Ja na razie tu długo nie zajrzę, bo bardzo mi już jest nie dobrze.
Str 3 z 8 |
|
---|---|
ZlotaPerla1 | Post #1 Ocena: 0 2019-07-16 14:42:20 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Nawet robiąc zakupy z głową, nie można uchronić się od marnotrawstwa, a zwłaszcza jak się ma dzieci, które nie są mistrzami jedzenie posiłków do końca - no chyba, że Ada nam tu zaraz napisze jak przygotować pyszny posiłek z resztek zgarniętych z kilku talerzy ... może jakaś zapiekanka?
![]() Ja na razie tu długo nie zajrzę, bo bardzo mi już jest nie dobrze. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
daavid | Post #2 Ocena: 0 2019-07-16 16:09:08 (6 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Jest jeszcze jeden problem: lodówka. W mojej starej wędlina po dwóch dniach była oślizła i śmierdziała jak stare skarpety. Od kiedy mam nową to produkty wyraźnie dłużej są świeże.
Następny problem to jakość warzyw. Taka umyta marchewka ładnie wygląda, ale po tygodniu jest już gnije. W domu rodziców marchewka cała zimę w piwnicy wytrzymywała... |
Jurny_Jurek | Post #3 Ocena: 0 2019-07-16 16:44:52 (6 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Bo teraz marchewki rosną w tydzień na ,,roślinnych środkach anabolicznych". Pozbawione soku szczęścia nie przechodzą odbloku na sklepowych półkach, przez co marnieją w tydzień.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2019-07-16 16:58:53 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-07-16 14:27:33, ZlotaPerla1 napisał(a): To o czym piszesz, to normalne wykorzystanie spożywcze produktu - wywar z kości, czy odpadów rybnych na uchę. Zjedzenie kości, ości czy łusek rybich może okazać się tragiczne w skutkach i raczej nikt tego nie praktykuje. Idąc dalej zjadajmy banany, ananasy czy inne cytrusy ze skórą, czy wielcy szefowie kuchni jadają łupiny z ananasa? - no nie, ale można to wykorzystać jako salaterka, następnie niestety już tylko do KOSZA. To o czym piszę, to właśnie wykorzystanie produktu, nie reklamuje picia wody z kałuży dla oszczędności rachunków. PS obierki z banana są bardzo dobra odżywka dla róży w ogrodzie a skórkę z cytrusów można wykorzystać do ciast, zamiast wyrzucać i później ulepszoną chemia kupować w sklepie na te same potrzeby. Zuzyta mielona kawa jest bardzo przydatna na usuwanie mchu z trawnika i kawiarnie często mają przygotowane do zabrania darmowe torebki z kawą z ekspresu.
Ada
|
EFKAKONEFKA33 | Post #5 Ocena: 0 2019-07-16 18:28:15 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-07-16 16:58:53, Adacymru napisał(a): PS obierki z banana są bardzo dobra odżywka dla róży w ogrodzie a skórkę z cytrusów można wykorzystać do ciast, zamiast wyrzucać i później ulepszoną chemia kupować w sklepie na te same potrzeby. Zuzyta mielona kawa jest bardzo przydatna na usuwanie mchu z trawnika i kawiarnie często mają przygotowane do zabrania darmowe torebki z kawą z ekspresu. O obierkach (skórce) z banana i jej szerokim zastosowaniu było nawet ostatnio w TV. Resztki bananów nadają się też do doraźnego ratowania osłabionych i zmatowiałych roślin. Ich liście niemal natychmiast podniosą się i zyskają blasku, jeśli natrzesz je białą częścią obierek Kłopotliwe rysy Żółta skórka przywróci do stanu używalności porysowane płyty CD i DVD. Delikatnie, kolistymi ruchami pocieraj nią błyszczącą stronę kompaktu. Tak samo zaradzisz pęknięciom na skórzanej galanterii. Plamy po atramencie Podczas notowania, tusz z długopisów i piór, który jeszcze nie zasechł, może pozostawiać na skórze dłoni nieestetyczne plamy. Ciężko jest domyć je jedynie wodą i mydłem – skutecznie pozbędziesz się takich zabrudzeń, pocierając je łupinami. Jako kosmetyk Resztki po