Str 29 z 36 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ZlotaPerla1 |
Post #1 Ocena: 0 2019-12-01 14:40:50 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2019-12-01 11:38:39, andyopole napisał(a):
Cytat:
2019-11-11 11:14:22, ZlotaPerla1 napisał(a):
Nigdy nie jadam owsianek, płatków, słodkich rzeczy na śniadanie, spędziłabym cały dzień w ubikacji potem
Sweet, jak robisz pastę z avocado? ja za bardzo nie mogę jeść avocado, bo potem mi bardzo nie dobrze, ale lubię
Ja często robię guacamole
Bardzo lubię.
Avocado jest bardzo tłuste, dlatego potrzebuje ostrego dodatku ulatwiajacego trawienie. Znajomy, mieszkający w południowej Californi ma na podwórku drzewo avocado. Jego dwa wilczury w porze dojrzewania zawsze leżą pod drzewem i polują na spadające owoce. Rzadko się spotyka tak odpasione psy.
Ok, ale w polskiej kuchni to guacamole to też ni pies ni wydra, do schabowego nie dodam  Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|

|
 |
|
|
andyopole |
Post #2 Ocena: 0 2019-12-01 15:31:41 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-12-01 14:40:50, ZlotaPerla1 napisał(a):
Cytat:
2019-12-01 11:38:39, andyopole napisał(a):
Cytat:
2019-11-11 11:14:22, ZlotaPerla1 napisał(a):
Nigdy nie jadam owsianek, płatków, słodkich rzeczy na śniadanie, spędziłabym cały dzień w ubikacji potem
Sweet, jak robisz pastę z avocado? ja za bardzo nie mogę jeść avocado, bo potem mi bardzo nie dobrze, ale lubię
Ja często robię guacamole
Bardzo lubię.
Avocado jest bardzo tłuste, dlatego potrzebuje ostrego dodatku ulatwiajacego trawienie. Znajomy, mieszkający w południowej Californi ma na podwórku drzewo avocado. Jego dwa wilczury w porze dojrzewania zawsze leżą pod drzewem i polują na spadające owoce. Rzadko się spotyka tak odpasione psy.
Ok, ale w polskiej kuchni to guacamole to też ni pies ni wydra, do schabowego nie dodam
Oczywiście że dodasz, zamiast przysmazanej kapusty.
Mój kolega smaruje samym avocado chleb, posypuje Vegetą i tak je.
|

|

|
|
Misia13 |
Post #3 Ocena: 0 2019-12-01 16:10:36 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Hi.
Ja smaruje chlebek samym avocado. 😀😀😀
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #4 Ocena: 0 2019-12-10 21:23:59 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Moczone na noc platki owsiane okazaly sie dla mnie super sniadaniem, rozne kominacje dodatkow robilam, teraz nastawilam ze startym jablkiem, nasionami chia, miodem i wrzucilam pol tyczki cynamowowej, mam nadizeje, ze nie za duzo cynamonu bedzie, ale to nie sprawa zycia i smierci. Wygodne rowniez sniadanie, bo sobie wieczorem odbieram do pojemnika, ktory zabieram do pracy, i juz odpadlo bieganie po kuchni z rana, piec minut dluzej w lozku zawsze mile widziane... ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Ada
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #5 Ocena: 0 2020-01-22 10:08:15 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Schab dojrzewający własnej roboty z chlebem swojego wypieku
 Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
|
stanislawski |
Post #6 Ocena: 0 2020-01-22 10:20:18 (5 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Poproszę o przepis na schab dojrzewający.
|

|

|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #7 Ocena: 0 2020-01-22 10:30:23 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Składniki na 1 kg schabu:
ok. 1/2 szklanki cukru
ok. 1/2 szklanki soli
Przyprawy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku
Sposób wykonania
Do suszenia schabu najlepszy będzie kawałek mięsa bez tłustych przerostów, o jednolitej, zwartej strukturze
1 doba
Z mięsa usunąć wszystkie kawałki tłuszczu. Umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie umieścić w misce z cukrem i dokładnie je natrzeć. Naczynie przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
2 doba
Schab opłukać pod wodą z cukru i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Umieścić w misce z solą. Dokładnie natrzeć mięso solą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kolejne 24 godzin.
3 -7 doba
Opłukać schab z soli i osuszyć. Natrzeć dobrze wymieszanymi przyprawami. Schab umieścić w pończosze. ( Można użyć siatki do wędzenia, jeśli macie). Schab powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni. Po tym czasie wyciągnąć mięso z pończochy i zebrać nadmiar przypraw.
źródło inspiracjiNa ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
jolantina |
Post #8 Ocena: 0 2020-01-24 07:53:26 (5 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
ja bym jeszcze sugerowała polozenie co na np zakrętach, przy puszczaniu soków, aby w nich nie lezal, tylo sobie sciekaly. Taki jakiś drenaż czy jak go zwal Diabla oszukac nie grzech
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #9 Ocena: 0 2020-01-24 08:20:17 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-01-24 07:53:26, jolantina napisał(a):
ja bym jeszcze sugerowała polozenie co na np zakrętach, przy puszczaniu soków, aby w nich nie lezal, tylo sobie sciekaly. Taki jakiś drenaż czy jak go zwal
O widzisz. Robiłam pierwszy raz. Następnym razem jak będę robić postaram sie jakaś kratkę pod spód podłożyć Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
andyopole |
Post #10 Ocena: 0 2020-01-24 12:25:07 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Ja właśnie we środę powiesilem dwa spore kawałki schabu, łącznie 3,5 kg w momencie zakupu. Powiesiłem w garażu, 15°C. Zdecydowałem się na powolne dojrzewanie aby struktura byla jednolita, bez nadmiernie obeschnietej zewnetrznej czesci.
To mój debiut więc nie wiem czy wybrałem słuszne rozwiązanie. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 24-01-2020 12:33 ]
|

|

|
|