MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 283.8 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 282.8 | 283.8 | 284.8 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 283.8 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2012-10-27 20:56:47 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-10-27 20:57:15 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #3 Ocena: 0

2012-10-27 20:59:43 (13 lat temu)

Dwunasty

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2012-10-27 20:45:11, KaskaM napisał(a):
to ja mam teraz pytanie do Ciupka i 12-tego z racji ze oni z "mojej wiochy"/czyt.wielkopolska.Jak robicie -gotowana kapuste kiszona ze zasmazka????pytam z ciekawosci.ja przepis na taka kapuche w stylu powojennym wyciagnelam od mojej babci.


Kapustę gotuje z dodatkiem jednej cebuli, zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką octu i innymi duperelkami. Jak już kapusta jest miękka to na patelnie wrzucam drobno posiekana cebule z jednym ząbkiem czosnku, łyżką masła i dwoma łyżkami mąki, jak już się ładnie połączy to dodaje trochę wody(jak jest to z kapusty). Mieszam i jak już to wygląda jak sos wrzucam do kapusty .
O boczku pisać nie muszę:)


ps. Jak mam to dodaje łyżkę smalcu do kapusty:0

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

znowu-ciupek

Post #4 Ocena: 0

2012-10-27 20:59:45 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

Cytat:

2012-10-27 20:50:16, leonka napisał(a):
Cytat:

2012-10-27 20:39:57, znowu-ciupek napisał(a):
Cytat:

2012-10-27 20:28:46, leonka napisał(a):
Kurczaka w calosci to ja robie tak:

Duuuze naczynie cast-iron do piekarnika z odrobina oliwy na dole.
Kuraka na kawalki: piesi zawijam w bekon, nozki, skrzydelka, udka nacieram nieco sola i pieprzewm. Karkas zjada pies na surowo.

Na patelnie pieczarki, cebula i czosnek. Dodaje puszke pomidorow. Dodaje pol litra wywaru z wolowiny (w kostce - Oxy sie nada, chyba ze maz przyniesie prawdziwe gravy z pracy i mam zamrozone w domciu, w kostkach na lod - to wtedy daje to, tylko dodaje wody aby bylo rzadkie). Jak sie naczynie i piekarnik nagrzeje - wkladam kuraka i zalewam wywarem z patelni.
I do pieca na 100 stopni (ma sie po malu pichcic)

Jak juz kurak gotowy to zageszczam sosik maka kukurydziana.

Do tego ziemniaczki tluczone badz pieczone, do tego marchewki i "parsnipy" pieczone z miodem i posypane papryka ostra.

toć to przecie coq au vin jak się patrzy,tylko wersja a'la Leonka:-]
Tylko wina trochę dodać


Ty mi tu po francusku sie nie wymadrzaj prosze:-8 Ja sobie to tak wymyslilam i jak ugotowalam to mi moj kochany tez tak wyjechal: bla blu ble...:-] Kurcze, a ja nawet nie wiedzialam ze kolo na nowo wymyslilam...

Wina nie leje czerwonego, bo nie lubie. Jedyne co podlewane u mnie jest czerwonym to jak maz pichci...


Białe idzie do coq au vin*ROFL**ROFL**ROFL*
Widzisz czasem tak to jest...Wymyslisz coś i cieszysz się że coś zajebistego wymyśliłeś/łaś aż sie okaże że 50 albo sto lat temu juz to ktoś gotował.Nawet nazwę nadał...
Co nie oznacza że nie warto eksperymentowac w kuchni.Nawet trzeba

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

MrMaverick1971

Post #5 Ocena: 0

2012-10-27 21:05:06 (13 lat temu)

MrMaverick1971

Posty: 5457

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Skąd: Bedford

Cytat:

2012-10-27 20:33:07, Dwunasty napisał(a):
Z tym piwem to się zgadza...
Kupić piwo butelkowe, piwo wychlać, nalać wody do butelki a na butelkę nadziać kurczaka(doprawionego), do piekarnika i niech się piecze.

Druga opcja bardzo leniwa, całego kuraka do bardzo popularnych obecnie woreczków(czosnek, papryka czy zioła),piekarnik i gotowe. Czysto i smacznie. Do tego (skoro i tak piekarnik włączony) pieczone ziemniaki i gotowe. No może jakieś surówki jeszcze.

