0

2012-11-14 10:52:08 (13 lat temu)

Dwunasty

Posty: n/a

Konto usunięte

Wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniaczki i ogóras:))
a dla dzieciaków "pasta la vista babe"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Samurajka

Post #8 Ocena: 0

2012-11-14 11:00:17 (13 lat temu)

Samurajka

Posty: 3554

Kobieta

Z nami od: 14-08-2010

Skąd: Marden

Cytat:

2012-11-14 10:52:08, Dwunasty napisał(a):
Wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniaczki i ogóras:))
a dla dzieciaków "pasta la vista babe"


Kurde,skad Ty wiesz co dzis robie na obiad ja sie pytam :)
Wlasnie przed chwilka wyciagnelam watrobke z lodowki :)
SMACZNEGO
Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość. :*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #9 Ocena: 0

2012-11-14 11:14:47 (13 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

A ja wczoraj zrobiłam greckie pasticio.
Dzisiaj idealne...Zastygło...Kroi sie idealnie..jak ciasto. Pychota !

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #10 Ocena: 0

2012-12-03 19:07:34 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 284.8 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 283.8 | 284.8 | 285.8 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,