2012-10-27 21:09:29, znowu-ciupek napisał(a):
Ja jak mam to daję skórę z wędzonego boczku do kapusty podczas gotowania ale z reguły nie mam...
U mnie też rzadko kiedy się uchowa. Jakos jak mam, to mi się dziwne ssanie włącza

Str 284.8 z 912 |
|
---|---|
Dwunasty | Post #1 Ocena: 0 2012-10-27 21:12:17 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2012-10-27 21:09:29, znowu-ciupek napisał(a): Ja jak mam to daję skórę z wędzonego boczku do kapusty podczas gotowania ale z reguły nie mam... U mnie też rzadko kiedy się uchowa. Jakos jak mam, to mi się dziwne ssanie włącza ![]() |
Samurajka | Post #2 Ocena: 0 2012-10-27 21:16:34 (13 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Cytat: 2012-10-27 21:11:48, KaskaM napisał(a): Cytat: 2012-10-27 21:07:54, Samurajka napisał(a): A ja piekac kurczaka(oczywiscie wczesniej przyprawionego) wkladam mu całą czerwoną cebulę. ![]() nie bede pytac gdzie mu "WKLADASZ " te cebule ![]() ja mu tam pakuje w zaleznosci od tego co mam pod reka-jablko,pomarancz albo cytrynke albo inne cóś ![]() Mmmm sprobuje z pomaranczą ![]() Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
znowu-ciupek | Post #3 Ocena: 0 2012-10-27 21:17:04 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2012-10-27 21:10:06, leonka napisał(a): Cytat: 2012-10-27 20:59:45, znowu-ciupek napisał(a): Cytat: 2012-10-27 20:50:16, leonka napisał(a): Cytat: 2012-10-27 20:39:57, znowu-ciupek napisał(a): Cytat: 2012-10-27 20:28:46, leonka napisał(a): Kurczaka w calosci to ja robie tak: Duuuze naczynie cast-iron do piekarnika z odrobina oliwy na dole. Kuraka na kawalki: piesi zawijam w bekon, nozki, skrzydelka, udka nacieram nieco sola i pieprzewm. Karkas zjada pies na surowo. Na patelnie pieczarki, cebula i czosnek. Dodaje puszke pomidorow. Dodaje pol litra wywaru z wolowiny (w kostce - Oxy sie nada, chyba ze maz przyniesie prawdziwe gravy z pracy i mam zamrozone w domciu, w kostkach na lod - to wtedy daje to, tylko dodaje wody aby bylo rzadkie). Jak sie naczynie i piekarnik nagrzeje - wkladam kuraka i zalewam wywarem z patelni. I do pieca na 100 stopni (ma sie po malu pichcic) Jak juz kurak gotowy to zageszczam sosik maka kukurydziana. Do tego ziemniaczki tluczone badz pieczone, do tego marchewki i "parsnipy" pieczone z miodem i posypane papryka ostra. toć to przecie coq au vin jak się patrzy,tylko wersja a'la Leonka ![]() Tylko wina trochę dodać Ty mi tu po francusku sie nie wymadrzaj prosze ![]() ![]() Wina nie leje czerwonego, bo nie lubie. Jedyne co podlewane u mnie jest czerwonym to jak maz pichci... ![]() ![]() ![]() Widzisz czasem tak to jest...Wymyslisz coś i cieszysz się że coś zajebistego wymyśliłeś/łaś aż sie okaże że 50 albo sto lat temu juz to ktoś gotował.Nawet nazwę nadał... Co nie oznacza że nie warto eksperymentowac w kuchni.Nawet trzeba Hi hi hi... ![]() Lac biale to w ogole profanacja... czerwonego nie pije, jak jest butelka jakas sprezentowana to idzie do kuchni... Ale biale tak marnowac??? ![]() ![]() ![]() do kurczaka,ryby czy seafood'u to jedynie białe.Czerwone jakoś nie bardzo.Nawet te gastronomiczne wina (pozbawione alkoholu) są i białe i czerwone.Tyle że ja hołduję zasadę że nie leję do garnka wina którego nie byłbym w stanie wypić więc tych gastronomicznych win nigdy nie kupowałem i nie kupuję. Edit...Wujek Google podpowiada że czerwone też dają do tej potrawy.Po prostu ja się nie spotkałem z taką praktyką co nie znaczy że mam rację ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 27-10-2012 21:19 ] |
Post #4 Ocena: 0 2012-10-27 21:29:57 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
znowu-ciupek | Post #5 Ocena: 0 2012-10-27 21:40:59 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2012-10-27 21:29:57, leonka napisał(a): Ze do kuraka biale to ja wiem (i sos pomidorowy czy inny na rosole czy smietanie) - bardziej mi o ten ciemny sos chodzilo... Toc dobre gravy tez na czerwonym sie pichci, jakos lac biale do tego dziwnie... Tradycyjny przepis jednak to czerwone winko w coq de vin ![]() Przeca godołych że moga sie mylic nie? ![]() Te zabole co z nimi robiłem lały białe,mi osobiscie tez raczej białe podchodzi pod ta potrawę.Nie znaczy to jednak że mam mieć rację |
|
|
Izzkaa | Post #6 Ocena: 0 2012-10-27 22:14:52 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-02-2012 Skąd: Merseyside |
Cytat: 2012-10-27 20:28:46, leonka napisał(a): Kurczaka w calosci to ja robie tak: Duuuze naczynie cast-iron do piekarnika z odrobina oliwy na dole. Kuraka na kawalki: piesi zawijam w bekon, nozki, skrzydelka, udka nacieram nieco sola i pieprzewm. Karkas zjada pies na surowo. Na patelnie pieczarki, cebula i czosnek. Dodaje puszke pomidorow. Dodaje pol litra wywaru z wolowiny (w kostce - Oxy sie nada, chyba ze maz przyniesie prawdziwe gravy z pracy i mam zamrozone w domciu, w kostkach na lod - to wtedy daje to, tylko dodaje wody aby bylo rzadkie). Jak sie naczynie i piekarnik nagrzeje - wkladam kuraka i zalewam wywarem z patelni. I do pieca na 100 stopni (ma sie po malu pichcic) Jak juz kurak gotowy to zageszczam sosik maka kukurydziana. Do tego ziemniaczki tluczone badz pieczone, do tego marchewki i "parsnipy" pieczone z miodem i posypane papryka ostra. I to "sie mnie" podoba ![]() Jutro zrobie wlasnie tak ![]() Isskaa
![]() |
Dwunasty | Post #7 Ocena: 0 2012-11-14 10:52:08 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniaczki i ogóras
![]() a dla dzieciaków "pasta la vista babe" |
Samurajka | Post #8 Ocena: 0 2012-11-14 11:00:17 (13 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Cytat: 2012-11-14 10:52:08, Dwunasty napisał(a): Wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniaczki i ogóras ![]() a dla dzieciaków "pasta la vista babe" Kurde,skad Ty wiesz co dzis robie na obiad ja sie pytam ![]() Wlasnie przed chwilka wyciagnelam watrobke z lodowki ![]() SMACZNEGO Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
ewamik | Post #9 Ocena: 0 2012-11-14 11:14:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
A ja wczoraj zrobiłam greckie pasticio.
Dzisiaj idealne...Zastygło...Kroi sie idealnie..jak ciasto. Pychota ! |
Post #10 Ocena: 0 2012-12-03 19:07:34 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|