|
Postów: 8 |
|
---|---|
niebieskieucho | Post #1 Ocena: 0 2019-01-22 19:15:09 (5 lat temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Od dluzszego czasu natrafiam wszedzie na same twardziele. Zaczalem wiec poszukiwac sposobu na ich zmiekczanie, bo lubie te owoce. Na awokado (zwane inaczej - ale chyba teoretycznie - smaczliwką wdzięczną) znalazlem sposób. Trzeba go zamknac w towarzystwie bananów. One juz po dwóch dniach potrafily zmiekczyc awokado. Nie wiem czemu zalecaja papierowa torbe. Ja go trzymam w bananowej folii. Mango natomiast wymaga dluzszego czasowo towarzystwa bananów (nawet 4 dni). Znalazlem informacje, ze najszybciej miekna zanurzone w ryżu. Czy ktos z Was to wypróbowal? Nie wiadomo czy ryż zmiekcza mango jednorazowo, czy można go używac wielkorotnie?
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
SweetLiar | Post #2 Ocena: 0 2019-01-22 19:41:30 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Twarde avocado należy zwyczajnie trzymać poza lodówką, a miękkie przeciwnie, w lodówce, żeby nie zmiękły jeszcze bardziej
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
niebieskieucho | Post #3 Ocena: 0 2019-01-22 19:51:27 (5 lat temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Cytat: 2019-01-22 19:41:30, SweetLiar napisał(a): Twarde avocado należy zwyczajnie trzymać poza lodówką, a miękkie przeciwnie, w lodówce, żeby nie zmiękły jeszcze bardziej Tak, tylko poza lodówka mieknie dluzej. Natomiast banany wydzielajac etylen przyspieszaja ten proces. Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
inka144 | Post #4 Ocena: 0 2019-01-22 20:04:01 (5 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2011 Skąd: Melksham |
dzieki za podanie tego sposobu - na pewno wyprobuje.Bo z papierowa torebka to jakos mi sie nie udawalo.
Nie mam pojecia czy ryz mozna ponownie zastosowac.Moze wyprobuje to sie podziele informacja. |
SweetLiar | Post #5 Ocena: 0 2019-01-23 08:54:34 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2019-01-22 19:51:27, niebieskieucho napisał(a): Cytat: 2019-01-22 19:41:30, SweetLiar napisał(a): Twarde avocado należy zwyczajnie trzymać poza lodówką, a miękkie przeciwnie, w lodówce, żeby nie zmiękły jeszcze bardziej Tak, tylko poza lodówka mieknie dluzej. Natomiast banany wydzielajac etylen przyspieszaja ten proces. Dziwne bo u mnie jest odwrotnie. Jak kupisz już lekko miękkawe to szybciej zmięknie czy to w lodowce czy poza, ale takie dobrze twarde dłużej pozostaje twarde w lodówce, a pozostawione w koszu i innymi owocami zmięknie w ciągu 1-2 dni, w zależności jaka temperatura panuje w kuchni. U mnie tak jest w 99% przypadków. O tym sposobie z bananami nie słyszałam, ale niektórzy próbują zawijać w gazetę chociaż nie wiem z jakim skutkiem bo sama tak nie robiłam Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
niebieskieucho | Post #6 Ocena: 0 2019-01-23 09:06:37 (5 lat temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Cytat: 2019-01-22 20:04:01, inka144 napisał(a): dzieki za podanie tego sposobu - na pewno wyprobuje.Bo z papierowa torebka to jakos mi sie nie udawalo. Może nie była szczelnie zamknięta? Cytat: Nie mam pojecia czy ryz mozna ponownie zastosowac.Moze wyprobuje to sie podziele informacja. Antycypacyjne dziękyou Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2019-01-23 09:08:09 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Banany na wszystkie owoce tak dzialaja. Ciemna papierowa torebka albo pudelko kartonowe pozwala rowniez na dojrzewanie. Moje zielone pomidory z ogrodu w pudelkach na okapie w kuchni powoli dojrzewaly I ostatnie przed swietami zjadlam.
Ada
|
niebieskieucho | Post #8 Ocena: 0 2019-01-23 09:17:46 (5 lat temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Cytat: 2019-01-23 08:54:34, SweetLiar napisał(a): Dziwne bo u mnie jest odwrotnie. Jak kupisz już lekko miękkawe to szybciej zmięknie czy to w lodowce czy poza, ale takie dobrze twarde dłużej pozostaje twarde w lodówce, a pozostawione w koszu i innymi owocami zmięknie w ciągu 1-2 dni, w zależności jaka temperatura panuje w kuchni. U mnie tak jest w 99% przypadków. O tym sposobie z bananami nie słyszałam, ale niektórzy próbują zawijać w gazetę chociaż nie wiem z jakim skutkiem bo sama tak nie robiłam[/B] Jak kupisz miekkawe, to szybko przeksztalcaja sie w splesniale. Dostaja ciemnych plam. Owoce w koszu wydzielaja etylen i okadzane nim owoce szybciej dojrzewaja, ale wolniej niz w zamknieciu. Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
SweetLiar | Post #9 Ocena: 0 2019-01-23 09:45:30 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2019-01-23 09:17:46, niebieskieucho napisał(a): Jak kupisz miekkawe, to szybko przeksztalcaja sie w splesniale. Dostaja ciemnych plam. Owoce w koszu wydzielaja etylen i okadzane nim owoce szybciej dojrzewaja, ale wolniej niz w zamknieciu. To jest bardziej kwestia temperatury w jakich są przetrzymywane owoce. Po to się je przecież zawija w folie czy gazety, żeby zatrzymać wydzielanie etenu, ale pozostaw jeden zawinięty owoc w lodówce, a drugi nie i zobaczysz, który szybciej zmięknie Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|