Str 2 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
andyopole |
Post #1 Ocena: 0 2015-12-12 23:40:31 (8 lat temu) |
Posty: 12798
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2015-12-12 23:34:41, stanislawski napisał(a):
Mam parę problemów.
Np. jakie stężenie solanki? Co otwieram źródło to inne podają. Robię w tym momencie 10 dkg na litr.
Czy koniecznie musi być sól z saletrą?
Jak rozpalić drewno? Podpałką chemiczną?
Po wielu latach dopracowalem się własnej receptury. Zrobiłem ją w Excelu. Wpisuję tylko wagę mięsa a komp sam liczy ile wszystkiego wsypac. Pekluje na sucho, nie rozpuszczam przypraw w wodzie.
|
|
|
|
|
andyopole |
Post #2 Ocena: 0 2015-12-12 23:53:49 (8 lat temu) |
Posty: 12798
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2015-12-12 22:42:57, karina440 napisał(a):
andyopole, panika – dziekuje, i udanych wyrobow zycze
Wszystko to kosztuje czasu i wysilku, ale wiadomo, co sie je, na dodatek powrot do smakow z dziecinstwa - bezcenne
Ja już cuduje z wedzonkami od lat. Jedzenie o znanym skladzie, bez chemii warte każdych pieniędzy i ciężkiej pracy. Moje wyroby słynne już na całym zachodnim wybrzeżu USA.
|
|
|
|
krakn |
Post #3 Ocena: 0 2015-12-13 00:21:14 (8 lat temu) |
Posty: 40201
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat:
2015-12-12 23:53:49, andyopole napisał(a):
Cytat:
2015-12-12 22:42:57, karina440 napisał(a):
andyopole, panika – dziekuje, i udanych wyrobow zycze
Wszystko to kosztuje czasu i wysilku, ale wiadomo, co sie je, na dodatek powrot do smakow z dziecinstwa - bezcenne
Ja już cuduje z wedzonkami od lat. Jedzenie o znanym skladzie, bez chemii warte każdych pieniędzy i ciężkiej pracy. Moje wyroby słynne już na całym zachodnim wybrzeżu USA.
W sklali USA to znaczy Indianin i 4 farmerów sąsiadów Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
|
andyopole |
Post #4 Ocena: 0 2015-12-13 00:34:14 (8 lat temu) |
Posty: 12798
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2015-12-13 00:21:14, krakn napisał(a):
Cytat:
2015-12-12 23:53:49, andyopole napisał(a):
Cytat:
2015-12-12 22:42:57, karina440 napisał(a):
andyopole, panika – dziekuje, i udanych wyrobow zycze
Wszystko to kosztuje czasu i wysilku, ale wiadomo, co sie je, na dodatek powrot do smakow z dziecinstwa - bezcenne
Ja już cuduje z wedzonkami od lat. Jedzenie o znanym skladzie, bez chemii warte każdych pieniędzy i ciężkiej pracy. Moje wyroby słynne już na całym zachodnim wybrzeżu USA.
W sklali USA to znaczy Indianin i 4 farmerów sąsiadów
Tiaaaa, po wioskach w centralnym Oregonie bywa że mieszkańcy razem wzięci mają mniej zębów niż ja palców u rąk i nóg.
|
|
|
|
karina440 |
Post #5 Ocena: 0 2015-12-13 10:29:05 (8 lat temu) |
Posty: 546
Z nami od: 20-03-2012 Skąd: A-i-M |
Cytat:
2015-12-12 23:34:41, stanislawski napisał(a):
Mam parę problemów.
Np. jakie stężenie solanki? Co otwieram źródło to inne podają. Robię w tym momencie 10 dkg na litr.
Czy koniecznie musi być sól z saletrą?
Jak rozpalić drewno? Podpałką chemiczną?
Co do stezenia solanki – maz korzysta z ponizszego przepisu, który kilkakrotnie się już sprawdzil, tyle tylko, ze dotyczy on peklosoli, a nie soli z saletra.
Nie trzyma również miesa tak dlugo jak w przepisie – w samej solance max. 6 dni, w solance + ostrzykiwane mieso 4 dni.
Maz ma maly palnik do lutowania, i tym rozpala drzewo, do kupienia w b&q na przklad, bądź w innym sklepie z narzedziami.
http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/03/peklowanie-mies-na-wedzonki/
W życiu jestem niewidzialnym obojętnym momentem, lecz
dla Ciebie i z Tobą, jestem szczęśliwą chwilą...
|
|
|
|
|
stanislawski |
Post #6 Ocena: 0 2015-12-13 11:37:43 (8 lat temu) |
Posty: 7976
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat:
2015-12-13 10:29:05, karina440 napisał(a):
Cytat:
2015-12-12 23:34:41, stanislawski napisał(a):
Mam parę problemów.
Np. jakie stężenie solanki? Co otwieram źródło to inne podają. Robię w tym momencie 10 dkg na litr.
Czy koniecznie musi być sól z saletrą?
Jak rozpalić drewno? Podpałką chemiczną?
Co do stezenia solanki – maz korzysta z ponizszego przepisu, który kilkakrotnie się już sprawdzil, tyle tylko, ze dotyczy on peklosoli, a nie soli z saletra.
Nie trzyma również miesa tak dlugo jak w przepisie – w samej solance max. 6 dni, w solance + ostrzykiwane mieso 4 dni.
Maz ma maly palnik do lutowania, i tym rozpala drzewo, do kupienia w b&q na przklad, bądź w innym sklepie z narzedziami.
http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/03/peklowanie-mies-na-wedzonki/
Pożyteczne to, ale jest wciąż parę problemów.
Jak litrem płynu przykryć 2 kilo mięsa? Ja tam widzę mięso w kawałkach, ale mi chodzi nie o gulasz wędzony, tylko np. o całą szynkę.
Skąd w tym kraju wziąć strzykawkę z igłą? W aptece nie sprzedadzą.
|
|
|
|
darraj |
Post #7 Ocena: 0 2015-12-13 11:45:12 (8 lat temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
A ze sklepu:https://www.forfoodsmokers.co.uk/acatalog/MARINADE_INJECTOR.jpg "We're all mad here" Mad Hatter
|
|
|
|
stanislawski |
Post #8 Ocena: 0 2015-12-13 11:52:40 (8 lat temu) |
Posty: 7976
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Dychę za strzykawkę... nieźle.
Stać mnie, ale mam również takie postanowienie, aby robienie własnych produktów było opłacalne, a nie abym samym był karmą dla tych, którzy chcą zrobić biznes na moim hobby. Tzn. niech robią, ale bez przegięć.
|
|
|
|
stanislawski |
Post #9 Ocena: 0 2015-12-13 11:57:34 (8 lat temu) |
Posty: 7976
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Niemniej - dziękuję za pomoc. Choćby dzięki podpowiedzi nazwy. Na ebayu jest tenże sam produkt za 3.39, a prostszy za 2.69 - które właśnie poszło po drutach.
|
|
|
|
stanislawski |
Post #10 Ocena: 0 2015-12-13 12:00:45 (8 lat temu) |
Posty: 7976
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cholera... połasiłem się. Jest ten lepszy za 1.98, z Hong Kongu.
Ja wiem, że w ten sposób nie zarobią "decent British tradesmen", ale to też dobrze.
|
|
|
|