MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nasze przepisy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 4 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ania_jukej

Post #1 Ocena: 0

2013-11-28 14:47:18 (12 lat temu)

ania_jukej

Posty: 11

Kobieta

Z nami od: 28-11-2013

Skąd: Bedford

500 g. piersi z kurczaka
300 g. makaronu kolanka ozdobne (wg mnie najbardziej nadają się kolanka nr 33 Lubelli)
przyprawa kebab - gyros (ja używam przyprawy Prymat)
puszka kukurydzy konserwowej
1 średnia żółta papryka
1 średnia zielona papryka
1 średnia czerwona papryka
1 mała cebula
5 średnich ogórków konserwowych
1/2 szklanki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka kroimy w średnią kostkę i marynujemy przez dwie godziny w mieszance przyprawy kebab - gyros z oliwą, co jakiś czas mieszając, aby każdy kawałek mięsa idealnie się zamarynował.
Tak przygotowane mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przekładamy do miski wraz z 3 - 4 łyżkami oliwy z patelni.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na nieśmiertelne "al dente", dodajemy do kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie pozostałej po smażeniu mięsa, do uzyskania złotego koloru. Dodajemy do kurczaka.
Papryki oraz ogórki kroimy w kostkę i razem z kukurydzą dorzucamy do mięsa.
Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 20 - 25 minut.

Danie proste, łatwe i pyszne, podajemy tuż po wyjęciu z piekarnika.

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 29

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kwiat_zielony

Post #2 Ocena: 0

2013-11-28 20:14:15 (12 lat temu)

kwiat_zielony

Posty: 387

Kobieta

Z nami od: 15-01-2012

Skąd: U.k.

A ja lubuję się w obiadach i dziś moja inspiracja

Roladki schabowe zapiekane z serem ,pieczarkami i papryką z piure ziemniaczane

Porcja na 4 osoby
4 kotlety schabowe-ja muszę 6 mam dorastającego syna co je za 3 :-]
Po plastrze sera -obojętnie jaki kto lubi na 4 schaby
kilka pieczarek i jedna papryka czerwona
Sól pieprz,musztarda sarepska -lub inna jaka lubicie
wykałaczki

piure ja robię tak jak dzieci lubią ,każdy ma swój przepis
ok 800 dek ziemniaków-osolić ugotować.Po ugotowaniu intensywnie ugniatać ,dodać (ja dodaję) masło,odrobina mleka lub śmietanki,przyprawy -ja dodałam śmietankę ,masło ,świeży koper-smakuje jak sos koperkowy *THUMBS UP*

Schab ubić na cienko,posolić ,popieprzyć -tylko z solą proszę uważać -ser jest słony .Plaster sera ,pieczarki i paprykę sparzyć ,położyć na ser .Paprykę i pieczarki .Zwinąć roladki ,zapiąć wykałaczką .Do naczynia żaroodpornego.Posmarować olejem ( ja jeszcze smaruję musztardą sarepską,co daje ostrzejszy smak )Nie przykrywam pokrywką .Co jakiś czas podlać sosem który powstaje -nie będą suche (schab jest suchym mięsem )

Dodatki jakie kto chce ,tu mam fasolkę szparagową na maśle ,świeże ogórki pomidory i delikatnie ocet winny na warzywa oraz pietruszka dla lepszego trawienia .

A teraz poproszę oczywiście dwunastego by mi wstawił tu 3 zdjęcia z mojej galerii :-]
SMACZNEGO :-)

i powodzenia życzę wszystkim *YAHOO*
koszt całości około 4 f na 4 porcje
czas 1 godzina


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 30

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zosiasamosia

Post #3 Ocena: 0

2013-11-30 11:35:44 (12 lat temu)

zosiasamosia

Posty: n/a

Konto usunięte

Makaron w sosie śmietanowym z łososiem

Obrazek

składniki:
ok. 0,5 kg makaronu
ok. 40 dag łososia wędzonego
ok. 1,5 opakowania dużej śmietany (double carem)
pęczek świeżego koperku (lub 2)
biały pieprz
czosnek granulowany
oliwa z oliwek

przygotowanie:
łososia rozdrobnić na kawałki
posiekać koperek

na patelnię z oliwą (ok. jednej łyżki) wrzucić łososia, żeby się podsmażył (na małym ogniu)
wlać śmietanę
dodać posiekany koperek, czosnek i biały pieprz (pieprzu nie żałować)
mieszać powoli, do zagotowania.

makaron ugotowany al dente, odcedzić i wymieszać z zawartością patelni.


czas: ok. 0,5 godz.

