Str 2 z 4 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2017-03-10 14:29:34 (8 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2017-03-10 14:56:30 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
tak czytam ten artykuł o Bonie.
Bona nie tyle sprowadziła do Polski, co pozwoliła by ją podwładni poznali i jedni. Co oznacza że po prostu pozwalała żeby podkradali z pola i sami zaczęli uprawiać. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2017-03-10 21:21:18 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja do bigosu dodawalam powidla, dobre sliwkowe powidlo napewno nie zaszkodzi. Dopdawaj po trochu zeby nie przeslodzic.
Ada
|
keramczak | Post #4 Ocena: 0 2017-03-11 22:10:34 (8 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Dzięki ale nie ryzykowalem i dodałem śliwki.
Naprawde smakuje dobrze ,jestem zadowolony z tego eksperymentu ![]() #MajsterNaStulecie
|
EFKAKONEFKA33 | Post #5 Ocena: 0 2017-03-11 22:36:46 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2017-03-11 22:10:34, keramczak napisał(a): Dzięki ale nie ryzykowalem i dodałem śliwki. Naprawde smakuje dobrze ,jestem zadowolony z tego eksperymentu ![]() Jadlam w wersji z powidlami u Ady wlasnie i mnie kaurat odpowiada ten smak . Nadaje bigosowi glebi ![]() Zaryzykuj nastepnym razem . Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2017-03-12 00:30:17 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2017-03-10 14:19:04, keramczak napisał(a): A Bona i kapusta kwaszona ciekawostka odnośnie kapusty ![]() Ciekawa jest też różnica pomiędzy kapusta kwaszoną i kiszoną ... Właśnie zostałem zainspirowany. Na przyszły weekend kiszenie kapusty, póki jeszcze nie jest gorąco to się ładnie ukisi. Niedużo, mam 20 litrowa wiadro. Potem się zagotuje w słoiki i będzie na jakiś czas. Muszę tylko znaleźć proporcje soli, żeby nie przesadzić. ![]() |
GiantGoram | Post #7 Ocena: 0 2017-03-12 08:50:10 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2015 Skąd: Bristol |
Kolejny temat przypominajacy mi dziecinstwo
![]() Majac 8-12 lat pomagalam dziadziusiowi I rodzicom kisic kapuste-mielismy drewniane beczki,duza szatkownice I na podworku szatkowalismy przywieziona z pola kapuste pomieszana z marchewka. Moje zadanie to bylo ubijanie nogami kapusty w beczce.potem przykrywali beczke kawalkami drewna I dziadzius kladl duzy kamien na wierzchu.ten okragly kamien jeszcze lezy przed domem u rodzicow. Trzymalismy te beczki w piwnicy,co jakis czas trzeba bylo zbierac szumowiny z wierzchu. To szatkowanie kapusty na kiszenie zajmowalo prawie caly dzien,przychodzil brat dziadziusia,wszyscy pomagali,mielismy wspolny obiad-zawsze zupa ze swiezej kapusty,zawsze to byla sobota. Dzieki za temat,przywolal mnostwo milych wspomnien,rzeczy o ktorych nie mysli sie na codzien. Wystarczy jedno zdanie w watku I cala masa wspomnien wraca... |
krakn | Post #8 Ocena: 0 2017-03-12 11:45:25 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2017-03-11 22:36:46, EFKAKONEFKA33 napisał(a): Cytat: 2017-03-11 22:10:34, keramczak napisał(a): Dzięki ale nie ryzykowalem i dodałem śliwki. Naprawde smakuje dobrze ,jestem zadowolony z tego eksperymentu ![]() Jadlam w wersji z powidlami u Ady wlasnie i mnie kaurat odpowiada ten smak . Nadaje bigosowi glebi ![]() Zaryzykuj nastepnym razem . Tylko powidła, a nie drzem. Ja kiedyś dałem suszone figi. A w niemczech wlewają wino. nawet podczas kiszenia, białe, przy gotowaniu czerwone, lub białe, zależy od tego jak ma to ostatecznie wyglądać. Tylko gdy daje się do gotowania to najpierw wino, trzeba poczekać aż odparuje i zacznie się robić gęste i wtedy leci kapucha do gara. Inny smak, ale też dobre Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
paposki19 | Post #9 Ocena: 0 2017-03-14 20:39:11 (8 lat temu) |
Z nami od: 19-11-2007 Skąd: SUFFOLK |
Sie tak zapytam....a co z kminkiem?
Dodajecie??? O Nadziejo...
Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...
|
andyopole | Post #10 Ocena: 0 2017-03-14 21:23:52 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Osobiscie do bigosu nie dodaje ale w kuchniach tlustych jak niemiecka czy czeska dodaja kminku sporo do niemal wszystkich dan. Kminek jak wiadomo zapobiega wzdeciom poniewaz jest "wiatropedny"...
![]() |