Str 220.8 z 912 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2012-01-25 22:35:12 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
keramczak | Post #2 Ocena: 0 2012-01-25 22:37:16 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
PYZY DROZDZOWE parowce po rzekach plywaja
![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: keramczak 26-01-2012 06:45 ] #MajsterNaStulecie
|
Samurajka | Post #3 Ocena: 0 2012-01-26 09:37:09 (14 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Polecam świetny film o gotowaniu
Julie&Julia Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
Post #4 Ocena: 0 2012-01-26 11:07:45 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kawainka | Post #5 Ocena: 0 2012-01-26 12:21:48 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2011 Skąd: z wichrowych wzgorz |
Przepis na pyzy drozdzowe. Ciasto;
1kg maki pszennej,1paczka drozdzy-10dag,1/2 szkl cukru,1cale jajko+2-3 zoltka,szklanka letniego mleka,1/2 lyzeczki soli. Zaczyn; 1/2letniego mleka,3lyzki maki 2 lyzki cukru-wkruszyc w to drozdze-delikatnie wymieszac-odstawic do momentu az podwoi swoja objetosc. Make przesiac przez sitko,jajko+ zoltka roztrzepac w miseczce i dolac do maki,nastepnie dolozyc reszte skladnikow,ciast delikatnie zamieszac ,wlac wyrosniete drozdze,wyrabiac az do momentu gdy ciasto bedzie odchodzilo od reki(to jest wlasnie najgorsza czesc przepisu). Przykrc sciereczka odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Przygotowac garnek-dosc szeroki,wlac wode tak 3/4 poj garnka, nakryc gaza,pielucha tetrowa naciagnac dobrze przywiazujac naokolo sznurkiem lub guma,tak zeby ulozone pyzy nie moczyly sie w wodzie. Po wyrosnieciu ciasta robic male kuleczki -wielkosci np brzoskwini;ukladac na blaci obsypanym maka tak zeby sie nie stykaly ,znowu przykryc sciereczka i czekac az wyrosna.Zagotowac wode ,zmniejszyc ogien pod garnkiem i ukadac pyzy 3-4 szt zalezy od wielkosci garnka,przykryc miska aluminiowa lub metalowai parowac 5-7 min,mozna sprawdzac drewniana wykalaczka czy srodek jest juz uparowany,Uwaga na goraca miske!jak sa dobre to wykladac na talerz,Podawac z sosem miesnym np;zeberka,karkowka czy roladki,do tego buraczki,modra kapusta, Z tego przepisu wychodzi okolo 60-70-pyz,wiec spokojnie mozna zrobic z 1/2 przepisu. Smacznego. Jezeli macie jakies pytania to piszcie postaram sie odp. Ta...Ta....
W tak pieknych okolicznosciach przyrody
|
|
|
keramczak | Post #6 Ocena: 0 2012-01-26 12:35:58 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
W razie uzycia gazu trzeba uwazac bo gaza jest latwopalna.Dzieki za przepis
![]() ![]() ![]() ![]() #MajsterNaStulecie
|
Post #7 Ocena: 0 2012-01-26 12:38:22 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2012-01-26 13:01:39 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2012-01-26 13:13:32 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Julka1978 | Post #10 Ocena: 0 2012-01-26 14:12:30 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-02-2010 Skąd: Farnworth |
A ja na szybki obiadek mam sprawdzony przepis. Na mielone z ryzem. Robie farsz taki jak na golabki do tego dodaje woreczek ugotowanego ryzu,4 lyzki kaszy mannej formuje kotlety obtaczam w bułce tartej obsmazam na mocno rozgrzanym oleju. Przekladam je do garnka i zalewam bulionem. Dusze pod przykryciem okolo 25-30 min
|