Postów: 10 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Adacymru |
Post #1 Ocena: 0 2019-08-10 12:12:13 (5 lat temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Moj maz lubi takie mleko ze zlota zakretka, pelnotluste, od czasu do czasu. On je lubi do picia, zimne jak lod. Niedawno udalo sie nam kupic z farmy, niepasteryzowane, ale porozdawalam wiekszosc rodzinie.
Zwykle kupujemy New Jersey mleko ale wczoraj wyciagnelam butelke z lodowki, w ktorej zebralo sie troche smietany na resztce mleka, i niestety ten widok juz mezowi nie przypadl do gustu
Nie chcac marnowac takiego daru natury zebralam smietane, przyznam ze nawet troche mleka z ta smietana mi sie do sloiczka przelalo, i paroma potrzasnieciami sloiczka, voilà, lyzka masla wyszla, a co za smakowity dodatek do dzisiejszego pieczywa na sniadanie
Kiedys pamietam mama robila maslo w domu, ale to byl wysilek jednak. Teraz mozna duzo mniejszym wysilkiem zrobic swoje, chociaz przyznam ze na codzien to jednak chyba pozostane przy zakupionym gotowym masle. Moje ulubione przetestowane to:
i Isigny Ste Mere wyroby, nie tylko masla. Do pieczenia, zwykle wybieram jakies codzienne, nie zauwazylam roznicy w ciastach, moze za malo pieke. Ceny masla poszly w gore, i rownaja sie do cen tych wczesniej "okazyjnych" gatunkow. Pamietam jak mowione, ze maslo jest zdrowe, potem maslo bylo ble, teraz juz jest taka mieszanka informacji co zdrowe, ze czlowiek zglodnieje zanim wybierze. Osobiscie masla spozywam malo, wiecej maz do tostow na sniadanie. Ja lubie maslo zmieszac z dodatkami, czosnkiem, pietruszka, szczypiorkiem etc. A wy jakie polecacie?
Ada
|
|
|
|
|
Zygmunt_Merytor |
Post #2 Ocena: 0 2019-08-10 16:26:57 (5 lat temu) |
Posty: 1039
Z nami od: 15-03-2018 Skąd: Edinburgh |
Cytat:
2019-08-10 12:12:13, Adacymru napisał(a):
Pamietam jak mowione, ze maslo jest zdrowe, potem maslo bylo ble, teraz juz jest taka mieszanka informacji co zdrowe, ze czlowiek zglodnieje zanim wybierze.
Jedno jest pewne Aga - dla krow, produkcja masla i wszelkich innych mlecznych produktow, niczego dobrego nie wrozy
Powstrzymalem sie przed wklejaniem fotek.
Jesli zechcesz - sama zerknij.
A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|
|
|
|
Adacymru |
Post #3 Ocena: 0 2019-08-10 16:40:35 (5 lat temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Marchewka też ponoć ma uczucia.
Ada
|
|
|
|
darraj |
Post #4 Ocena: 0 2019-08-10 16:55:15 (5 lat temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-08-10 16:40:35, Adacymru napisał(a):
Marchewka też ponoć ma uczucia.
Zaajefajna riposta, brawo Pani Moderatorko
"We're all mad here" Mad Hatter
|
|
|
|
SweetLiar |
Post #5 Ocena: 0 2019-08-10 17:15:20 (5 lat temu) |
Posty: 10986
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2019-08-10 16:55:15, darraj napisał(a):
Cytat:
2019-08-10 16:40:35, Adacymru napisał(a):
Marchewka też ponoć ma uczucia.
