Str 3 z 4 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2017-03-14 22:11:01 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Oczywiscie, kminek obowiazkowo.
Ada
|
stanislawski | Post #2 Ocena: 0 2017-03-14 23:05:23 (7 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Kminek tak, choć podobno kłóci się z niektórymi innymi ziołami.
|
matkapolka | Post #3 Ocena: 0 2017-07-23 19:44:51 (7 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2013 Skąd: south east |
Gotowany wczoraj na własnej kiszonej kapuście (koniec października 2016) na wywarze mięsnym i tylko z mięsem (ze względu na celiakię tylko bezglutenowy bigos a jak wiadomo gluten jest w polskich wyrobach wędliniarskich). Grzyby suszone, śliwka (niestety nie wędzona a suszona), pieprz ziarnisty, ziele angielskie ziarniste, liść laurowy, pieprz mielony i u mnie musi być dobry przecier pomidorowy. Długie gotowanie a czasami na drugi dzień gotuję go znowu ale krócej.
"Wszyscy jesteśmy ignorantami, tylko każdy w innej dziedzinie."
Will Rogers
|
SweetLiar | Post #4 Ocena: 0 2017-07-23 19:54:46 (7 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2017-03-14 20:39:11, paposki19 napisał(a): Sie tak zapytam....a co z kminkiem? Dodajecie??? Ja nie dodawałam nigdy, ale muszę spróbować... bo człowiek uczy się całe życie Ostatnio kupiłam bigos w polskim sklepie z garmażerki, ale był tak piekielnie słony, że musiałam kupić kapustę i go doprowadzić "do porządku". Efekt wspaniały i trzy pudełka bigosu w zamrażalniku W czym kisicie kapustę? Macie jakieś beczki? Kupiłam niedawno w ruskim sklepie, lepsza niż nasza, ale i tak daleko jej do tej z dzieciństwa kiszonej w beczce Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
radzik77 | Post #5 Ocena: 0 2017-07-23 20:29:17 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Jesli bigos przy tablicy pozwole sobie zaprezentowac wersje wege.
Przepis na bigos i nie tylko od Jadlonomia Zdjecie ze snapa zrzucone. |
|
|
jolantina | Post #6 Ocena: 0 2017-07-23 21:33:19 (7 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Kisiłam w szklanych słojach, było super, zachciało mi się ukisić w terakotowym wielkim garze, co teoretycznie powinno dać lepszy efekt (brak światła słonecznego) a było odwrotnie - kapusta grzybami i nie były to prawdziwki
|
andyopole | Post #7 Ocena: +1 2017-07-23 22:06:10 (7 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Ja kisilem w plastikowym wiadrze, takim jak po farbie. Pierwsze dni trzymałem w kuchni żeby zainicjować proces kiszenia, potem garaż. Trochę za dużo dodałem marchewki, było też kilka jablek. W moim domu nie dodawało się nigdy kminku i ja tę tradycję utrzymuje. Kminek to tradycja niemiecka, czeska, Śląska. Kminek wspomaga trawienie i uwalnia wiatry. Bywa pożyteczny przy rzeczach ciezkostrawnych.
|
matkapolka | Post #8 Ocena: 0 2017-07-24 10:56:17 (7 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2013 Skąd: south east |
"Wszyscy jesteśmy ignorantami, tylko każdy w innej dziedzinie."
Will Rogers
|
jolantina | Post #9 Ocena: 0 2017-07-24 15:36:50 (7 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
kminek i jałowiec obowiązkowo, listek laurowy, czasem kruszone chili
|
stanislawski | Post #10 Ocena: 0 2017-07-24 16:48:44 (7 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat: 2017-07-24 15:36:50, jolantina napisał(a): kminek i jałowiec obowiązkowo, listek laurowy, czasem kruszone chili Z przypraw? Również angielskie ziele oraz tymianek i majeranek. Kapusta lubi też cząber. |