Str 211.8 z 912 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2012-01-11 13:24:28 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2012-01-11 13:28:52 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
do golonki zamaist Piwa, można użyć wino.
Zasadniczo chodzi o to że te napoje wykruszają mięso tak jak ocet vinaigrette ![]() OK, ja spadam do kuchni ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #3 Ocena: 0 2012-01-11 13:29:32 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2012-01-11 13:30:52 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
znowu-ciupek | Post #5 Ocena: 0 2012-01-11 13:44:29 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2012-01-09 12:27:34, Mama-Myszy napisał(a): Poprosze o pomoc. Chcialam zrobic blok z mieskiem i warzywami w galarecie. Chodzi o to, ze ma to byc na tyle twarde zeby mozna bylo to kroic na kanapki. Myslalam zeby zrobic takie cudo w keksownicy (zwanej przeze mnie trumna). Czym nasmarowac trumne zeby potem to ladnie w calosci wyciagnac nie uszkadzajac tego nigdzie??? Zeby odwrocic i zeby to ladnie "wyskoczylo"... o to mi chodzi. Oooooooo ![]() Takie cos nazywa sie tutaj terrine.Potrzeba do tego specjalnej formy Na filmiku gość ma blaszankę.Moja jest porcelanowa z pokrywka (jak ta na zdjęciu) idealna do pieczenia pasztetu (takiego smarownego Taka forme wykładasz folią spozywczą,układasz mięso,dekoracje,zalewasz galaretą na tyle tylko żeby powiązała mięso (myślę że o coś takiego Ci właśnie chodzi)a na koniec dociskasz czymś ciężkim i do lodówki.Jak się ściągnie to wyciąga się łatwiutko w całości. Na filmiku gosć ma blaszankę.Moja forma jest porcelanowa z pokrywką.Świetnie sie w niej piecze pasztet taki smarowny. W robocie robimy taka terrine z kurczaka.Dno i brzegi wykładamy najpierw paskami z marchewki pocietej cieniutko na mandolinie i obgotowanej na to warstwa gotowanego kurczaka (jak na galaretki z kurczaka) później plastry kaszanki (czyli ich ochydnego czarnego puddingu) i znowu kurczak,póżniej warstwa bekonu i na wierzch znowu kurczak.galrety idzie tylko tyle żeby wypełnić szczeliny miedzy mięsem (nie jak w typowo polskiej meduzie-która jest o niebo lepsza)na wierzch podwijamy te paski z marchewki.W ten sposób powstaje taka marchewkowa obwódka wkoło i wyglada nawet ładnie .Nie wiem czy będzie dobrze widać na tym zdjeciu [ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 11-01-2012 14:16 ] |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-01-12 18:13:55 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
agarudii | Post #7 Ocena: 0 2012-01-12 18:25:56 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
bigos chcesz anglikom serwowac ?
![]() Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
Post #8 Ocena: 0 2012-01-12 18:31:23 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
agarudii | Post #9 Ocena: 0 2012-01-12 18:33:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
chrupka to moze ten bigos jako dodatek podaj a nie danie glowne
![]() ![]() ![]() ![]() Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
Post #10 Ocena: 0 2012-01-12 18:40:54 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|