Obrazek



Pieczone ziemniaki: podgotować ziemniaki dosłownie z 2 minuty, zalać zimną wodą,dobrze odcedzić i wrzucić na bardzo rozgrzany olej na blaszce(ok 1 cm oleju) UWAŻAĆ coby się nie poparzyć bo olej pryska, posolić, popieprzyć, posypać papryką(smoked) wrzucić kilka ząbków czosnku, świeży tymianek czy rozmaryn. Piec w nagrzanym piekarniku (180) aż się ładnie zarumienią. Skórka powinna być twarda ale w środku będą miękkie.

..cholera z tym nadzianiem na butelke z piwem kurczaka... i do piekarnika, to stary numer i bardzo skuteczny...wspaniale danie i dodatki do tego to mistrzostwo swiata..przyznaje dwunastemu 5 gwiazdek*THUMBS UP*

Wielkopolska szkola gotowania jest w czolowce kuchni polskiej:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Samurajka

Post #6 Ocena: 0

2012-10-27 21:07:54 (13 lat temu)

Samurajka

Posty: 3554

Kobieta

Z nami od: 14-08-2010

Skąd: Marden

A ja piekac kurczaka(oczywiscie wczesniej przyprawionego) wkladam mu całą czerwoną cebulę.*THUMBS UP*
Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość. :*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

KaskaM

Post #7 Ocena: 0

2012-10-27 21:08:52 (13 lat temu)

KaskaM

Posty: 1030

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Skąd: dziura zabita dechami

Cytat:

2012-10-27 20:59:43, Dwunasty napisał(a):
Cytat:

2012-10-27 20:45:11, KaskaM napisał(a):
to ja mam teraz pytanie do Ciupka i 12-tego z racji ze oni z "mojej wiochy"/czyt.wielkopolska.Jak robicie -gotowana kapuste kiszona ze zasmazka????pytam z ciekawosci.ja przepis na taka kapuche w stylu powojennym wyciagnelam od mojej babci.






Kapustę gotuje z dodatkiem jednej cebuli, zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką octu i innymi duperelkami. Jak już kapusta jest miękka to na patelnie wrzucam drobno posiekana cebule z jednym ząbkiem czosnku, łyżką masła i dwoma łyżkami mąki, jak już się ładnie połączy to dodaje trochę wody(jak jest to z kapusty). Mieszam i jak już to wygląda jak sos wrzucam do kapusty .
O boczku pisać nie muszę:)


ps. Jak mam to dodaje łyżkę smalcu do kapusty:0





Moja babcia topila smalec/najlepiej ze skwarkami,zaciagala maka+troszke wody i sru do kapuchy*YAHOO*-tyz tak robie.:-D
ale z twojego sposobu skorzystam.sprobuje:) smaku poznaniaka*ROFL*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

znowu-ciupek

Post #8 Ocena: 0

2012-10-27 21:09:29 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

Cytat:

2012-10-27 20:59:43, Dwunasty napisał(a):
Cytat:

2012-10-27 20:45:11, KaskaM napisał(a):
to ja mam teraz pytanie do Ciupka i 12-tego z racji ze oni z "mojej wiochy"/czyt.wielkopolska.Jak robicie -gotowana kapuste kiszona ze zasmazka????pytam z ciekawosci.ja przepis na taka kapuche w stylu powojennym wyciagnelam od mojej babci.


Kapustę gotuje z dodatkiem jednej cebuli, zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką octu i innymi duperelkami. Jak już kapusta jest miękka to na patelnie wrzucam drobno posiekana cebule z jednym ząbkiem czosnku, łyżką masła i dwoma łyżkami mąki, jak już się ładnie połączy to dodaje trochę wody(jak jest to z kapusty). Mieszam i jak już to wygląda jak sos wrzucam do kapusty .
O boczku pisać nie muszę:)


ps. Jak mam to dodaje łyżkę smalcu do kapusty:0

Ja jak mam to daję skórę z wędzonego boczku do kapusty podczas gotowania ale z reguły nie mam...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #9 Ocena: 0

2012-10-27 21:10:06 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

KaskaM

Post #10 Ocena: 0

2012-10-27 21:11:48 (13 lat temu)

KaskaM

Posty: 1030

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Skąd: dziura zabita dechami

Cytat:

2012-10-27 21:07:54, Samurajka napisał(a):
A ja piekac kurczaka(oczywiscie wczesniej przyprawionego) wkladam mu całą czerwoną cebulę.*THUMBS UP*



nie bede pytac gdzie mu "WKLADASZ " te cebule*ROFL*
ja mu tam pakuje w zaleznosci od tego co mam pod reka-jablko,pomarancz albo cytrynke albo inne cóś:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Strona 283.8 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 282.8 | 283.8 | 284.8 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,