źródło: przepis dostępny na wielu portalach :-)

Uwaga moderatora: Praca nr. 31

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Honcia

Post #4 Ocena: 0

2013-11-30 23:35:31 (12 lat temu)

Honcia

Posty: 6

Z nami od: 20-11-2005

GALARETA WIEPRZOWA -ŚWINKA ;-) Mięso wymoczyć w zimnej wodzie aby usunąć krew, kilkakrotnie zmieniając wodę. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Golonki i nóżki natrzeć solą, pieprzem i wegetą, dać do miski, dodać pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do garnka, dodać żeberka zalać zimną wodą i nastawić do gotowanie. Jak zacznie się powoli gotować, zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, czosnek, włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu, przez około 3 godziny. Żeberka należy wyjąć wcześniej z wywaru, aby się nie rozgotowały. Galaretę zdjąć z ognia, wyjąć mięso na deskę , aby ostygło. Warzywa usunąć. Wywar przecedzić przez sitko i gazę. Odmierzyć 2 litry wywaru z tego odlać 1 szklankę ,mocno podgrzać , wymieszać w nim żelatynę i wlać z powrotem do tego odmierzonego 2litry wywaru. Ładne, chude mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić do wywaru. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Butelkę plastikową z szeroką szyjką dokładnie wymyć ( może być to butelka po mleku lub po „ Nestea” ),przełożyć mięso z galaretą napełniając bo brzegi. Zakręcić dokładnie i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia w pozycji leżącej. Jak już galareta zastygnie,przelać butelkę z galaretą gorąca wodą ,rozciąć delikatnie plastik ( ja musiałam w kilku miejscach pnieważ moja butelka miała wcięcie w środku.) i wyjąć galaretę. Z szynki lub mortadeli wyciąć ogon, uszy i ryjek, doczepić do naszej świnki za pomocą goździków. Oczy zrobić z oliwek. Półmisek udekorować zieloną sałatą. Smacznego. czas: ok. 1godz gotowanie mięsa ok 45 min przygotowanie
przepis dostępny na wielu portalach

Obrazek

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 32

Honcia

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #5 Ocena: 0

2013-12-01 11:53:10 (12 lat temu)

Dwunasty

Posty: n/a

Konto usunięte

Pozostały zaledwie dwa dni.
Dla ułatwienia przy głosowaniu przez forumowiczów na ich faworyta każda z prac otrzymała numer.
Prosimy wysyłać pw ze swoim typem na konto Konkurs z numerem pracy i nickiem autora dla pewności.
Forumowicze będą mogli głosować na najlepszy przepis do 5 grudnia.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #6 Ocena: 0

2013-12-01 14:06:33 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Magducha31

Post #7 Ocena: 0

2013-12-01 18:51:46 (12 lat temu)

Magducha31

Posty: 256

Kobieta

Z nami od: 05-12-2011

Skąd: st.albans

Witam,
Tak sie zbieram od kilku dni zeby podac moje przepisy i w koncu mi sie udalo.
Pieczony dorsz

Skladniki:
filet z dorsza, moze byc inna ulubiona ryba
serek Philadelphia, ze szczypiorkiem
bulka tarta
starty parmezan
troche swiezej pietruszki lub koperku
sol, pieprz,ostra papryczka w proszku,troche oliwy i kilka plasterkow cytryny.

Nie podaje dokladnej ilosci skadnikow bo zalezy to od wielkosci filetu z ryby, posypka powinna utworzyc mniej wiecej 0.5cm wartwe na rybie.
Filet lekko skropic cytryna, oliwa oraz sola. Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia lub folia.
Na gorze posmarowac serkiem Philadelphia. W osobnym naczyniu wymieszac skladniki na posypke: drobno pokrojona pietruszke, swiezo starty parmezan, bulka tarta (mniej wiecej o polowe mniej niz parmezanu), troche soli, pieprzu i wg gustu chilli.
Posypke starannie ulozyc na wierzchy ryby i zapiec 15-20 min w piekarniku, temp ok 180st.
Podawac z ziemniakami lub frytkami.
Cena dania zalezna od ceny ryby, na jedna osobe okolo 3-4 funtow.
Smacznego :)

Obrazek

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 34

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Magducha31

Post #8 Ocena: 0

2013-12-01 19:03:47 (12 lat temu)

Magducha31

Posty: 256

Kobieta

Z nami od: 05-12-2011

Skąd: st.albans

Kolejny przepis na buleczki, ktore od dluzszego czasu kroluja u nas na stole. Przepis znalazlam na jakims blogu, wiem ze mozna je wykonywac w wersji slodkiej ale te sa nasze ulubione.

Serducha z czosnkiem

Skladniki:
3 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
7g suchych drozdzy
1.5 lyzeczki cukru
1.5 lyzeczki soli
1 jajo
2 lyzki roztopionego masla
Nadzienie:
maslo, czosnek, sol pieprz,ulubione ziola, chilli

Wykonanie:
Wszystkie skladniki polaczyc i wyrabiac przez 5 minut. Odstawic na 10 minut i znowu wyrabiac prze kolejne 5 minut. Ciasto podsypac lekko maka, nakryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce, powinno co najmniej podwoic swoja objetosc.
Calosc podzielic na 8 czesci. Jedna czesc uformowac w kulke i rozwalkowac w kolo, posmarowac nadzieniem, zwinnac jak nalesnik i zlozyc na pol. Przeciac nozem od strony zgiecia na 3/4 dlugosci i rozlozyc na ksztalt serca.
Zostawic na 20 minut w cieplym miejscu, nastepnie posmarowac jajkiem te czesci bez nadzienia i piec 10-15 min w nagrzanym piekarniku,temp 180st.

