Str 3 z 6 |
|
---|---|
owca80 | Post #1 Ocena: 0 2014-02-13 23:12:39 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-12-2013 Skąd: wieś, west midlands |
Jeszcze - kiełbasa z grizzly (made in canada) i skosztowałam wodorostów na ciepło w Kaliningradzie.
Nie mam sweet foci z dziubkiem.
|
Post #2 Ocena: 0 2014-02-13 23:16:30 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2014-02-13 23:40:11 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2014-02-13 23:12:39, owca80 napisał(a): Jeszcze - kiełbasa z grizzly (made in canada) i skosztowałam wodorostów na ciepło w Kaliningradzie. Wodorosty, nie wiem jakie, ja jadłem takie dłuuugie, jak płaski makaron. A kiełbasę jadłaś z misia ![]() Dobra? A jak już jesteśmy przy kiełbasie to swego czasu jadałem dużo końskiej kiełbasy, w zasadzie długo nie wiedziałem że to końska. Chyba też jadłem z nutri, to takie zwierze futerkowe jak szczur. A dodam jeszcze do listy żabki, jak mieszkałem we Francji, to ze znajomym chodziliśmy na kanały i łapaliśmy żaby, jego żona je przyrządzała na całkiem niezłe dania. Koleżanka kiedyś jadła, takie panierowane, w pewnym momencie mówi, kurcze dziwny ten kurczak, ale dobry... Zrobiłem błąd i jej powiedziałem co je... Ledwo doleciała do kibla, 2 dni do pracy nie przyszła ![]() W Hiszpanii pewnie jedliście paelle, ta często poza wieprzowiną zawiera też owoce morza i ślimaki, często nie są to winniczki, tylko te małe takie w kolorowych muszelkach, zresztą są w muszelkach i trzeba sobie wydłubać. W zasadzie to mi ta wieprzowina przeszkadza w tym daniu no ale jak tak lubią... No przecież nasz bigos też ma swoje aromaty ![]() Cytat: 2014-02-13 22:07:37, ewa28300 napisał(a): Posolone mleko w Albanii, frytki z majonezem w Holandii, rosol z ziemniakami pierwszy raz spotkalam na forum MW ![]() ![]() Solone mleko żeby się za szybko nie ssiadło, w niektórych krajach też to piłem. Rosół z ziemniakami to chyba góralski wynalazek, jadłem bardzo dawno temu w Polsce. Koleżanka od rosołu... ![]() ![]() Choć przyznać muszę ze siostra Beaty też za wiele przypraw to nie uznaje, bo albo za ostre, albo za zielone ![]() ![]() Zresztą jak jestem w Poslce to nawet jak biorę u Greka czy Turka jedzenie i jakiś sos "ostry" to on ani ostry, ani aromatyczny :/ Dziwne bo w zasadzie Polska kuchnia staropolska, jest bogata w warzywa i przyprawy. Beata miała taką współlokatorkę w akademiku, cisus, piękna, buźka jak aniołek, oczy porażające, cycki jak ..... ![]() Ale feler miała taki że co by nie gotowała to tylko z "winiary" i woda ![]() ![]() No masakra była. Miała jeszcze kilka innych wad, ale już dalej od kuchni więc omijam wątek. Chyba po prostu w kuchni to trzeba trochę myśleć i lubić zjeść urozmaicone. Inaczej to lipa. Aaaa zaciekawił mnie bigos po angielsku, co to było? Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
ewelinka819 | Post #4 Ocena: 0 2014-02-14 13:50:01 (11 lat temu) |
Z nami od: 23-10-2011 Skąd: Leeds |
A w uk co ciekawgo można kupić i gdzie?mam ochote na jakieś robaczki
![]() |
Geronimo | Post #5 Ocena: 0 2014-02-14 14:06:31 (11 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2007 Skąd: Londyn, Essex |
Przypomniałem sobie jeszcze może nie najdziwniejszą, ale zdecydowanie najobrzydliwszą "potrawę" jaką zaserwowała mi na wenezuelskiej,karaibskiej (Isla Margarita) wyspie pewna (swoją drogą piękna) miejscowa Indianka. Brodziła kilkanaście minut w morzu, po czym przyniosła w koszyku kilkanaście jeżowców i ślimaków morskich.
