MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zielone pomidory przepisy

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kinga77

Post #1 Ocena: 0

2020-11-10 07:14:59 (5 lat temu)

kinga77

Posty: 1785

Kobieta

Z nami od: 04-08-2008

Skąd: UK

Robię dżem z zielonych pomidorów,kojarzy mi się z figami,moja mama też zawsze robiła,cukru daje na oko, mozna też brązowego,taki dżem można dodawać do ciast,piernika czy coś w tym stylu.

Teraz mam też całe ich pudło,u mnie z własnej szklarni akurat i muszę coś z nimi zrobić.Fajnie że tu zajrzałam bo nie przyloby mi do głowy żeby je ukisic,a ze swojej strony też polecam chutney bardzo dobry wychodzi:

chutney
Ja dodaję różne przyprawy dla mnie najważniejszy imbir,chilli mozna też cynamon,według gustu ,a ten ocet który jest w przepisie zastąpiłam tym z czerwonego wina,bo u nas w sklepie nie ma

[ Ostatnio edytowany przez: kinga77 10-11-2020 07:24 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2020-11-10 08:21:15 (5 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Obrazek

Wczoraj wlasnie zrobilam wieczorem z tego przepisu, i dodałam imbiru rowniez poszatkowanego, wielkości piąstki, bo uwielbiam imbir. Ja dałam połowę cukru z przepisu, a dwa razy więcej jabłek. Wczoraj juz nie chciało mi się słoików szukać. Dzisiaj mysle, ze odbiorę połowę i dodam do jednej części kminu i cynamonu. Ja dałam ocet wg przepisu, ale mysle, ze jabłkowy bylby lepszy. Następnym razem...:-]
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #3 Ocena: 0

2020-11-10 10:05:15 (5 lat temu)

jolantina

Posty: 3962

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

Cytat:

2020-11-09 07:58:14, ZlotaPerla1 napisał(a):
jolanita, tobie herbata z trawy smakuje a co dopiero dżem z pomidorów, nawet zielonych 😂


*ROFL*
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kinga77

Post #4 Ocena: 0

2020-11-10 13:49:18 (5 lat temu)

kinga77

Posty: 1785

Kobieta

Z nami od: 04-08-2008

Skąd: UK

Cytat:

2020-11-10 08:21:15, Adacymru napisał(a):
Obrazek

Wczoraj wlasnie zrobilam wieczorem z tego przepisu, i dodałam imbiru rowniez poszatkowanego, wielkości piąstki, bo uwielbiam imbir. Ja dałam połowę cukru z przepisu, a dwa razy więcej jabłek. Wczoraj juz nie chciało mi się słoików szukać. Dzisiaj mysle, ze odbiorę połowę i dodam do jednej części kminu i cynamonu. Ja dałam ocet wg przepisu, ale mysle, ze jabłkowy bylby lepszy. Następnym razem...:-]

Oo Ada ale mi smaka narobiłaś ,ja będę dopiero robić pierwszy raz w tym roku,też daje sporo imbiru bo lubię bardzo

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZosiaS

Post #5 Ocena: 0

2020-11-10 16:24:57 (5 lat temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2020-11-10 08:21:15, Adacymru napisał(a):
Ja dałam ocet wg przepisu, ale mysle, ze jabłkowy bylby lepszy.

Raczej tak, mąż robił chutney z zielonych pomidorów i zamiast jabłkowego dał ocet winny czerwony i niestety jest za kwaśny.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2020-11-10 17:34:08 (5 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Jak na złość zrobilam wg przepisu, bo normalnie nie mam nawet zwykłego octu ale zawsze mam jabłkowy w domu.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kinga77

Post #7 Ocena: 0

2020-11-10 22:22:11 (5 lat temu)

kinga77

Posty: 1785

Kobieta

Z nami od: 04-08-2008

Skąd: UK

A ja dziś zrobiłam i dałam jabłkowy, oczywiście ogólnie i tak robiłam po swojemu,mniej cukru, itp

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Misia13

Post #8 Ocena: 0

2020-11-15 11:23:00 (5 lat temu)

Misia13

Posty: n/a

Konto usunięte

Bawilam sie wczoraj z tymi pomidorami.... pierwszy raz w zyciu robilam sloiki..hehe
Kupilam pomidory za 10p niestety czerwone... ale tanio:-].
Po wsypaniu cukru zrobilo sie bardzo wodniste. Zalalam 4 sloiczki:-]. Moze zgestnieje zbiegiem czasu. :-8

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2020-11-15 12:56:50 (5 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Samo w słoiczkach pewnie nie zgęstnieje wiele, ale bedziesz miala sos fajny np do makaronu. Czerwone sa bardziej wodniste, pewnie trzeba byłoby nasiona wyciąć do chutney. Ja pewnie podgotowalabym dluzej, zeby odparowało troche soku, ale jak użyjesz jako sosu do makaronu, to kluski wodę wciagna.

Ja czerwone pomidory piekłam w piekarniku. Rprzecielam kazdy na pol, rozłożyłam przecieciem do spodu w brytfance, popryskałam oliwą, sola pieprzem i mieszanka ziol wsloskich *DONT_KNOW* ktore nie wiem skąd mi sie w szufladzie znalazły. Jak puściły sok i juz sie podpiekly troche, przygniotłam je tłuczkiem do ziemniaków, zeby wycisnąć sok i zgniesc troche. Poeklam az sok odparował i wszystko zebrałam do słoika. Stoja w lodowce, sądzę że oliwa zabezpiecza przed psuciem rowniez. Sa świetnym dodatkiem do sosu czy do serow i sałatek, a właśnie z tanio zakupionych pomidorow mozna cuda zrobic.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2020-11-16 00:49:37 (5 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Koszone pomidory wyszły pierwsza klasa. Już ich prawie nie ma, zjedzone :-) Chyba będę częściej robić.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,