MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

niebieskieucho

Post #1 Ocena: 0

2022-11-30 18:32:04 (3 lata temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Telewizor doniósł dziś o doniosłym wydarzeniu. Otóż francuska bagietka została wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Mam z tego rodzaju pieczywem miłe wspomnienia i związku z tym historycznym dokonaniem przypomniał mi się epizod z mojego pobytu z tatą u ciotki w Paryżu, gdy miałem 11 lat. Moim zadaniem były poranne zakupy bagietki w pobliskiej "bulążerni". Zostałem wyuczony przydatnego zwrotu, oczywiście z poprzedzającym go "bążurem", mianowicie: "Une baguette s'il vous plaît." Właścicielka i jednocześnie sprzedawczyni, Madame Simonet, miała zawsze do mnie jakąś przemowę, z której absolutnie nic nie rozumiałem, a im bardziej nie rozumiałem, tym przemowa była dłuższa :) Na koniec, dostałem od niej na pamiątkę zadedykowany album o Paryżu. Poza tym takiego smaku bagietki jak w tamtych czasach nie udało mi się znaleźć nawet we Francji podczas stosunkowo niedawnych wizyt. Wniosek nasuwa się jeden - to chemizacja pieczywa - choćby w niewielkiej ilości - musi być obwiniana za doznania smakowe.
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2022-11-30 20:47:24 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

No wlasnie tez o tym czytalam. Lubie bagietki.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2022-11-30 22:38:09 (3 lata temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Nawet w Polsce tzw. tradycyjni piekarze stosuja polepszacze acz nie w takich ilosciach jak piekarnie przemyslowe. Zmusza ich do tego cenowa konkurencja supermarketow, ktore sprzedaja wyroby chlebopodobne.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2022-12-01 09:40:16 (3 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Tez kiedys uzywalam w Paryzu tego samego zwrotu do kupna bagietek :-) Ale szczerze mowiac, nie pamietam ich smaku. Bylam 3 tygodnie i 2 tygodnie w Paryzu w latach 90. Nie wrocilam od tego czasu, bo nie chce psuc sobie tamtych wspomnien.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,