Zaajefajna riposta, brawo Pani Moderatorko
Za przeproszeniem jaki komentarz, taka riposta
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
|
|
Zygmunt_Merytor |
Post #6 Ocena: 0 2019-08-10 17:20:43 (5 lat temu) |
Posty: 1039
Z nami od: 15-03-2018 Skąd: Edinburgh |
Cytat:
2019-08-10 16:40:35, Adacymru napisał(a):
Marchewka też ponoć ma uczucia.
czesto sie wstydzi ponoc.
i sorki za "Agowanie" Ada
pozdrowionka. A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|
|
|
|
niebieskieucho |
Post #7 Ocena: 0 2020-04-19 17:11:03 (4 lata temu) |
Posty: 2441
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Cytat:
2019-08-10 12:12:13, Adacymru napisał(a):
Pamietam jak mowione, ze maslo jest zdrowe, potem maslo bylo ble, teraz juz jest taka mieszanka informacji co zdrowe, ze czlowiek zglodnieje zanim wybierze.
Moi dziadkowie, rodzice, rodzina zawsze uzywalismy masa i smalec. Sklerozy nikt nie mial.
Ja tez uzywam maslo, rzadziej smalec, z uwagi na zawartosc w nim toksyn nabytych przez zwierzeta
Cytat:
Osobiscie masla spozywam malo, wiecej maz do tostow na sniadanie. Ja lubie maslo zmieszac z dodatkami, czosnkiem, pietruszka, szczypiorkiem etc. A wy jakie polecacie?
Najczesciej kupuje "organiC", rózne. Tuszczu zjadam najwiecej. Jak nie mam pomyslu, to rozpuszczam maslo (albo duzo wiecej masla) na patelni, sporo soli himalajskiej (klodawskiej tu nie maja) i pare lyzek mielonych platków owsianych albo maki pszennej (czystej, tj., bez weglanu wapnia i zelaza!) do calkowitego wchloniecia tluszczu i lekkiego zrumienienia.
Taki blyskawiczny obiad uzyskuje. Kwestia paru minut. Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
|
|
|
myfreedom |
Post #8 Ocena: 0 2020-04-19 22:06:44 (4 lata temu) |
Posty: 656
Z nami od: 21-12-2008 Skąd: Kent |
Czlowieku co ty jesz, ok, duzo masla, sol, platki wykreslam bo dodales..albo, maka.
To ty zasmazke wpie... na obiad..??
|
|
|
|
niebieskieucho |
Post #9 Ocena: 0 2020-04-20 10:52:10 (4 lata temu) |
Posty: 2441
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Cytat:
2020-04-19 22:06:44, myfreedom napisał(a):
Czlowieku co ty jesz, ok, duzo masla, sol, platki wykreslam bo dodales..albo, maka.
To ty zasmazke wpie... na obiad..??
Nie zawsze. Przewaznie gdy nie mam czasu na gotowanie i gdy mam wielki ciag na tluszcz (prawie zawsze mam). Kostka masla czasami wystarcza mi na 4 dni. Lubie tez dobrze solone potrawy (ale bez soli z antyzbrylaczami i morskiej). Oczywiscie weglowodany w postaci maki nie powinny byc obecne, ale zjadanie/wypijanie roztopionego masla to nieciekawe doznania smakowe. Oczywiscie bardzo lubie mieso, ale z uwagi na wpompowywanie w zwierzeta róznego rodzaju syfu, spozycie ograniczam. Taki jest mój fridom wyboru. Chyba kazdy wie, ze najbardziej szkodliwa jest dieta, która zawiera w przewazajacej czesci weglowodany. One sa potrzebne, ale uzywane w nadmiarze sa przyczyna wielu chorób.
--
Lubię potrawy, która mi smakują, a smakują mi potrawy które lubię Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
|
|
|
myfreedom |
Post #10 Ocena: 0 2020-04-20 21:43:06 (4 lata temu) |
Posty: 656
Z nami od: 21-12-2008 Skąd: Kent |
4 dni kostka masla to i tak calkiem sporo a z sola to bym uwazal, jakakolwiek.
Ide o zaklad, ze gdy kiedys jadles ziemniaki to zawsze z sola. Ja nie uzywam soli w ogole i wiesz co, ziemniaki smakuja jak..ziemniaki, pysznie. Jeszcze trzeba wiedziec gdzie je kupowac, nigdy w tz. supermarketach a gdy jesz ubite to zawsze z odpowiednia iloscia masla.
Naprawde jesz make z glifosatem, kto jak kto ale ty chyba nie..
|
|
|
|