MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jedz polskie jabłka:))

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 5 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2014-08-03 00:29:28 (11 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Ile razy mam ochote na schabowe, to jak kupie dobry schab to szkoda mi go w bulce smazyc, zwykle robie schab w jablkach, bo wszyscy lubia a czas i energia przygotowania sa zdumiewajaco znikome w porownaniu do efektow smakowych. Podobne danie tutaj nazywaja somerset pork.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2014-08-03 05:15:24 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

effimd

Post #3 Ocena: 0

2014-08-03 06:55:38 (11 lat temu)

effimd

Posty: 562

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Skąd: londyn

Cytat:

2014-08-03 05:15:24, 12miko12 napisał(a):
Cytat:

2014-08-02 20:36:10, krakn napisał(a):
W uk, sprzedaje się 2 rodzaje jabłek.
zielone i czerwone :))

W Polsce i w Polskich sklepach jest gatunków co najmniej Kilka, jak nie kilkadzieciat.
Nie wszytkie nadają się do pieczenia czy gotowania.

Obecnie niestety najwięcej zostało tylko tzw deserwowych, o łatwym i długim okresie i sposobie przechowywania.

Mój wujek miał ogromny sad, były w nim niesamowite i niezwykłe jabłonie.

były i mało atrakcyje, ale idelane do gotowania szare renety, ale i były deserowe.

Do dziś pamiętam jak tuż po stanie wojennym czyli 82 roku, pojechaliśmy do Polski, spaliśmy u wójka. przed wyjazdem wójek dosłownie zasypał nam cały bagażnik jabłkami.
Ale nie były to zwykłe jabłka. Wielkość jednego owocu to jak dwie męskie pięści, kolor żółtawy, aromat... ojjj aromat to był taki że już kilka metrów od jabłoni było czuć specyficzny słodki ...


W Pl. jest kilkadziesiąt odmian, gatunków jabłek, co kilka lat modernizuje się sady w nowe gatunki modyfikowane genetycznie, niestety kwestie smakowe są chyba na dalekim miejscu, względem odporności drzewa na choroby i długowieczność przechowywania owoców.

Te żółte jabłka to mogły być kosztele - w zasadzie gatunek na wymarciu :-( - a najsmaczniejsze jakie chyba jadłam.

Ja to się dziwie że w pl. jeszcze nikt nie wpadł na produkcję cider - tylko zatrzymaliśmy się w rozwoju na tych patykiem pisanych "winach".


Skad wiesz,ze nikt nie wpadl na produkcje cydru w Pl.
W 2013 roku na rynek w kraju weszlo 10ciu producentow cydru.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Onieznajomy

Post #4 Ocena: 0

2014-08-03 08:13:55 (11 lat temu)

Onieznajomy

Posty: 4046

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Skąd: Glasgow

Cytat:

2014-08-03 05:15:24, 12miko12 napisał(a):


Te żółte jabłka to mogły być kosztele - w zasadzie gatunek na wymarciu :-( - a najsmaczniejsze jakie chyba jadłam.





to mogly byc kosztele, tylko ze kosztele nie sa tak duze i maja charakterystyczny ksztalt
co ciekawe, pommimo ze sa tak slodkie, wcale nie sa odmiana ktora ma najwiecej cukru

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

MamaMyszow

Post #5 Ocena: 0

2014-08-03 08:46:52 (11 lat temu)

MamaMyszow

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2014-08-03 00:29:28, Adacymru napisał(a):
Ile razy mam ochote na schabowe, to jak kupie dobry schab to szkoda mi go w bulce smazyc, zwykle robie schab w jablkach, bo wszyscy lubia a czas i energia przygotowania sa zdumiewajaco znikome w porownaniu do efektow smakowych. Podobne danie tutaj nazywaja somerset pork.


Kilka lat temu sie nauczylismy i nikt nie chce schabowegi w inny sposob. U nas dusi sie schab w jablkowym cidrze - to do obiadu, a na kanapke - z duszona cebulka i Bramley apple sauce, moj Luby w tak podany schab wsunie w ilosci kilograma :-]

U nas ogolnie bardzo duzo jablek schodzi - najstarsza royal gale wsuwa, sredni - golden delicious, w sumie 4kilo kupuje tygodniowo.

Z tych ogromnych jablek, o ktorych pisze Krakn, u mnie w domu robilo sie 100% sok jablkowy, na zime, w piwnicy, babcia przechowywala zawsze ok 100l, niezapomniany smak dziecinstwa.

A rajskie jabluszka wrzucalo sie warstwami do kiszenia wraz z kapucha, zeberka z takim wynalazkiem - cudo. U nas w ogrodzie bylo zawsze kilka jabloni, renety i papierowki krolowaly. Babcia szczepila jablonie, wiec jablka byly przepyszne. Zbierane delikatnie w pazdzierniku wytrzymywaly do wiosny. U nas tych drzewek owocowych troche bylo, ech, wspomnienia :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zealot

Post #6 Ocena: 0

2014-08-03 16:16:41 (11 lat temu)

zealot

Posty: 1475

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

Skąd: Wigan

Cytat:

2014-08-03 05:15:24, 12miko12 napisał(a):
Cytat:

2014-08-02 20:36:10, krakn napisał(a):
W uk, sprzedaje się 2 rodzaje jabłek.
zielone i czerwone :))

W Polsce i w Polskich sklepach jest gatunków co najmniej Kilka, jak nie kilkadzieciat.
Nie wszytkie nadają się do pieczenia czy gotowania.

Obecnie niestety najwięcej zostało tylko tzw deserwowych, o łatwym i długim okresie i sposobie przechowywania.

Mój wujek miał ogromny sad, były w nim niesamowite i niezwykłe jabłonie.

były i mało atrakcyje, ale idelane do gotowania szare renety, ale i były deserowe.

Do dziś pamiętam jak tuż po stanie wojennym czyli 82 roku, pojechaliśmy do Polski, spaliśmy u wójka. przed wyjazdem wójek dosłownie zasypał nam cały bagażnik jabłkami.
Ale nie były to zwykłe jabłka. Wielkość jednego owocu to jak dwie męskie pięści, kolor żółtawy, aromat... ojjj aromat to był taki że już kilka metrów od jabłoni było czuć specyficzny słodki ...


Ja to się dziwie że w pl. jeszcze nikt nie wpadł na produkcję cider - tylko zatrzymaliśmy się w rozwoju na tych patykiem pisanych "winach".


produkuja już to w polsce. Nawet wymyślili już polską nazwę dla trunku: cydr.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

krakn

Post #7 Ocena: 0

2014-08-03 16:24:07 (11 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cydr jest znany od wieków, tyle że w czasach komuny jak wiele ciekawych rzeczy został praktycznie zapomniany.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #8 Ocena: 0

2014-08-03 17:37:28 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #9 Ocena: 0

2014-08-03 19:03:03 (11 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

a nie pamiętam jaki był bo to wieki temu piłem.
Piłem też domowej roboty, zarąbiste były z tych aromatycznych jabłek, np z "rajskich"
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #10 Ocena: 0

2014-08-03 19:47:20 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 5 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,