Obrazek
Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr.35

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Magducha31

Post #9 Ocena: 0

2013-12-01 19:19:16 (12 lat temu)

Magducha31

Posty: 256

Kobieta

Z nami od: 05-12-2011

Skąd: st.albans

Moj ostatni przepis to danie, ktore dosyc czesto gotuje, z racji przyrzadzania go w szybkowarze nie zabiera wiecej niz pol godziny czasu.

Tagine z baraniny

0.5kg miesa baraniego, najlepiej z koscia, pociete na mniejsze kawalki
2 cebule
2-3 zabki czosnku
1 lyzeczka kurkumy
1 lyzeczka imbiru w proszku
1 lyzeczka kolendry w proszku
0.5 lyzeczki pieprzu i/lub chilli
0.5 lyzeczki slodkiej papryki
sol, wg uznania
warzywa, zwykle marchew, groszek zielony, papryka, ziemniaki, co sie znajdzie w lodowce :)
Wykonanie:
W szybkowarze na niewielkiej ilosci oleju zeszklic cebule i czosnek, dodac przyprawy i chwile razem posmazyc. Dodac mieso i przez 10 minut smazyc az do jego zrumienienia.
Na koncu dodac warzywa i zalac woda, by calosc byla przykryta. Gotowac jakies 25-30 minut, az do uzuskania lekko gestego sosu.
Potrawe mozna przyrzadzic w zwyklym garnku, wtedy jednak trzeba gotowac dluzej, az mieso bedzie bardzo miekkie i wiekszosc wody wyparuje.
Oryginalnie potrawa podawana jest na jednym duzym talerzu i jedzona z chlebem, mozna jednak podac z kasza gryczana lub ziemniakami (wtedy zwykle nie dajemy ich do miesa tylko gotujemy osobno).
Koszt dania ok 10 funtow.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 36

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zosiasamosia

Post #10 Ocena: 0

2013-12-01 20:17:52 (12 lat temu)

zosiasamosia

Posty: n/a

Konto usunięte

Polędwiczki w czarnym pieprzu z sosem pieczarkowym

Obrazek

Składniki (na 4 porcje):

2 polędwice wieprzowe (ok. 500 g)
2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
sól morska
2 łyżki oliwy

Sos z pieczarkami:
350 g pieczarek
1/2 szklanki gorącego bulionu
kilka suszonych grzybów
2 łyżeczki sosu worcester
1 mała cebula szalotka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
1 kieliszek brandy
1 łyżka musztardy dijon
1/4 szklanki double cream

Purée ziemniaczane z chrzanem:
ziemniaki
chrzan
masło

Marchewka glazurowana
marchewki
masło
cukier
sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:
Polędwicę posmarować 1 łyżką oliwy, doprawić solą i dokładnie obłożyć pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, nagrzewając w nim niedużą blaszkę do pieczenia.
Rozgrzać patelnię. Na drugiej łyżce oliwy, obsmażyć polędwicę na złoty kolor z każdej strony.
Polędwicę przełożyć do piekarnika (na blaszkę) i piec przez 15 minut.
Upieczoną polędwicę odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 8 minut).

Kiedy polędwica piecze się w piekarniku, przygotować składniki sosu pieczarkowego.
Bulion zagotować razem z suszonymi grzybami, a następnie wymieszać z sosem worcester.
Większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości.
Posiekać natkę pietruszki i cebulę.

Pokroić w kostkę marchewkę. Zalać woda, posolić i gotować do miękkości.
W tym samym czasie wstawić ziemniaki.


Patelnię, na której smażyliśmy polędwicę, ponownie postawić na ogniu, roztopić masło.
Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na nieco większym ogniu, aż pieczarki będą lekko zrumienione.
Dodać musztardę i wymieszać.
Wlać brandy i chwilkę pogotować.
Wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester, śmietanę oraz soki powstałe podczas pieczenia polędwicy.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować sos przez około 4 minuty, aż zgęstnieje.
Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki.

Ugotowaną marchewkę podusić chwilę na maśle, następnie dodać cukier i dusić aż zrobi się glazura. Doprawić do smaku.
Ziemniaki odcedzić i rozgnieść praską z dodatkiem masła i chrzanu.


Czas: 1 h 15 minut

Źródło: Kwestia smaku

Informacje dodatkowe:
Składniki oraz sposób przygotowania skopiowałam ze strony, przeredagowałam nieco, uwzględniając kolejność wykonywania.
Wiadomo, nie biegłam do sklepu po brandy, użyłam Starki, którą miałam w szafie.
Podobnie z cebulą, nie miałam szalotki, wiec dałam ćwierć słodkiej cebuli.
Jednak jest jeden składnik, którego nie można niczym zastąpić i trzeba pobiec do sklepu, jeżeli nie ma go w domu – to Worcestershire sauce
Polecam ten przepis, ponieważ polędwiczka zawsze wychodzi pyszna, lekko różowa i soczysta.

Smacznego :-)

Uwaga moderatora: Praca nr. 37

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 4 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,