Poprosze o sprawdzone przepisy i rady.
Postów: 29 |
|
---|---|
keramczak | Post #1 Ocena: 0 2015-07-09 22:16:08 (9 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Jak w temacie.
Poprosze o sprawdzone przepisy i rady. #MajsterNaStulecie
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2015-07-09 22:36:27 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Dobrze jest dać liście z czarnej porzeczki i użyć soli morskiej.
Jak otwieramy słoiki od Beaty mamy z kiszonymi ogurasami to nie dość ze są twarde, to jeszcze dosłownie musują jak by w szampanie były. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #3 Ocena: 0 2015-07-09 22:43:50 (9 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2015-07-09 22:48:29 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Przepisow jest sporo, podstawa zalewa (na cieplo, to szybciej ogorki 'dochodza' i dobre ogorki. Jak beda gorzkie, 'pedzone', to najlepszy przepis nie pomoze.
Na zime dodaje lisc debu, porzeczki, na malosolne - lisc chrzanu, do tego korzen chrzanu, czosnek i koper (cale lodygi z nasionami), woda solona. |
keramczak | Post #5 Ocena: 0 2015-07-09 22:54:55 (9 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Cytat: 2015-07-09 22:43:50, mancun napisał(a): Cytat: 2015-07-09 22:16:08, keramczak napisał(a): Jak w temacie. Poprosze o sprawdzone przepisy i rady. Kiszone na zime czy malosolne? Malosolne ....poprosze. #MajsterNaStulecie
|
|
|
radzik77 | Post #6 Ocena: 0 2015-07-09 23:01:58 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Na dobry przepis na ogórki kiszone to najlepsza jest ... babcia
|
keramczak | Post #7 Ocena: 0 2015-07-09 23:03:24 (9 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Zalac ciepla czy ostudzona zalewa?
Edit znalazlem odpowiedz,tylko po co moczyc cala noc w wodzie?: Ogórki dokładnie myjemy i zalewamy na noc zimną wodą. Na drugi dzień zagotowujemy wodę z solą i odstawiamy ją do przestygnięcia (woda nie powinna być ani gorąca, ani zimna - ok. 40 stopni). Ogórki przekładamy do dużego, szklanego lub kamionkowego słoja, dodajemy koper, pokrojony na mniejsze kawałki chrzan i przekrojone na pół ząbki czosnku a następnie zalewamy je wodą. Ogórki przykrywamy ciężkim talerzykiem w taki sposób, aby wszystkie znalazły się w wodzie (w przeciwnym razie mogą się zepsuć). Po 2-3 dniach ogórki można już próbować. Moje, były najlepsze właśnie 3 i 4 dnia, ale to zależy od wielkości ogórków. [ Ostatnio edytowany przez: keramczak 09-07-2015 23:08 ] #MajsterNaStulecie
|
Post #8 Ocena: 0 2015-07-09 23:11:06 (9 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|
stanislawski | Post #9 Ocena: 0 2015-07-09 23:22:57 (9 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Dobzre, żeście mi przypomnieli... Już czas...
Czy ktoś ma jakieś źródło prawdziwych ogórków w Trafford? |
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2015-07-09 23:25:53 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Nigdy nie moczylam ogorkow, zalewam goraca zalewa, szybciej sie ukisza.
Ogorki nabywane w Bham, w Man nie spotkalam. |