Wątróbka na szybko
Składniki:
Wątróbka drobiowa (asda 50p x 2)
2 plastry bekonu wędzonego.
Chleb czosnkowy.
Danie zaczynamy przygotowywanie od sałatki :
Szpinak, rukola, papryka żółta i czerwona, pomidorki koktajlowe, starta na grubych oczkach rzodkiewka i ogórek konserwowy, czerwona cebula i zielona cebulka. Wszystko mieszamy z dressingiem.
Dressing: 2 łyżki oleju z oliwek, łyżeczka octu, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka cukru, sól , pieprz, odrobina chili, łyżeczka musztardy francuskiej (ta z gorczycą) Mieszamy wszystko (najlepiej trzepaczka) w małej misce i dodajemy do sałatki.
Wstawiamy na 10 -12 minut do lodówki.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w paski bekon a gdy nabierze koloru dokładamy delikatnie oprószoną mąką wątróbkę, solimy(nie dużo) pieprzymy i smażymy około 6 minut na lekko-krwistą lub 9 minut na wypieczoną.
Podajemy na sałatce z chlebem czosnkowym.
Szybko i tanio., no i smacznie.
Na zdjęciu jest wątróbka z półtora opakowania bo resztę mi koty zżarły.