Str 251.8 z 912 |
|
---|---|
zaczarowany_pan | Post #1 Ocena: 0 2012-03-05 18:59:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2011 Skąd: South |
Pierwszy raz robilam tu kaczke, tylko obsmarowana przyprawami iczosnkiem, czosnek w kuper tez dalam, teraz bedzie jeszcze jablko, niech kaczka tez ma przyjemnosc
Zyj i pozwol zyc innym
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2012-03-05 19:03:10 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja zwykle robie tak ("na oko"
![]() Maslo mieszam ze starta skorka z pomaranczy (2), pieprzem i sola, robi sie taka masa. Delikatnie, zeby nie rozerwac skory, wsunac palce pomiedzy skore a mieso, i w to wlozyc to rozrobione maslo ze skorka , sola i pieprzem. Rozprowadzic po calej powierzchni piersi indyka (z kurczkiem tez tak robie, czosnek zamiast pomaranczy mozna). Dwie cale pomarancze wciskam do srodka, razem z paroma listkami laurowymi. podlewam bulionem, na indyku jeszcze ukladam plasterki pomaranczy, zeby mieso nie sysychalo. Do piekarnika, i pamietac, zeby czesto polewac zeby nie wyschlo mieso. Przykryc folia. Z pol godziny przed koncem pieczenia: maslo roztapiam (taka spora lyzka), dodaje do tego sok z tych pomaranczy, z ktorych starlam skorke, i dodaje albo miod, albo brazowy cukier, podgrzewam, az sie zrobi syrop. Z indyka zdejmuje folie, smaruje tym syropem kilka razy, az do konca pieczenia.
Ada
|
Post #3 Ocena: 0 2012-03-06 14:28:56 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2012-03-06 14:52:37 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #5 Ocena: 0 2012-03-08 20:54:20 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-03-09 07:36:55 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2012-03-09 09:37:13 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Yvonne_67 | Post #8 Ocena: 0 2012-03-09 09:43:54 (13 lat temu) |
Z nami od: 08-04-2011 Skąd: Tajlandia |
Cytat: 2012-03-09 07:36:55, Mama-Myszy napisał(a): A jak sie nazywa taka mamalyga z wolowiny pokrojonej w paseczki z dodatkami warzyw, wszystko ugotowane w jednym garnku??? Bardzo dobre to bylo, smak pamietam, to angielskie jedzonko. Rewelacyjne to bylo tylko nie wiem jak sie nazywa (chyba zaczyna sie na "S" ![]() ![]() Stew, czasami nazywane irish stew. |
Dwunasty | Post #9 Ocena: 0 2012-03-09 09:53:29 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Bestia, nie masz jajek? mąki?
Cos mi ten opis lodówki mało wiarygodny jest. Zawsze leży jakiś kawałek kiełbasy, szynki czy sera a to już dobry obiadek jest. Jeszcze do tego w szafce puszka pomidorów czy czerwonej fasoli i ech żyć nie umierać. A te sałatę to dekoracji sobie zostaw ![]() |
Post #10 Ocena: 0 2012-03-09 09:57:10 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|