MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 2 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2015-12-12 23:40:31 (8 lat temu)

andyopole

Posty: 12798

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2015-12-12 23:34:41, stanislawski napisał(a):
Mam parę problemów.
Np. jakie stężenie solanki? Co otwieram źródło to inne podają. Robię w tym momencie 10 dkg na litr.

Czy koniecznie musi być sól z saletrą?

Jak rozpalić drewno? Podpałką chemiczną?


Po wielu latach dopracowalem się własnej receptury. Zrobiłem ją w Excelu. Wpisuję tylko wagę mięsa a komp sam liczy ile wszystkiego wsypac. Pekluje na sucho, nie rozpuszczam przypraw w wodzie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2015-12-12 23:53:49 (8 lat temu)

andyopole

Posty: 12798

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2015-12-12 22:42:57, karina440 napisał(a):
andyopole, panika – dziekuje, i udanych wyrobow zycze *THUMBS UP*
Wszystko to kosztuje czasu i wysilku, ale wiadomo, co sie je, na dodatek powrot do smakow z dziecinstwa - bezcenne :-P



Ja już cuduje z wedzonkami od lat. Jedzenie o znanym skladzie, bez chemii warte każdych pieniędzy i ciężkiej pracy. Moje wyroby słynne już na całym zachodnim wybrzeżu USA. *BRAVO*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

krakn

Post #3 Ocena: 0

2015-12-13 00:21:14 (8 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2015-12-12 23:53:49, andyopole napisał(a):
Cytat:

2015-12-12 22:42:57, karina440 napisał(a):
andyopole, panika – dziekuje, i udanych wyrobow zycze *THUMBS UP*
Wszystko to kosztuje czasu i wysilku, ale wiadomo, co sie je, na dodatek powrot do smakow z dziecinstwa - bezcenne :-P



Ja już cuduje z wedzonkami od lat. Jedzenie o znanym skladzie, bez chemii warte każdych pieniędzy i ciężkiej pracy. Moje wyroby słynne już na całym zachodnim wybrzeżu USA. *BRAVO*

W sklali USA to znaczy Indianin i 4 farmerów sąsiadów *ROFL**ROFL*
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2015-12-13 00:34:14 (8 lat temu)

andyopole

Posty: 12798

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2015-12-13 00:21:14, krakn napisał(a):
Cytat:

2015-12-12 23:53:49, andyopole napisał(a):
Cytat:

2015-12-12 22:42:57, karina440 napisał(a):
andyopole, panika – dziekuje, i udanych wyrobow zycze *THUMBS UP*
Wszystko to kosztuje czasu i wysilku, ale wiadomo, co sie je, na dodatek powrot do smakow z dziecinstwa - bezcenne :-P



Ja już cuduje z wedzonkami od lat. Jedzenie o znanym skladzie, bez chemii warte każdych pieniędzy i ciężkiej pracy. Moje wyroby słynne już na całym zachodnim wybrzeżu USA. *BRAVO*

W sklali USA to znaczy Indianin i 4 farmerów sąsiadów *ROFL**ROFL*


Tiaaaa, po wioskach w centralnym Oregonie bywa że mieszkańcy razem wzięci mają mniej zębów niż ja palców u rąk i nóg. *DANCE*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

karina440

Post #5 Ocena: 0

2015-12-13 10:29:05 (8 lat temu)

karina440

Posty: 546

Kobieta

Z nami od: 20-03-2012

Skąd: A-i-M

Cytat:

2015-12-12 23:34:41, stanislawski napisał(a):
Mam parę problemów.
Np. jakie stężenie solanki? Co otwieram źródło to inne podają. Robię w tym momencie 10 dkg na litr.

Czy koniecznie musi być sól z saletrą?

Jak rozpalić drewno? Podpałką chemiczną?


Co do stezenia solanki – maz korzysta z ponizszego przepisu, który kilkakrotnie się już sprawdzil, tyle tylko, ze dotyczy on peklosoli, a nie soli z saletra.

Nie trzyma również miesa tak dlugo jak w przepisie – w samej solance max. 6 dni, w solance + ostrzykiwane mieso 4 dni.

Maz ma maly palnik do lutowania, i tym rozpala drzewo, do kupienia w b&q na przklad, bądź w innym sklepie z narzedziami.

http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/03/peklowanie-mies-na-wedzonki/
W życiu jestem niewidzialnym obojętnym momentem, lecz dla Ciebie i z Tobą, jestem szczęśliwą chwilą...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #6 Ocena: 0

2015-12-13 11:37:43 (8 lat temu)

stanislawski

Posty: 7976

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Cytat:

2015-12-13 10:29:05, karina440 napisał(a):
Cytat:

2015-12-12 23:34:41, stanislawski napisał(a):
Mam parę problemów.
Np. jakie stężenie solanki? Co otwieram źródło to inne podają. Robię w tym momencie 10 dkg na litr.

Czy koniecznie musi być sól z saletrą?

Jak rozpalić drewno? Podpałką chemiczną?


Co do stezenia solanki – maz korzysta z ponizszego przepisu, który kilkakrotnie się już sprawdzil, tyle tylko, ze dotyczy on peklosoli, a nie soli z saletra.

Nie trzyma również miesa tak dlugo jak w przepisie – w samej solance max. 6 dni, w solance + ostrzykiwane mieso 4 dni.

Maz ma maly palnik do lutowania, i tym rozpala drzewo, do kupienia w b&q na przklad, bądź w innym sklepie z narzedziami.

http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/03/peklowanie-mies-na-wedzonki/



Pożyteczne to, ale jest wciąż parę problemów.

Jak litrem płynu przykryć 2 kilo mięsa? Ja tam widzę mięso w kawałkach, ale mi chodzi nie o gulasz wędzony, tylko np. o całą szynkę.
Skąd w tym kraju wziąć strzykawkę z igłą? W aptece nie sprzedadzą.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

darraj

Post #7 Ocena: 0

2015-12-13 11:45:12 (8 lat temu)

darraj

Posty: n/a

Konto usunięte

A ze sklepu:https://www.forfoodsmokers.co.uk/acatalog/MARINADE_INJECTOR.jpg
"We're all mad here" Mad Hatter

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2015-12-13 11:52:40 (8 lat temu)

stanislawski

Posty: 7976

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Dychę za strzykawkę... nieźle.
Stać mnie, ale mam również takie postanowienie, aby robienie własnych produktów było opłacalne, a nie abym samym był karmą dla tych, którzy chcą zrobić biznes na moim hobby. Tzn. niech robią, ale bez przegięć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

stanislawski

Post #9 Ocena: 0

2015-12-13 11:57:34 (8 lat temu)

stanislawski

Posty: 7976

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Niemniej - dziękuję za pomoc. Choćby dzięki podpowiedzi nazwy. Na ebayu jest tenże sam produkt za 3.39, a prostszy za 2.69 - które właśnie poszło po drutach.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

stanislawski

Post #10 Ocena: 0

2015-12-13 12:00:45 (8 lat temu)

stanislawski

Posty: 7976

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Cholera... połasiłem się. Jest ten lepszy za 1.98, z Hong Kongu.
Ja wiem, że w ten sposób nie zarobią "decent British tradesmen", ale to też dobrze.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,