MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nie marnuje

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 3 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ZlotaPerla1

Post #1 Ocena: 0

2019-07-16 14:42:20 (6 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Nawet robiąc zakupy z głową, nie można uchronić się od marnotrawstwa, a zwłaszcza jak się ma dzieci, które nie są mistrzami jedzenie posiłków do końca - no chyba, że Ada nam tu zaraz napisze jak przygotować pyszny posiłek z resztek zgarniętych z kilku talerzy ... może jakaś zapiekanka? :-/ wystarczy dodać jajko i wymieszać ...

Ja na razie tu długo nie zajrzę, bo bardzo mi już jest nie dobrze.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2019-07-16 16:09:08 (6 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Jest jeszcze jeden problem: lodówka. W mojej starej wędlina po dwóch dniach była oślizła i śmierdziała jak stare skarpety. Od kiedy mam nową to produkty wyraźnie dłużej są świeże.

Następny problem to jakość warzyw. Taka umyta marchewka ładnie wygląda, ale po tygodniu jest już gnije. W domu rodziców marchewka cała zimę w piwnicy wytrzymywała...

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #3 Ocena: 0

2019-07-16 16:44:52 (6 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Bo teraz marchewki rosną w tydzień na ,,roślinnych środkach anabolicznych". Pozbawione soku szczęścia nie przechodzą odbloku na sklepowych półkach, przez co marnieją w tydzień.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2019-07-16 16:58:53 (6 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2019-07-16 14:27:33, ZlotaPerla1 napisał(a):
To o czym piszesz, to normalne wykorzystanie spożywcze produktu - wywar z kości, czy odpadów rybnych na uchę. Zjedzenie kości, ości czy łusek rybich może okazać się tragiczne w skutkach i raczej nikt tego nie praktykuje.

Idąc dalej zjadajmy banany, ananasy czy inne cytrusy ze skórą, czy wielcy szefowie kuchni jadają łupiny z ananasa? - no nie, ale można to wykorzystać jako salaterka, następnie niestety już tylko do KOSZA.

To o czym piszę, to właśnie wykorzystanie produktu, nie reklamuje picia wody z kałuży dla oszczędności rachunków.

PS obierki z banana są bardzo dobra odżywka dla róży w ogrodzie a skórkę z cytrusów można wykorzystać do ciast, zamiast wyrzucać i później ulepszoną chemia kupować w sklepie na te same potrzeby.

Zuzyta mielona kawa jest bardzo przydatna na usuwanie mchu z trawnika i kawiarnie często mają przygotowane do zabrania darmowe torebki z kawą z ekspresu.
Ada

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #5 Ocena: 0

2019-07-16 18:28:15 (6 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2019-07-16 16:58:53, Adacymru napisał(a):

PS obierki z banana są bardzo dobra odżywka dla róży w ogrodzie a skórkę z cytrusów można wykorzystać do ciast, zamiast wyrzucać i później ulepszoną chemia kupować w sklepie na te same potrzeby.

Zuzyta mielona kawa jest bardzo przydatna na usuwanie mchu z trawnika i kawiarnie często mają przygotowane do zabrania darmowe torebki z kawą z ekspresu.

O obierkach (skórce) z banana i jej szerokim zastosowaniu było nawet ostatnio w TV.

Resztki bananów nadają się też do doraźnego ratowania osłabionych i zmatowiałych roślin. Ich liście niemal natychmiast podniosą się i zyskają blasku, jeśli natrzesz je białą częścią obierek

Kłopotliwe rysy
Żółta skórka przywróci do stanu używalności porysowane płyty CD i DVD. Delikatnie, kolistymi ruchami pocieraj nią błyszczącą stronę kompaktu. Tak samo zaradzisz pęknięciom na skórzanej galanterii.

Plamy po atramencie
Podczas notowania, tusz z długopisów i piór, który jeszcze nie zasechł, może pozostawiać na skórze dłoni nieestetyczne plamy. Ciężko jest domyć je jedynie wodą i mydłem – skutecznie pozbędziesz się takich zabrudzeń, pocierając je łupinami.

Jako kosmetyk
Resztki po tym owocu odnajdą szerokie zastosowania w domowej pielęgnacji skóry. Dobrze sprawdzą się jako nawilżający okład na wysuszoną lub podrażnioną cerę. Nałożone na siniaki spowodują, że przebarwienie szybciej zniknie. Dobrym pomysłem jest dodanie niepotrzebnych skórek do butelki z szamponem. Jeśli będziesz myć nim głowę, poszarzałe, cienkie włosy zyskają blasku i odbiją się u nasady, dzięki czemu będą wydawać się mocniejsze.

