Str 3 z 3 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
kinga77 |
Post #1 Ocena: 0 2020-11-10 07:14:59 (5 lat temu) |
 Posty: 1785
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
Robię dżem z zielonych pomidorów,kojarzy mi się z figami,moja mama też zawsze robiła,cukru daje na oko, mozna też brązowego,taki dżem można dodawać do ciast,piernika czy coś w tym stylu.
Teraz mam też całe ich pudło,u mnie z własnej szklarni akurat i muszę coś z nimi zrobić.Fajnie że tu zajrzałam bo nie przyloby mi do głowy żeby je ukisic,a ze swojej strony też polecam chutney bardzo dobry wychodzi:
chutney
Ja dodaję różne przyprawy dla mnie najważniejszy imbir,chilli mozna też cynamon,według gustu ,a ten ocet który jest w przepisie zastąpiłam tym z czerwonego wina,bo u nas w sklepie nie ma [ Ostatnio edytowany przez: kinga77 10-11-2020 07:24 ]
|
 
|
 |
|
|
Adacymru |
Post #2 Ocena: 0 2020-11-10 08:21:15 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Wczoraj wlasnie zrobilam wieczorem z tego przepisu, i dodałam imbiru rowniez poszatkowanego, wielkości piąstki, bo uwielbiam imbir. Ja dałam połowę cukru z przepisu, a dwa razy więcej jabłek. Wczoraj juz nie chciało mi się słoików szukać. Dzisiaj mysle, ze odbiorę połowę i dodam do jednej części kminu i cynamonu. Ja dałam ocet wg przepisu, ale mysle, ze jabłkowy bylby lepszy. Następnym razem... ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Ada
|
 
|
 |
|
jolantina |
Post #3 Ocena: 0 2020-11-10 10:05:15 (5 lat temu) |
 Posty: 3962
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Cytat:
2020-11-09 07:58:14, ZlotaPerla1 napisał(a):
jolanita, tobie herbata z trawy smakuje a co dopiero dżem z pomidorów, nawet zielonych 😂
Diabla oszukac nie grzech
|
 
|
 |
|
kinga77 |
Post #4 Ocena: 0 2020-11-10 13:49:18 (5 lat temu) |
 Posty: 1785
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
Cytat:
2020-11-10 08:21:15, Adacymru napisał(a):
Wczoraj wlasnie zrobilam wieczorem z tego przepisu, i dodałam imbiru rowniez poszatkowanego, wielkości piąstki, bo uwielbiam imbir. Ja dałam połowę cukru z przepisu, a dwa razy więcej jabłek. Wczoraj juz nie chciało mi się słoików szukać. Dzisiaj mysle, ze odbiorę połowę i dodam do jednej części kminu i cynamonu. Ja dałam ocet wg przepisu, ale mysle, ze jabłkowy bylby lepszy. Następnym razem...
Oo Ada ale mi smaka narobiłaś ,ja będę dopiero robić pierwszy raz w tym roku,też daje sporo imbiru bo lubię bardzo
|
 
|
 |
|
ZosiaS |
Post #5 Ocena: 0 2020-11-10 16:24:57 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2020-11-10 08:21:15, Adacymru napisał(a):
Ja dałam ocet wg przepisu, ale mysle, ze jabłkowy bylby lepszy.
Raczej tak, mąż robił chutney z zielonych pomidorów i zamiast jabłkowego dał ocet winny czerwony i niestety jest za kwaśny.
|
 
|
 |
|
|
Adacymru |
Post #6 Ocena: 0 2020-11-10 17:34:08 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Jak na złość zrobilam wg przepisu, bo normalnie nie mam nawet zwykłego octu ale zawsze mam jabłkowy w domu.
Ada
|
 
|
 |
|
kinga77 |
Post #7 Ocena: 0 2020-11-10 22:22:11 (5 lat temu) |
 Posty: 1785
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
A ja dziś zrobiłam i dałam jabłkowy, oczywiście ogólnie i tak robiłam po swojemu,mniej cukru, itp
|
 
|
 |
|
Misia13 |
Post #8 Ocena: 0 2020-11-15 11:23:00 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Bawilam sie wczoraj z tymi pomidorami.... pierwszy raz w zyciu robilam sloiki..hehe
Kupilam pomidory za 10p niestety czerwone... ale tanio ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) .
Po wsypaniu cukru zrobilo sie bardzo wodniste. Zalalam 4 sloiczki ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) . Moze zgestnieje zbiegiem czasu.
|
 
|
 |
|
Adacymru |
Post #9 Ocena: 0 2020-11-15 12:56:50 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Samo w słoiczkach pewnie nie zgęstnieje wiele, ale bedziesz miala sos fajny np do makaronu. Czerwone sa bardziej wodniste, pewnie trzeba byłoby nasiona wyciąć do chutney. Ja pewnie podgotowalabym dluzej, zeby odparowało troche soku, ale jak użyjesz jako sosu do makaronu, to kluski wodę wciagna.
Ja czerwone pomidory piekłam w piekarniku. Rprzecielam kazdy na pol, rozłożyłam przecieciem do spodu w brytfance, popryskałam oliwą, sola pieprzem i mieszanka ziol wsloskich  ktore nie wiem skąd mi sie w szufladzie znalazły. Jak puściły sok i juz sie podpiekly troche, przygniotłam je tłuczkiem do ziemniaków, zeby wycisnąć sok i zgniesc troche. Poeklam az sok odparował i wszystko zebrałam do słoika. Stoja w lodowce, sądzę że oliwa zabezpiecza przed psuciem rowniez. Sa świetnym dodatkiem do sosu czy do serow i sałatek, a właśnie z tanio zakupionych pomidorow mozna cuda zrobic.
Ada
|
 
|
 |
|
SweetLiar |
Post #10 Ocena: 0 2020-11-16 00:49:37 (5 lat temu) |
 Posty: 10992
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Koszone pomidory wyszły pierwsza klasa. Już ich prawie nie ma, zjedzone  Chyba będę częściej robić. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
 
|
 |
|