Zręcznym ciosem maczety rozłupała je, i końcówką noża wyjęła takie pomarańczowe coś, i poprosiła mnie o zjedzenie tego czegoś na surowo. To było coś obrzydliwego i cuchnącego starymi flakami, choć podobno jest świetnym afrodyzjakiem. Dodam, że to coś jeszcze nie wiedziało że umarło i dawało oznaki życia. Bleh... Ślimaka wielkości pięści dziecka niestety nie miałem odwagi spróbować, ale mój kolega który z ciekawości zjada wszystko stwierdził, że coś bardziej ohydnego jeszcze w ustach nie miał. ...a wyglądało to tak, jak poniżej. ![]() |
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2014-02-14 20:54:31 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Jerzowce są bardzo pożywne, wystarczy tuzin by zapewnić wzmocnienie organizmu.
Fakt, zdeka egzktycznie smakuje, ale w zasadzie wszystkie małże tak smakują, czy on zjadł escalope? Białe delikatne mięso. Po podpieczeniu, lub ugotowaniu przypomina kształtem, jak by wyjąć deser Danone z pudełeczka, skoro było to tak duże to u gościli go na bogato. Gdy miałem okazję jeść, to zawsze z salatkami, ziołami o intensywnym smaku i aromacie. A Jerzowce wolałem jako wywar, coś jak rosół, wypić w 2-3 łykach. Tzw flaczki I nereczki, wieprzowy mózg z cebulką... Jadł ktoś? Dawniej w Polsce takie jedzenie było popularne ![]() Ciekawe ilu by się odważyło teraz zjeść ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
tadek1217 | Post #7 Ocena: 0 2014-02-14 22:33:07 (11 lat temu) |
Z nami od: 05-01-2008 Skąd: Altrincham |
Tzw flaczki I nereczki, wieprzowy mózg z cebulką...
Jadł ktoś? Dawniej w Polsce takie jedzenie było popularne ![]() Ciekawe ilu by się odważyło teraz zjeść ![]() Ja jadłem , nawet tutaj jadłem kilka razy móżdżek z cebulką i jajkami hehe , jest bardzo dobre pod jednym warunkiem .... dużo pieprzu i dobrego piwa . A jeszcze coś o flaczkach , bardzo dobre na kaca ![]() [ Ostatnio edytowany przez: tadek1217 14-02-2014 22:35 ] "Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."
|
Nie_z_tej_bajki | Post #8 Ocena: 0 2014-02-14 22:41:28 (11 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Flaczki są meeeeeega pyszne!!! Ale tylko zrobione w domu z masą pieprzu i innych przypraw!
![]() Reszta - móżdżki, nerki itp - niestety nie ruszę. to tak, jak nie ruszę salcesonu ( niby wędlina ), wątróbki i innych podrobów ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 14-02-2014 22:42 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
tadek1217 | Post #9 Ocena: 0 2014-02-14 22:43:16 (11 lat temu) |
Z nami od: 05-01-2008 Skąd: Altrincham |
Cytat: 2014-02-14 22:41:28, Nie_z_tej_bajki napisał(a): Flaczki są meeeeeega pyszne!!! Ale tylko zrobione w domu z masą pieprzu i innych przypraw! ![]() Reszta - móżdżki, nerki itp - niestety nie ruszę. to tak, jak nie ruszę salcesonu ( niby wędlina ), wątróbki i innych podrobów ![]() ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: tadek1217 14-02-2014 22:47 ] "Gdy raz staniesz się człowiekiem drogi, ona w końcu upomni się o Ciebie..."
|
Post #10 Ocena: 0 2014-02-14 22:45:46 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|