MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kremówka najprawdziwsza polska

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Postów: 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

pantiktak

Post #1 Ocena: 0

2014-06-07 15:43:59 (11 lat temu)

pantiktak

Posty: 582

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2010

Skąd: Southampton

jakby ktoś miał spraqdzony przepis na kremówkę ale taką naszą bez nowoczesnych ulepszaczy, taki przepis przedwojenny czy po wojenny to byłbym baardzo wdzięczny

... chodzi za mną kremówka od kilku dni :)

.. ciasto to w tesco kupię bo to już wyższa filozofia :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kik1976

Post #2 Ocena: 0

2014-06-07 15:54:12 (11 lat temu)

kik1976

Posty: 6561

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

Skąd: Neverland

ciasto francuskie, to jedno z naprostszych przepisow.
tu prosty przepis i be z ulepszaczy
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #3 Ocena: 0

2014-06-07 18:39:55 (11 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

A z czego jest to ciasto francuskie? No i pomijając jakieś tam "pasty wanilliowej" i żelatyny to naprawdę jest dobre.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2014-06-07 18:42:33 (11 lat temu)

kik1976

Posty: 6561

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

Skąd: Neverland

ciasto: maka, woda, jajko, maslo i ciut soli i tyle. co do tej wanili, to oczywiscie mozna uzyc laski wanili.
niestety to nie ejst ciasto dla osob na diecie:-]

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 07-06-2014 18:43 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #5 Ocena: 0

2014-06-07 21:42:06 (11 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Czyli w sam raz dla mnie. Strąka wanilii z powodu braku spirytusu moczę w rumie. Już ładnie pachnie. Po mojemu ta kremówka to karpatka którą czasem...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #6 Ocena: 0

2014-06-08 05:36:30 (11 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Karpatka to inne ciasto i inny krem
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

ie2ox4-b

Post #7 Ocena: 0

2014-06-08 07:14:42 (11 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Porównałem przepisy i muszę przyznać Ci rację. Całkiem inne ilości, poniżej zestawienie:

Składniki na masę kremową:
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka pasty wanilliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii lub 25 g cukru wanilinowego)
150 g cukru
6 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej**
1 łyżka mąki pszennej
100 g masła, w temperaturze pokojowej

Składniki na krem: (karpatka)

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)
1 cukier waniliowy - 16 g
4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem będzie miał szary kolor)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką')
4 jajka

Chociażby ilość jajek, a to już zmienia smak, nie wspomnę o ilości masła. W pierwszym przepisie aż 100 g, w drugim tylko 1/2 kostki.

Przy następnym wypieku będę musiał bardziej się zastanowić, czy chcę karpatkę czy tylko kremówkę.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #8 Ocena: 0

2014-06-08 08:20:05 (11 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Kremowka jest na cieście francuskim, karpatka jest na cieście, nie wiem jak to się nazywa, ale pod wpływem temperatury właśnie się "wykarpia" :-) jak Karpaty :-)
Ciasto jest takie jak na eklery.

Krem też inny, jak ktoś lubi to może zrobić taki sam, ale to nie jest ta Kremowka.

Najwyraźniej ja wychowany na galycyjskich wypiekach jadłem inne niż w innych częściach Polski
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

ie2ox4-b

Post #9 Ocena: 0

2014-06-08 09:37:30 (11 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Z tym wygarbianiem się to jest napisane żeby przekłuwać, wtedy jest bardziej "francuskie", takie pod czeskie, plaskatsze.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2014-06-08 10:13:45 (11 lat temu)

andyopole

Posty: 13526

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2014-06-08 05:36:30, krakn napisał(a):
Karpatka to inne ciasto i inny krem


Dość często robię Karpatke i raz mi nie wyszły nawet Karkonosze. Raczej jakaś w
Wyżyna Lubelska...*DANCE*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,