PS. Widzialam na necie przepisy na japonskie sposoby kiszenia warzyw przy uzyciu ryzowych otrebow, ktos robil ekseprymenty?
Ada
|
Postów: 1 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2019-06-30 20:43:01 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Uzywa ktos? Polecone mam zaprzyjaznienie sie w celu obnizenia poziomu cholesterolu, zamowilam na Amazonie, wielkiego wyboru nie bylo w sumiei jutro mam dostawe. Zastanawiam sie z czym to sie je...
PS. Widzialam na necie przepisy na japonskie sposoby kiszenia warzyw przy uzyciu ryzowych otrebow, ktos robil ekseprymenty?
Ada
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2019-07-13 12:53:02 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Dwa tygodnie pozniej...zakupione na amazonie otreby dotarly na drugi dzien i sa w uzyciu codziennie. Wyglad podobny do mokrego piasku w piaskownicy, a smak dla mnie wyraziscie orzechowy sie wydaje, calkiem pyszne. Dodaje duza, kopiata lyzke do wieczornej przegryzki, czyli albo do jogurtu z owocami, albo do kefiru czy smoothy.
Z netu: W procesie produkcji bialego ryżu po usunięciu łusek oddziela się otręby. Zakup i przechowywanie: Grubo lub drobno mielone otręby ryżowe należy kupować w niewielkich ilościach, dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Nie spreparowane otręby łatwo ulegają zepsuciu ze względu na obecność tłuszczu, który szybko jełczeje. W związku z tym trzeba je przechowywać w lodówce i wykorzystywać w możliwie najkrótszym czasie. Otręby stabilizowane (odtłuszczone) mają dluższy okres przydatności do spożycia; w miejscu chłodnym i suchym można je przechowywać przez kilka miesięcy. Odtłuszczone otręby ryżowe mają dobre właściwości spulchniające i stabilizujące, cechy pożądane przez producentów bitych kremów i bezów. Przygotowanie i zastosowanie: Otręby ryżowe są dozwoloną domieszką do chleba. W gospodarstwie domowym można je dodawać do pieczenia wielozbożowego chleba, pączków oraz naleśników. Nadają sie do panierowania ryb i mięsa, a także do zagęszczania zup i potrawek. Wartość odżywcza: Otręby ryżowe zawierają więcej tluszczu niż otręby innych zbóż. Wyśmienite źródło magnezu, fosforu, tiaminy i niacyny. Niestety, ze względu na dużą zawartość błonnika i pewnych składników chemicznych skladniki otrąb ryzowych nie są latwo przyswajalne. Porcja 15 g Wartość energetyczna : 270.00 kJ Białko ogółem: 2.00 g Węglowodany ogółem: 7.00 g Błonnik pokarmowy: 3.80 g Sód: 1.00 mg Fosfor: 110.00 mg Magnez: 105.00 mg Żelazo: 0.80 mg Cynk: 0.80 mg Witamina B1 (tiamina): 0.45 mg Niacyna: 6.30 mg Tłuszcz: 3.00 g Czekam teraz na dostawe z Polski, bo ta sama 500g torebka na Amazonie 14 funtow, a w Polsce 16 zl. PS dzialaja jak zmiotka przechodzac przez organizm, lekarz mi polecil odczekac godzine po przyjmowaniu lekarstw, zeby ich nie wymiotly otreby z organizmu, dlatego ja uzywam ich wieczorem, dajac lekarstwom dobry wczesniejszy start.
Ada
|
|