Str 2 z 2 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2016-09-22 21:57:25 (8 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2016-09-22 22:23:12 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
filtr aktywny nie usuwa bakterii tylko toksyny, metale cięzkie i takie tam...
Woda źródlana, ani ta z kranu nie jest zdezynfekowana. W tych filtrach jest nie tylko węgiel, tam jest glinka i filtry działają na zasadzie odwróconej osmozy, przez co niektóre również zatrzymują wapień Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2016-09-22 23:02:04 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2016-09-22 16:06:03, AgentOrange napisał(a): Cytat: 2016-09-22 14:54:49, mancun napisał(a): Ma ktos? Szklany czy plastikowy? Jak sie sprawdza? Jednoczesnie szlag nam trafil czajnik i licznik w dzbanku Brita, wiec zastanawiam sie nad 2 w 1. Taki czajnik z filtrem to znakomita wylęgarnia bakterii. Nawet gdy czajnik jest opróżniony to latem flora kwitnie w wilgotnym filtrze. Czajnika z filtrem nigdy nie mialem natomiast zwykly filtr z wkladkami stoi gdzies w garazu nieuzywany dlatego ze zalozylem filtr pod kuchenna baterie. Zeby sie nic nie lęgło (moze nie NIC ale mniej) filtr zawsze powinien byc zanurzony w wodzie. |
Post #4 Ocena: 0 2016-09-22 23:42:46 (8 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2016-09-22 23:48:05 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2016-09-22 23:42:46, mancun napisał(a): Cytat: 2016-09-22 22:23:12, krakn napisał(a): filtr aktywny nie usuwa bakterii tylko toksyny, metale cięzkie i takie tam... Woda źródlana, ani ta z kranu nie jest zdezynfekowana. W tych filtrach jest nie tylko węgiel, tam jest glinka i filtry działają na zasadzie odwróconej osmozy, przez co niektóre również zatrzymują wapień Oczywiscie, filtr nie usuwa bakterii. To zalatwia chlor, na ktorego nawet minimalna ilosc jestem wyczulona, dlatego uzywam filtrow. Przy regularnej wymianie filtrow za duzo nie ma szansy sie na nim uhodowac, poza tym ja te wode przeciez gotuje. A we wrzatku to juz naprawde niewiele przetrwa, jesli w ogole. Bakterie tez sa potrzebne, nawet te zle bo organizm uczy się na nie uodparniać. Czy wiecie ze w jelicie grubym stacjonuje na stale ok. 5 000 000 000 (słownie: piec miliardow) pożytecznych bakterii? |
|
|
AgentOrange | Post #6 Ocena: 0 2016-09-23 00:13:04 (8 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: OK, jestem wzrokowcem. Powinnam była napisac "nie stwierdziłam obecności". BTW, jak miałyby sie te bakterie utrzymać na aktywnym węglu, do tego co chwile gotowanym? Ok, mówisz o czajniku z filtrem, który ma grzałkę - ja o czajniku tylko do filtrowania. Wydaje mi się, że węgiel nie czyści z bakterii i innych zanieczyszczeń biologicznych tylko wiąże związki organiczne. Ale nie chce mi się teraz szukać w internecie. A co do obserwacji to miałem na myśli sprawdzenie pod mikroskopem na pożywce (albo podobny sposób) co wyrosło |
slayerq | Post #7 Ocena: 0 2016-09-23 10:58:40 (8 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2014 Skąd: Essex |
Ja mam zwykly filtr do wody w dzbanku i po takim filtrowaniu gotuje wode. Wyraznie mniejsza ilosci kamienia w czajniku (normalnym) sie odklada wiec chyba to jakos dziala. I sama woda jakos w smaku jest lepsza.
BTW. Kupujcie filtry do wody na ebayu bo wychodzi duzo taniej |
rafi86 | Post #8 Ocena: 0 2016-09-23 11:28:49 (8 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2013 Skąd: Yorkshire |
Najlepiej zainwestowac w filtr odwroconej osmozy i spokoj na lata.
|