MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Naleśniki pączkowe

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Postów: 14

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

niebieskieucho

Post #1 Ocena: 0

2019-02-28 19:40:12 (5 lat temu)

niebieskieucho

Posty: 2443

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

Dziś zrobiłem sobie naleśniki pączkowe, zamiast kupienia nafaszerowanych chemikaliami gotowców. Zrobienie ich i usmażenie zajęło mi ok. ½ godziny. Ciasto na nie to:
7 łyżek mąki (czeska)
kawałek świeżych drożdży (polskie)
3 łyżki mleka w proszku
3 łyżki cukru
2 jajka
szczypta kurkumy
tłuszcz kokosowy
- - -
Do przelożenia:
dżem francuski (bez syropu glukozowo-fruktozowego)
jogurt typu greckiego
- - -
Do bardzo ciepłego mleka z cukrem dodałem drożdży i rozmieszałem je. Następnie dodałem mąkę, szczyptę kurkumy, a na samym końcu tłuszcz kokosowy. Wszystko wymieszałem łyżką. Jak ciasto urosło, to zacząłem smażenie. Zrobilem tylko dwa naleśniki pączkowe, które przełożyłm dżemem rozmiesznym z jogurtem.
W tym całym święcie chodzi przecież tylko o pi (3.141592653589...). Jest więc obojętne czy zjemy to pi w formie kulistego pączka (4/3 pi r^3) czy w formie walca (pi*r^2*h). Smak taki sam. Nasyciłem się połową (czyli 3.141592653589...*9^2*2)/2 = 254,5 cm3.

Wszystkiego smacznego tym, przed którymi jeszcze batalia pączkowaObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: niebieskieucho 28-02-2019 19:44 ]

Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

gosian

Post #2 Ocena: 0

2019-02-28 20:10:30 (5 lat temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Naleśniki z dodatkiem drożdży moja mama robiła nam od dzieciaka. Praktycznie innych naleśników nie znałam. Sama czasami robię takie moim dzieciom. A jak jedziemy do Polski to pierwsze co babcia wnukom robi, to właśnie drożdżowe naleśniki.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

dominikana36

Post #3 Ocena: 0

2019-02-28 20:14:22 (5 lat temu)

dominikana36

Posty: 3054

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Skąd: Quinton

A dlaczego mleko w proszku?

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #4 Ocena: 0

2019-02-28 21:43:19 (5 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Ciekawy ten przepis i całkiem prosty się wydaje.
Nie dałoby się z tego ciasta czegoś ciekawszego uformować np jakieś rogaliki?

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #5 Ocena: 0

2019-02-28 22:01:35 (5 lat temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Ja robię konsystencję ciasta troszkę bardziej gęstą niż na normalne naleśniki. Chyba, że ten przepis jest jak ciastko drożdżowe to wtedy możesz robić każdy kształt.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2019-02-28 22:43:50 (5 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Możesz podać Gosian swój przepis?


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #7 Ocena: 0

2019-03-01 00:51:50 (5 lat temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Haha.. Mój przepis. Nie podam dokładnie proporcji bo zawsze robię na "oko"
2 jajka
Trochę drożdży
Trochę cukru
Mleko
I tyle mąki żeby było bardziej gęste od zwykłego ciasta na naleśniki.
Zostawić ciasto na małe 15-20 minut i smażyć. Rzadko kiedy używam oleju do smażenie. Zazwyczaj tylko do pierwszego naleśnika.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

niebieskieucho

Post #8 Ocena: 0

2019-03-01 08:23:38 (5 lat temu)

niebieskieucho

Posty: 2443

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

Cytat:

2019-02-28 20:14:22, dominikana36 napisał(a):
A dlaczego mleko w proszku?


Bo bardzo rzadko używam mleka, a w proszku mam zawsze pod ręką i wystarcza mi na kilka miesięcy.
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

niebieskieucho

Post #9 Ocena: 0

2019-03-01 08:28:03 (5 lat temu)

niebieskieucho

Posty: 2443

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

Cytat:

2019-02-28 21:43:19, SweetLiar napisał(a):
Ciekawy ten przepis i całkiem prosty się wydaje.
Nie dałoby się z tego ciasta czegoś ciekawszego uformować np jakieś rogaliki?


Szkoda czasu. Nie ważna forma lecz treść. Gdybym robił dla gości, to co innego.
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

ZosiaS

Post #10 Ocena: 0

2019-03-01 09:33:53 (5 lat temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Racuchy mi przypomniałeś 😊
Z jabłkami, najlepsze.
Nie robiłam ich odkąd nie jem glutenu, może spróbuję zrobić bezglutenowe?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,