Str 283.8 z 912 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2012-10-27 20:56:47 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #2 Ocena: 0 2012-10-27 20:57:15 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Dwunasty | Post #3 Ocena: 0 2012-10-27 20:59:43 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2012-10-27 20:45:11, KaskaM napisał(a): to ja mam teraz pytanie do Ciupka i 12-tego z racji ze oni z "mojej wiochy"/czyt.wielkopolska.Jak robicie -gotowana kapuste kiszona ze zasmazka????pytam z ciekawosci.ja przepis na taka kapuche w stylu powojennym wyciagnelam od mojej babci. Kapustę gotuje z dodatkiem jednej cebuli, zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką octu i innymi duperelkami. Jak już kapusta jest miękka to na patelnie wrzucam drobno posiekana cebule z jednym ząbkiem czosnku, łyżką masła i dwoma łyżkami mąki, jak już się ładnie połączy to dodaje trochę wody(jak jest to z kapusty). Mieszam i jak już to wygląda jak sos wrzucam do kapusty . O boczku pisać nie muszę ![]() ps. Jak mam to dodaje łyżkę smalcu do kapusty:0 |
znowu-ciupek | Post #4 Ocena: 0 2012-10-27 20:59:45 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2012-10-27 20:50:16, leonka napisał(a): Cytat: 2012-10-27 20:39:57, znowu-ciupek napisał(a): Cytat: 2012-10-27 20:28:46, leonka napisał(a): Kurczaka w calosci to ja robie tak: Duuuze naczynie cast-iron do piekarnika z odrobina oliwy na dole. Kuraka na kawalki: piesi zawijam w bekon, nozki, skrzydelka, udka nacieram nieco sola i pieprzewm. Karkas zjada pies na surowo. Na patelnie pieczarki, cebula i czosnek. Dodaje puszke pomidorow. Dodaje pol litra wywaru z wolowiny (w kostce - Oxy sie nada, chyba ze maz przyniesie prawdziwe gravy z pracy i mam zamrozone w domciu, w kostkach na lod - to wtedy daje to, tylko dodaje wody aby bylo rzadkie). Jak sie naczynie i piekarnik nagrzeje - wkladam kuraka i zalewam wywarem z patelni. I do pieca na 100 stopni (ma sie po malu pichcic) Jak juz kurak gotowy to zageszczam sosik maka kukurydziana. Do tego ziemniaczki tluczone badz pieczone, do tego marchewki i "parsnipy" pieczone z miodem i posypane papryka ostra. toć to przecie coq au vin jak się patrzy,tylko wersja a'la Leonka ![]() Tylko wina trochę dodać Ty mi tu po francusku sie nie wymadrzaj prosze ![]() ![]() Wina nie leje czerwonego, bo nie lubie. Jedyne co podlewane u mnie jest czerwonym to jak maz pichci... ![]() ![]() ![]() Widzisz czasem tak to jest...Wymyslisz coś i cieszysz się że coś zajebistego wymyśliłeś/łaś aż sie okaże że 50 albo sto lat temu juz to ktoś gotował.Nawet nazwę nadał... Co nie oznacza że nie warto eksperymentowac w kuchni.Nawet trzeba |
MrMaverick1971 | Post #5 Ocena: 0 2012-10-27 21:05:06 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat: 2012-10-27 20:33:07, Dwunasty napisał(a): Z tym piwem to się zgadza... Kupić piwo butelkowe, piwo wychlać, nalać wody do butelki a na butelkę nadziać kurczaka(doprawionego), do piekarnika i niech się piecze. Druga opcja bardzo leniwa, całego kuraka do bardzo popularnych obecnie woreczków(czosnek, papryka czy zioła),piekarnik i gotowe. Czysto i smacznie. Do tego (skoro i tak piekarnik włączony) pieczone ziemniaki i gotowe. No może jakieś surówki jeszcze. ![]() Pieczone ziemniaki: podgotować ziemniaki dosłownie z 2 minuty, zalać zimną wodą,dobrze odcedzić i wrzucić na bardzo rozgrzany olej na blaszce(ok 1 cm oleju) UWAŻAĆ coby się nie poparzyć bo olej pryska, posolić, popieprzyć, posypać papryką(smoked) wrzucić kilka ząbków czosnku, świeży tymianek czy rozmaryn. Piec w nagrzanym piekarniku (180) aż się ładnie zarumienią. Skórka powinna być twarda ale w środku będą miękkie. ..cholera z tym nadzianiem na butelke z piwem kurczaka... i do piekarnika, to stary numer i bardzo skuteczny...wspaniale danie i dodatki do tego to mistrzostwo swiata..przyznaje dwunastemu 5 gwiazdek ![]() Wielkopolska szkola gotowania jest w czolowce kuchni polskiej ![]() |
|
|
Samurajka | Post #6 Ocena: 0 2012-10-27 21:07:54 (13 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
A ja piekac kurczaka(oczywiscie wczesniej przyprawionego) wkladam mu całą czerwoną cebulę.
