Polędwiczki w czarnym pieprzu z sosem pieczarkowym
Składniki (na 4 porcje)
:
2 polędwice wieprzowe (ok. 500 g)
2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
sól morska
2 łyżki oliwy
Sos z pieczarkami:
350 g pieczarek
1/2 szklanki gorącego bulionu
kilka suszonych grzybów
2 łyżeczki sosu worcester
1 mała cebula szalotka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
1 kieliszek brandy
1 łyżka musztardy dijon
1/4 szklanki double cream
Purée ziemniaczane z chrzanem:
ziemniaki
chrzan
masło
Marchewka glazurowana
marchewki
masło
cukier
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę posmarować 1 łyżką oliwy, doprawić solą i dokładnie obłożyć pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, nagrzewając w nim niedużą blaszkę do pieczenia.
Rozgrzać patelnię. Na drugiej łyżce oliwy, obsmażyć polędwicę na złoty kolor z każdej strony.
Polędwicę przełożyć do piekarnika (na blaszkę) i piec przez 15 minut.
Upieczoną polędwicę odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 8 minut).
Kiedy polędwica piecze się w piekarniku, przygotować składniki sosu pieczarkowego.
Bulion zagotować razem z suszonymi grzybami, a następnie wymieszać z sosem worcester.
Większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości.
Posiekać natkę pietruszki i cebulę.
Pokroić w kostkę marchewkę. Zalać woda, posolić i gotować do miękkości.
W tym samym czasie wstawić ziemniaki.
Patelnię, na której smażyliśmy polędwicę, ponownie postawić na ogniu, roztopić masło.
Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na nieco większym ogniu, aż pieczarki będą lekko zrumienione.
Dodać musztardę i wymieszać.
Wlać brandy i chwilkę pogotować.
Wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester, śmietanę oraz soki powstałe podczas pieczenia polędwicy.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować sos przez około 4 minuty, aż zgęstnieje.
Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki.
Ugotowaną marchewkę podusić chwilę na maśle, następnie dodać cukier i dusić aż zrobi się glazura. Doprawić do smaku.
Ziemniaki odcedzić i rozgnieść praską z dodatkiem masła i chrzanu.
Czas: 1 h 15 minut
Źródło: Kwestia smaku
Informacje dodatkowe:
Składniki oraz sposób przygotowania skopiowałam ze strony, przeredagowałam nieco, uwzględniając kolejność wykonywania.
Wiadomo, nie biegłam do sklepu po brandy, użyłam Starki, którą miałam w szafie.
Podobnie z cebulą, nie miałam szalotki, wiec dałam ćwierć słodkiej cebuli.
Jednak jest jeden składnik, którego nie można niczym zastąpić i trzeba pobiec do sklepu, jeżeli nie ma go w domu – to
Worcestershire sauce
Polecam ten przepis, ponieważ polędwiczka zawsze wychodzi pyszna, lekko różowa i soczysta.
Smacznego

Uwaga moderatora: Praca nr. 37