MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ogorki kiszone.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SweetLiar

Post #1 Ocena: 0

2015-07-09 23:31:05 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2015-07-09 23:25:53, karjo1 napisał(a):
Nigdy nie moczylam ogorkow, zalewam goraca zalewa, szybciej sie ukisza.

Robię identycznie *THUMBS UP*


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

an_namaria

Post #2 Ocena: 0

2015-07-09 23:32:21 (9 lat temu)

an_namaria

Posty: 99

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 07-11-2014

Skąd: uk

moja mama robi ogórki od lat tą samą metodą i są bardzo dobre

ogórki wymyć i układać w słoiku
do każdego słoika ząbek czosnku
kawałek chrzanu
gałązkę kopru , (taki baldachim z nasionkami)

na zalewę woda prosto z kranu
na 1 litr wody dwie płaskie łyżki soli
zalać ogóry,zakręcić i czekać aż ukisną

gdyby burzyły podczas kiszenia,to naturalny proces



Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2015-07-09 23:34:36 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Moja mama na zalewę używa tylko wody przegotowanej, i ja też, ale zalewam dobrze ciepłą.


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

an_namaria

Post #4 Ocena: 0

2015-07-09 23:38:25 (9 lat temu)

an_namaria

Posty: 99

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 07-11-2014

Skąd: uk

Cytat:

2015-07-09 23:34:36, SweetLiar napisał(a):
Moja mama na zalewę używa tylko wody przegotowanej, i ja też, ale zalewam dobrze ciepłą.





próbowałam już wszystkie sposoby i najprościej jest z zimną nieprzegotowaną wodą, bo babcia robiła tak jak Ty,ale sposób mamy jest mniej pracochłonny a efekt nie gorszy
więc z lenistwa robię z kranówy :D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #5 Ocena: 0

2015-07-10 00:10:03 (9 lat temu)

keramczak

Posty: 5981

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Wyczytalem że moczenie w zimnej wodzie przez noc pozbawia ogórki "goryczki".
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2015-07-10 00:29:43 (9 lat temu)

karjo1

Posty: 20615

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Gorzkie ogorki nie nadaja sie do kiszenia, beda niesmaczne/zepsuja sie.
A moczenie nic nie zmieni, jak ogorki 'trafione'.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2015-07-10 01:41:49 (9 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

ja robie ogórki od lat tą samą metodą i są bardzo dobre

ogórki wymyć i układać w słoiku, przed wlozeniem obcinam "dupki", tak mnie uczyli żeby nie były gorzkie.
do każdego słoika ząbek, dwa, trzy czosnku, jak kto lubi,
kawałek chrzanu
gałązkę kopru , (taki baldachim z nasionkami), mogą być nwet same lodygi, tez ladnie oddaja zapach,

na zalewę woda prosto z kranu, ważne żeby nie "walila" chlorem, zazwyczaj lekko podgrzewam żeby sol się latwiej rozpuszczala,
soli daje tyle żeby nie były za slone,
zalać ogóry,zakręcić i czekać aż ukisną, zależy od temperatury otoczenia, 3-7 dni,
gdy zaczynają isc babelki dokręcam zakrętki i pasteryzuje. Przerywam w ten sposób proces kiszenia i ogorki przez następne lata przechowywania sa twarde i nie robia się wsciekle kwaśne.

gdyby burzyły podczas kiszenia,to naturalny proces.
Dodam ze ..... smacznego.*BRAVO*




Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ynop79

Post #8 Ocena: 0

2015-07-10 08:09:33 (9 lat temu)

ynop79

Posty: 634

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

Skąd: DOVER

prawda jest banalna - najwazniejsze jest jakośc ogórka - najlepszy przepis zawiedzie jak bedą pędzone chemią albo wodą. Jak masz jakieś układy w PL to najlepiej prosto od rolnika przewozami busów jako paczka do UK.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #9 Ocena: 0

2015-07-10 08:40:15 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Ogórki z kranówy, moja mama się za głowę złapie jak jej powiem :-]
Ale jak nie ma różnicy w smaku to co za różnica? Muszę i ja spróbować.

Ja daję łyżkę soli na litr wody, do tego cała reszta: koper, chrzan, czosnek, czasami trochę chili. Z takiej zalewy wychodzą małosolne, ale im dłużej stoją tym są bardziej ukiszone. Ważne ponoć jest też, żeby każdy ogórek był zdrowy bez żadnych obitych czy nadgniłych punktów.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #10 Ocena: 0

2015-07-10 11:12:37 (9 lat temu)

keramczak

Posty: 5981

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Obrazek

Moja dzisiejsza robota.

Pytanie do mederatora,czy mozna dodac w tytule "...i malosolne."?
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,