MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zielone pomidory przepisy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Postów: 29

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: +1

2020-11-08 11:36:51 (5 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Mam trochę zielonych pomidorow i mam ochotę na sałatkę na zimową porę albo inne przepisy chętnie przygarnę. Kiszone potrawy tez chcę w jadłospisie zwiększyć czy rozszerzyć.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #2 Ocena: 0

2020-11-08 12:45:33 (5 lat temu)

Gwontownik

Posty: 5760

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Robiłem ostatnio na kilka sposobow, bo słońca było mało, temperatury niskie i wiele nie dojrzało. Ale z tego co pamiętam to przepisy brałem z google i znanych portali kulinarnych.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #3 Ocena: 0

2020-11-08 13:00:02 (5 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

W pudełko ,ciemne ciepłe miejsce i można ewentualnie włożyć banana do pudełka.Po tygodniu zrobią sie czerwone....na 200% ,sprawdzone.
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2020-11-08 13:03:10 (5 lat temu)

karjo1

Posty: 21302

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Moja ulubiona salatka na zime:
zielone pomidory

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #5 Ocena: 0

2020-11-08 13:24:39 (5 lat temu)

Gwontownik

Posty: 5760

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Cytat:

2020-11-08 13:00:02, keramczak napisał(a):
W pudełko ,ciemne ciepłe miejsce i można ewentualnie włożyć banana do pudełka.Po tygodniu zrobią sie czerwone....na 200% ,sprawdzone.

Ale tylko kiedy dojrzewanie rozpoczęło się na krzaku. Inaczej to tylko na zielono.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #6 Ocena: 0

2020-11-08 13:39:26 (5 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

No właśnie ze nie. Zarywałem z krzaka zielone jak ogórki po tylko potrzebowały więcej czasu by zrobiły sie czerwone jak sztandar pewnego kraju :-)
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

ZosiaS

Post #7 Ocena: 0

2020-11-08 13:47:22 (5 lat temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

„Reszteczka” sałatka z zielonych pomidorów

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2020-11-08 15:38:12 (5 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Ja mogę polecić pomidory małosolne. Są bardzo popularne ba Ukrainie, tylko w wersji czerwonej, ale ja osobiście wolę te zielone bo są trwardsze.
Robi dokładnie tak samo jak małosolne ogórki, tylko z większą ilością czosnku, ale to już kwestia gustu. Ja dodaje też chilli.
Świetny dodatek do sałatek, albo samodzielna przekąska.

Też mam jeszcze dużo zielonych pomidorów na krzakach, niektóre są pomarańczowe, ale będą zaczynały pękać... więc pora coś z nimi zrobić i właśnie postanowiłam, że skończą w solance :-)


[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 08-11-2020 15:40 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2020-11-08 18:59:59 (5 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Dzięki za porady, właśnie o sałatki i inne pomysły mi chodziło. Nastawiłam do kiszenia, jak na ogórki, tylko wlasnie dodałam chilli kawałek nawet korzen chrzanu w lodowce znalazlam :-]. I zaczęłam robic tez sałatkę z jednej partii. Ja lubię takie zimowe sałatki i lubie kiszone warzywa rowniez.

Dzisiaj tez z zielonych pomidorow zrobilam sos do kurczaka. Miło mnie efekt zaskoczył. Do żeliwnego szerokiego garczka (cos jak gleboka patelnia) wrzuciłam pokrojone w ćwiartki pomidory ze dwa kg, pare ząbków czosnku przez praskę przeciśniętego, cebulę w kostkę, posiekana ostrą papryczkę, bazylie suszona, kilka łyżek oliwy i odrobinę soli i pieprzu, wymieszałam wszystko i wstawiłam do piekarnika na 200C na 1godz bez przykrycia. Ja mialam juz upieczonego wczesniej kuraka, to obrałam skórę i ćwiartki kury dolozylam do pomidorów, które już się dobrze podpiekly. Posiedzialo w piekarniku razem jeszcze ze 30 do 40 min. i gotowe.

PS wstawianie zawiniętych zielonych u nas sie utrwalilo jako tradycja juz, ale ja sa duze ilości, to nie da się rady tego przejeść, jak nas bylo duzo w domu, to dojrzewajace w kartonie pomidory byly nie lada gratka do poznej zimy. Ja teraz nabieranych zielonych pelne pudełko po bananach. Jak lubie, to nie da rady przejeść we dwoje na czas... :-]
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #10 Ocena: 0

2020-11-08 20:22:22 (5 lat temu)

jolantina

Posty: 3962

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

u kuzynki jadłam najlepszy dżem, jaki miałam okazje spróbować, był właśnie z zielonych pomidorów. Ale przepisu nie znam, co najwyżej wkleję linkaod kobiety, której przepisy zawsze mi się udają
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,