Str 2 z 2 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2019-09-20 23:26:41 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Olga ma przepis ale ja mialam takie z pestkami w srodku.
Ada
|
SweetLiar | Post #2 Ocena: 0 2019-09-21 10:00:03 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2019-09-20 20:33:04, andyopole napisał(a): Cytat: 2019-09-20 18:45:46, SweetLiar napisał(a): Cytat: 2019-09-20 18:34:24, andyopole napisał(a): Cytat: 2019-09-20 15:51:38, Adacymru napisał(a): To już lepiej zjem je świeże ![]() Zrób trochę śliwek w occie. Pycha! Przepis podaj na to dziwadło Nie mam przepisu. Lagodna, slodka zalewa octowa i fertig. ![]() Co Wy z tym niemieckim i Niemcami? Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2019-09-21 12:30:21 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-09-21 10:00:03, SweetLiar napisał(a): Cytat: 2019-09-20 20:33:04, andyopole napisał(a): Cytat: 2019-09-20 18:45:46, SweetLiar napisał(a): Cytat: 2019-09-20 18:34:24, andyopole napisał(a): Cytat: 2019-09-20 15:51:38, Adacymru napisał(a): To już lepiej zjem je świeże ![]() Zrób trochę śliwek w occie. Pycha! Przepis podaj na to dziwadło Nie mam przepisu. Lagodna, slodka zalewa octowa i fertig. ![]() Co Wy z tym niemieckim i Niemcami? Jo żech je na Śląsku rodzony, dzioucha. Wiadomo, ukryta opcja niemiecka wg proroka niektorych. ![]() |
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2019-09-21 19:49:08 (6 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
ja tam moge pestokawc i worki.. uwielbiam sliwki i powidla..
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2019-09-22 19:03:49 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Z wegierkami poradzilam sobie dzisiaj tak, ze przeplukane wrzucilam do garnka, podgotowalam doslownie 2 min z odrobina wody, zeby sie nie przypalily na dnie. Sliwki byly dojrzale, wiec 2 minuty wystarczyly ze by sie pootwieraly. Przecedzilam przez taki durszlak z duzymi przepustami, przetarlam miasz, a pestki zostaly na durszlaku. Nie chcialo mi sie tak dokladnie przecierac, to pozostalosc pestek i miaszu wrzucilam do osobnego garka, dolalam wody, dodalam jablka, skorke z cytryny, kawalek cynamonu, i kompot na obiad byl wysmienity.
Miasz ze sliwek bulgocze sobie z cukrem na kuchence jeszcze. ![]() Z innych sliwek, nie znam sie na sliwkach ale byly takie jasniejsze rozowe, nie fioletowe i triche wieksze od wegierek, zrobilam pikantny dzem: do sliwek dodalam starty imbir, papryczke chilli, slodka papryke w proszku, kmin rzymski, gozdziki, nasiona gorczycy, kawalek cynamonu, zurawine i brazowy cukier. Obledny smak wyszedl, ze sie pochwale. ![]() ![]() ![]()
Ada
|
|
|
requithe2 | Post #6 Ocena: 0 2019-09-26 13:00:33 (6 lat temu) |
Z nami od: 26-09-2019 Skąd: Luton |
Bez pestkowania, to kompoty najlepiej zrobić
|