Cytat:
2014-08-03 19:47:54, Lucy_J napisał(a):
Cytat:
2014-08-03 00:29:28, Adacymru napisał(a):
Ile razy mam ochote na schabowe, to jak kupie dobry schab to szkoda mi go w bulce smazyc, zwykle robie schab w jablkach, bo wszyscy lubia a czas i energia przygotowania sa zdumiewajaco znikome w porownaniu do efektow smakowych. Podobne danie tutaj nazywaja somerset pork.
Ada mozna prosic przepis?
skopiuje z pw...
Ja kroje schab na takie 1.5 (mniej wiecej, nie z linijka) plastry, ale robie tez ze schabu pokrojonego w kostke jak mam. Czasem jak sa ladne to kupuje takie gotowe [platry gotowe w paczkach).
Schab podsmazam z obu stron lekko tylko i przekladam do pojemnika, ktory mozna do piekarnika wstawic. Podsmazam ze dwie cebule poszatkowane drobno, ale ja nie lubie bardzo gotowanej cebuli, i drobno poszatkowana sie pozniej prawie rozpusci w sosie. Cebula na schab. Mieszam pol na pol wode z sokiem z jablek, wode daje goraca, i dodaje kostke rosolowa, chyba ze mam rosol to daje zamiast wody z kostka, wlewam na patelnie jak na niej smazylam mieso i cebule. Lisc laurowy, pieprz, jak lubisz. Zalewam mieso z cebula tak, zeby tylko bylo przykryte sosem, przykrywam folia, albo pokrywka. Zwykle z godzine pieke pod przykrywka. Ze cztery jablka obieram, kroje w osemki, dodaje do sosu, wmieszam, i pol godziny pieke juz odkryte, troche zagesci to sos, jak odparuje, zwykle okazuje sie ze nic nie musze dodawac, ale czasem musze dolac soku z jablek. Czasem, jak mi sie chce, to wybieram na koncu mieso, i blenderem miksuje sos. Czasem dodam biale wino jak sie plata w kuchni. Moj Jasiek lubi smak sosu, ale jablka to ja zjadam, chyba ze zmiksuje.
Ada