Drzazgi
Usunięcie drzazgi jest trudnym i nieprzyjemnym zadaniem. Stanie się ono łatwiejsze, jeśli okryjesz zranione miejsce obierkami i odczekasz ok. pół godziny. Enzymy zawarte w „odpadku” przenikną w głąb skóry, a następnie spowodują, że zadra zacznie poruszać w stronę ujścia uszkodzonego naskórka. W ten sposób zniwelujesz także obrzęki powstałe na skutek ugryzień komarów i oparzeń pokrzywą lub trującym bluszczem.

źródło

Ja z fusów po kawie robię czasem scrub do ciała. Bardzo dobrze działa na skórę.

Większośc najcenniejszych witamin znajduje się w skórkach warzyw i owoców. Ja przeważnie dokładnie je myję szczoteczką, nie obieram i dodaję do zupy.

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

ZosiaS

Post #6 Ocena: 0

2019-07-16 20:29:30 (6 lat temu)

ZosiaS

Konto usunięte

Cytat:

Zuzyta mielona kawa jest bardzo przydatna na usuwanie mchu z trawnika...

A tego nie wiedziałam, mamy zacienioną część trawnika, gdzie mech bardzo chętnie się pojawia. Wykorzystam pomysł.

Świetny wątek, tak przy okazji.

Kiedyś czytałam o robieniu np. chipsów z obierek od ziemniaków, ale to nie dla mnie.
Natomiast podobał mi się pomysł, choć nie próbowałam, z zalewaniem wrzątkiem obierek od jabłek z dodatkiem imbiru i miodu (taka herbatka).

Nie mam żadnych super rozwiązań w domu, ale z różnych końcówek (warzywa, grzyby, mięso/warzywa z rosołu itp.) lubię zrobić quiche. Zawsze jest smaczny, a w przeciwieństwie do krokietów/pierogów nie wymaga zbyt wiele czasu. 😉

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2019-07-16 20:33:58 (6 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2019-07-16 20:29:30, ZosiaS napisał(a):
Cytat:

Zuzyta mielona kawa jest bardzo przydatna na usuwanie mchu z trawnika...

A tego nie wiedziałam, mamy zacienioną część trawnika, gdzie mech bardzo chętnie się pojawia. Wykorzystam pomysł.

Świetny wątek, tak przy okazji.

Kiedyś czytałam o robieniu np. chipsów z obierek od ziemniaków, ale to nie dla mnie.
Natomiast podobał mi się pomysł, choć nie próbowałam, z zalewaniem wrzątkiem obierek od jabłek z dodatkiem imbiru i miodu (taka herbatka).

Nie mam żadnych super rozwiązań w domu, ale z różnych końcówek (warzywa, grzyby, mięso/warzywa z rosołu itp.) lubię zrobić quiche. Zawsze jest smaczny, a w przeciwieństwie do krokietów/pierogów nie wymaga zbyt wiele czasu. 😉

Fusy z kawy wylewam pod borowki. A mech na trawniku traktuje zelazem.

[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 16-07-2019 20:37 ]

Do góry stronyOffline

ZosiaS

Post #8 Ocena: 0

2019-07-16 21:05:44 (6 lat temu)

ZosiaS

Konto usunięte

Mój mąż czymś psika i "wyczesuje" trawę. Jednak skoro i tak kilka krążków fusów codziennie produkujemy, to czemu nie spróbować czegoś nowego?

Do góry stronyOffline

daavid

Post #9 Ocena: 0

2019-07-16 23:30:05 (6 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Jest jeszcze jedno zastosowanie dla wielu odpadów z kuchni: można z tego zrobić fajny bimber :) Wasi mężowie byliby zachwyceni :)

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2019-07-16 23:39:38 (6 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2019-07-16 23:30:05, daavid napisał(a):
Jest jeszcze jedno zastosowanie dla wielu odpadów z kuchni: można z tego zrobić fajny bimber :) Wasi mężowie byliby zachwyceni :)

Bimberku możne ze wszystkiego. Mówią ze Polak jak musi to i z kamienia upedzi.*DRINK*

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,