tym owocu odnajdą szerokie zastosowania w domowej pielęgnacji skóry. Dobrze sprawdzą się jako nawilżający okład na wysuszoną lub podrażnioną cerę. Nałożone na siniaki spowodują, że przebarwienie szybciej zniknie. Dobrym pomysłem jest dodanie niepotrzebnych skórek do butelki z szamponem. Jeśli będziesz myć nim głowę, poszarzałe, cienkie włosy zyskają blasku i odbiją się u nasady, dzięki czemu będą wydawać się mocniejsze. Drzazgi Usunięcie drzazgi jest trudnym i nieprzyjemnym zadaniem. Stanie się ono łatwiejsze, jeśli okryjesz zranione miejsce obierkami i odczekasz ok. pół godziny. Enzymy zawarte w „odpadku” przenikną w głąb skóry, a następnie spowodują, że zadra zacznie poruszać w stronę ujścia uszkodzonego naskórka. W ten sposób zniwelujesz także obrzęki powstałe na skutek ugryzień komarów i oparzeń pokrzywą lub trującym bluszczem. źródło Ja z fusów po kawie robię czasem scrub do ciała. Bardzo dobrze działa na skórę. Większośc najcenniejszych witamin znajduje się w skórkach warzyw i owoców. Ja przeważnie dokładnie je myję szczoteczką, nie obieram i dodaję do zupy. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
|
|
ZosiaS | Post #6 Ocena: 0 2019-07-16 20:29:30 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Zuzyta mielona kawa jest bardzo przydatna na usuwanie mchu z trawnika... A tego nie wiedziałam, mamy zacienioną część trawnika, gdzie mech bardzo chętnie się pojawia. Wykorzystam pomysł. Świetny wątek, tak przy okazji. Kiedyś czytałam o robieniu np. chipsów z obierek od ziemniaków, ale to nie dla mnie. Natomiast podobał mi się pomysł, choć nie próbowałam, z zalewaniem wrzątkiem obierek od jabłek z dodatkiem imbiru i miodu (taka herbatka). Nie mam żadnych super rozwiązań w domu, ale z różnych końcówek (warzywa, grzyby, mięso/warzywa z rosołu itp.) lubię zrobić quiche. Zawsze jest smaczny, a w przeciwieństwie do krokietów/pierogów nie wymaga zbyt wiele czasu. 😉 |
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2019-07-16 20:33:58 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-07-16 20:29:30, ZosiaS napisał(a): Cytat: Zuzyta mielona kawa jest bardzo przydatna na usuwanie mchu z trawnika... A tego nie wiedziałam, mamy zacienioną część trawnika, gdzie mech bardzo chętnie się pojawia. Wykorzystam pomysł. Świetny wątek, tak przy okazji. Kiedyś czytałam o robieniu np. chipsów z obierek od ziemniaków, ale to nie dla mnie. Natomiast podobał mi się pomysł, choć nie próbowałam, z zalewaniem wrzątkiem obierek od jabłek z dodatkiem imbiru i miodu (taka herbatka). Nie mam żadnych super rozwiązań w domu, ale z różnych końcówek (warzywa, grzyby, mięso/warzywa z rosołu itp.) lubię zrobić quiche. Zawsze jest smaczny, a w przeciwieństwie do krokietów/pierogów nie wymaga zbyt wiele czasu. 😉 Fusy z kawy wylewam pod borowki. A mech na trawniku traktuje zelazem. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 16-07-2019 20:37 ] |
ZosiaS | Post #8 Ocena: 0 2019-07-16 21:05:44 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Mój mąż czymś psika i "wyczesuje" trawę. Jednak skoro i tak kilka krążków fusów codziennie produkujemy, to czemu nie spróbować czegoś nowego?
|
daavid | Post #9 Ocena: 0 2019-07-16 23:30:05 (6 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Jest jeszcze jedno zastosowanie dla wielu odpadów z kuchni: można z tego zrobić fajny bimber
![]() ![]() |
andyopole | Post #10 Ocena: 0 2019-07-16 23:39:38 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-07-16 23:30:05, daavid napisał(a): Jest jeszcze jedno zastosowanie dla wielu odpadów z kuchni: można z tego zrobić fajny bimber ![]() ![]() Bimberku możne ze wszystkiego. Mówią ze Polak jak musi to i z kamienia upedzi. ![]() |