![]() Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
KaskaM | Post #7 Ocena: 0 2012-10-27 21:08:52 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: dziura zabita dechami |
Cytat: 2012-10-27 20:59:43, Dwunasty napisał(a): Cytat: 2012-10-27 20:45:11, KaskaM napisał(a): to ja mam teraz pytanie do Ciupka i 12-tego z racji ze oni z "mojej wiochy"/czyt.wielkopolska.Jak robicie -gotowana kapuste kiszona ze zasmazka????pytam z ciekawosci.ja przepis na taka kapuche w stylu powojennym wyciagnelam od mojej babci. Kapustę gotuje z dodatkiem jednej cebuli, zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką octu i innymi duperelkami. Jak już kapusta jest miękka to na patelnie wrzucam drobno posiekana cebule z jednym ząbkiem czosnku, łyżką masła i dwoma łyżkami mąki, jak już się ładnie połączy to dodaje trochę wody(jak jest to z kapusty). Mieszam i jak już to wygląda jak sos wrzucam do kapusty . O boczku pisać nie muszę ![]() ps. Jak mam to dodaje łyżkę smalcu do kapusty:0 Moja babcia topila smalec/najlepiej ze skwarkami,zaciagala maka+troszke wody i sru do kapuchy ![]() ![]() ale z twojego sposobu skorzystam.sprobuje ![]() ![]() |
znowu-ciupek | Post #8 Ocena: 0 2012-10-27 21:09:29 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2012-10-27 20:59:43, Dwunasty napisał(a): Cytat: 2012-10-27 20:45:11, KaskaM napisał(a): to ja mam teraz pytanie do Ciupka i 12-tego z racji ze oni z "mojej wiochy"/czyt.wielkopolska.Jak robicie -gotowana kapuste kiszona ze zasmazka????pytam z ciekawosci.ja przepis na taka kapuche w stylu powojennym wyciagnelam od mojej babci. Kapustę gotuje z dodatkiem jednej cebuli, zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką octu i innymi duperelkami. Jak już kapusta jest miękka to na patelnie wrzucam drobno posiekana cebule z jednym ząbkiem czosnku, łyżką masła i dwoma łyżkami mąki, jak już się ładnie połączy to dodaje trochę wody(jak jest to z kapusty). Mieszam i jak już to wygląda jak sos wrzucam do kapusty . O boczku pisać nie muszę ![]() ps. Jak mam to dodaje łyżkę smalcu do kapusty:0 Ja jak mam to daję skórę z wędzonego boczku do kapusty podczas gotowania ale z reguły nie mam... |
Post #9 Ocena: 0 2012-10-27 21:10:06 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
KaskaM | Post #10 Ocena: 0 2012-10-27 21:11:48 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: dziura zabita dechami |
Cytat: 2012-10-27 21:07:54, Samurajka napisał(a): A ja piekac kurczaka(oczywiscie wczesniej przyprawionego) wkladam mu całą czerwoną cebulę. ![]() nie bede pytac gdzie mu "WKLADASZ " te cebule ![]() ja mu tam pakuje w zaleznosci od tego co mam pod reka-jablko,pomarancz albo cytrynke albo inne cóś ![]() |