... chodzi za mną kremówka od kilku dni

.. ciasto to w tesco kupię bo to już wyższa filozofia

Postów: 11 |
|
---|---|
pantiktak | Post #1 Ocena: 0 2014-06-07 15:43:59 (11 lat temu) |
Z nami od: 15-11-2010 Skąd: Southampton |
jakby ktoś miał spraqdzony przepis na kremówkę ale taką naszą bez nowoczesnych ulepszaczy, taki przepis przedwojenny czy po wojenny to byłbym baardzo wdzięczny
... chodzi za mną kremówka od kilku dni ![]() .. ciasto to w tesco kupię bo to już wyższa filozofia ![]() |
kik1976 | Post #2 Ocena: 0 2014-06-07 15:54:12 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
ciasto francuskie, to jedno z naprostszych przepisow.
tu prosty przepis i be z ulepszaczy Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
ie2ox4-b | Post #3 Ocena: 0 2014-06-07 18:39:55 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
A z czego jest to ciasto francuskie? No i pomijając jakieś tam "pasty wanilliowej" i żelatyny to naprawdę jest dobre.
|
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2014-06-07 18:42:33 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
ciasto: maka, woda, jajko, maslo i ciut soli i tyle. co do tej wanili, to oczywiscie mozna uzyc laski wanili.
niestety to nie ejst ciasto dla osob na diecie ![]() [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 07-06-2014 18:43 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
ie2ox4-b | Post #5 Ocena: 0 2014-06-07 21:42:06 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Czyli w sam raz dla mnie. Strąka wanilii z powodu braku spirytusu moczę w rumie. Już ładnie pachnie. Po mojemu ta kremówka to karpatka którą czasem...
|
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2014-06-08 05:36:30 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Karpatka to inne ciasto i inny krem
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
ie2ox4-b | Post #7 Ocena: 0 2014-06-08 07:14:42 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Porównałem przepisy i muszę przyznać Ci rację. Całkiem inne ilości, poniżej zestawienie:
Składniki na masę kremową: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka pasty wanilliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii lub 25 g cukru wanilinowego) 150 g cukru 6 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej** 1 łyżka mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej Składniki na krem: (karpatka) 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła) 1 cukier waniliowy - 16 g 4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem będzie miał szary kolor) 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką') 4 jajka Chociażby ilość jajek, a to już zmienia smak, nie wspomnę o ilości masła. W pierwszym przepisie aż 100 g, w drugim tylko 1/2 kostki. Przy następnym wypieku będę musiał bardziej się zastanowić, czy chcę karpatkę czy tylko kremówkę. |
krakn | Post #8 Ocena: 0 2014-06-08 08:20:05 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Kremowka jest na cieście francuskim, karpatka jest na cieście, nie wiem jak to się nazywa, ale pod wpływem temperatury właśnie się "wykarpia"
![]() ![]() Ciasto jest takie jak na eklery. Krem też inny, jak ktoś lubi to może zrobić taki sam, ale to nie jest ta Kremowka. Najwyraźniej ja wychowany na galycyjskich wypiekach jadłem inne niż w innych częściach Polski Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
ie2ox4-b | Post #9 Ocena: 0 2014-06-08 09:37:30 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Z tym wygarbianiem się to jest napisane żeby przekłuwać, wtedy jest bardziej "francuskie", takie pod czeskie, plaskatsze.
|
andyopole | Post #10 Ocena: 0 2014-06-08 10:13:45 (11 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2014-06-08 05:36:30, krakn napisał(a): Karpatka to inne ciasto i inny krem Dość często robię Karpatke i raz mi nie wyszły nawet Karkonosze. Raczej jakaś w Wyżyna Lubelska... ![]() |