MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nasze przepisy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 3 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kwiat_zielony

Post #1 Ocena: 0

2013-11-24 19:44:36 (12 lat temu)

kwiat_zielony

Posty: 387

Kobieta

Z nami od: 15-01-2012

Skąd: U.k.

mmm pyszności :-)

Ja coś na niedzielny obiad

Kaczucha prosto pieczona z kluskami śląskimi i żurawiną
Około 2 kg kaczka
Rozmrożona w lodówce co najmniej doba -jest wtedy bardziej soczysta .
Oczyszczam z piór ,ucinam lotki -odkładam na bok
Wycinam nadmiar tłuszczu -odkładam na bok

Do nacierania kaczki potrzebuję główkę czosnku ,sól -ja stosuję sól morską świeżo mieloną i pieprz świeżo mielony ,majeranek -wszystko według gustu .

Czosnek przekroić na pół natrzeć porządnie kaczuchę,włożyć czosnek po natarciu do środka kaczki

sól i pieprz,majeranek -według uznania
tłuszcz i lotki
natrzeć przyprawami kaczuchę w środku też i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego,przykryć pokrywką lub nałożyć folię .Natrzeć olejem i dodać pół szklanki wody do naczynia .Piec tyle ile ważny kaczka czyli około 2 godzin w przypadku kaczuchy około 2 kilogramowej wraz z lotkami i tłuszczem .

Kluski śląskie wybrałam dlatego ,gdyż zostały mi ziemniaki z poprzedniego dnia ale można jeść z czym tylko kto lubi ,ryż..kasza gryczana,pęczak ...na co macie ochotę .
Około kilograma ugotowanych i zmielonych ziemniaków -ugniecione .
szklanka mąki
ugnieść ciasto ,formować kulki z dziurką na środku .
Ugotować .

Ja zrobiłam surówkę z kapusty pekinki ale równie dobrze można zjeść z jakąkolwiek surówką czy sałatką .

Uwielbiam z dziećmi żurawinę a kaczka z tym połączeniem jest rozpływająca .
Żurawinę kupiłam gotową w słoiku .

Koszt to około 9 f
Czas samego pieczenia oprócz rozmrożenia i natarcia to tyle ile waży kaczka .

Poproszę moderów o wklejenie 2 zdjęć z mojej galerii
Dziękuję :-]

SMACZNEGO !!

Obrazek

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 19

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dodzia826

Post #2 Ocena: 0

2013-11-25 17:29:14 (12 lat temu)

dodzia826

Posty: 7

Kobieta

Z nami od: 19-11-2013

Skąd: St.Helens

witam ;)mój pierwszy przepis to kurczak curry na zimno bardzo pyszny i szybki w przygotowaniu.To danie robię zawsze na oko wedle zapotrzebowania członków rodziny;)Potrzebna pierś z kurczaka,jogurt naturalny,majonez,przyprawy:sól,pieprz,curry oraz czosnek dodatkowo groszek zielony i sezam jako dodatek ryż. Przygotowanie filet myjemy i kroimy w kostkę podsmażamy na patelni,jogurt mieszamy z majonezem dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek curry,sól i pieprz mieszamy,w między czasie podprażamy chwile sezam na suchej patelni oraz blanszujemy zielony groszek.Ryż gotujemy w proporcji 2 szklanki wody 1 szklanka ryżu.Kostki kurczaka wykładamy na talerz polewamy zimnym sosem posypujemy groszkiem i sezamem ryż porcjuje gałką życzę smacznego :D

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 20

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dodzia826

Post #3 Ocena: 0

2013-11-25 17:39:19 (12 lat temu)

dodzia826

Posty: 7

Kobieta

Z nami od: 19-11-2013

Skąd: St.Helens

kolejnym przepisem będzie genialny sernik bez sera czyli Styropian :)
Może nazwa ciasta nie zachęca do pieczenia, ale zapewniam Was, że warto upiec tę pyszność :) Nazwa ciasta wywodzi się zapewne stąd, że owy wypiek swą strukturą przypomina styropian, jednak smak jest cudowny. Sam "sernik" przygotowuję się bez sera, który zastępuje gęsta śmietana. Jest o wiele delikatniejszy niż ten tradycyjny, bardziej piankowy, o pysznym, kokosowym smaku :)
Całość idealnie komponuje się z truskawkowym dżemem oraz delikatnym, kruchym ciastem :)POLECAM!!! znika w zastraszającym tempie he he

[blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm]

Składniki:

Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
250 g zimnego masła lub margaryny
5 żółtek
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,2 litra gęstej śmietany 18% (u mnie 3 x 400 g)
200 g wiórków kokosowych
5 białek
szczypta soli
1 i 1/3 szkl. cukru
1 łyż. cukru waniliowego
1 opak. dużego budyniu śmietankowego lub waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
słoiczek dżemu truskawkowego(lub innego np. z czarnej porzeczki)

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam i dzielę na 2 równe części. Jedną część owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 1 godzinę (lub całą noc), a drugą część wałkuję i wykładam nią spód formy o wymiarach 23 cm na 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję równomiernie dżemem.
Masa serowa: Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i cukrami. Do dużej miski przekładam gęstą śmietanę, wiórki kokosowe, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Całość delikatnie mieszam za pomocą łyżki.
Masę serową wykładam na ciasto posmarowane dżemem, wyrównuję łyżką. Na wierzch ścieram drugą część zamrożonego ciasta na tarce na dużych oczkach.
Piekę ciasto w piecu nagrzanym do temperatury 180*C przez około 1 godzinę.

Smacznego! :)

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 21

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dodzia826

Post #4 Ocena: 0

2013-11-25 17:49:26 (12 lat temu)

dodzia826

Posty: 7

Kobieta

Z nami od: 19-11-2013

Skąd: St.Helens

następnym przepisem będzie również ciasto :P a nosi ono nazwę Odwrócone ciasto z malinami,jeżynami i winogronem
składniki:
150g miękkiej margaryny
3/4 szkl.cukru
5 jaj
1 i 1/4 szkl.mąki pszennej
1/4 mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl.jeżyn
1/2 szkl.malin
1/2 szkl winogron
wykonanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć ją papierem do pieczenia na dnie tortownicy ułożyć owoce wedle upodobania.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę cały czas ucierając dodawać po jednym jajku na koniec nie przerywając ucierania dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Utartą masę wylać na owoce i piec około 1h w temp.170C(do suchego patyczka)Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystygnięcia a następnie przewrócić do góry dnem wyłożyć na patere i posypać cukrem pudrem mmm pychotka do herbaty,kawy czy kompotu :P Smacznego :)

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 22

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2013-11-25 22:30:47 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Natija

Post #6 Ocena: 0

2013-11-26 09:53:45 (12 lat temu)

Natija

Posty: 1559

Kobieta

Z nami od: 02-02-2012

Skąd: London

To i ja się dołączam z małym słodkim co nie co:

Rogaliki drożdżowe
1 kg mąki
3 jajka
50 g drożdży
3/4 szkl oleju
6 łyżek cukru
1 szkl ciepłego mleka
Gęsta marmolada

Przyrządzić rozczyn ze szkl.mąki,szkl.ciepłego mleka,drożdży,3 łyżek cukru

Po wyrośnięciu dodać pozostałe składniki mąkę,3 jajka,3 łyżki cukru,olej, odstawić do wyrośnięcia,zagniatać aż będzie odchodzić od ręki.

Niezbyt cienko rozwałkować,uformować koło ja to robię przykładając talerz najlepiej jak największy,z koła robimy trójkąty,na każdy nakładamy marmoladę,zawijamy,na blaszkę i jeszcze z 15 min niech sobie pod rosną.

Pieczemy w 170 aż się zrumienią,lukrujemy.

Są pyszne! Smacznego!



Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 24

Co się polepszy, to się popieprzy, co się zbuduje, to się zrujnuje, co się ustali, to się obali, Polak musi mieć łeb i dupę ze stali.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosia090307

Post #7 Ocena: 0

2013-11-26 14:02:25 (12 lat temu)

gosia090307

Posty: 733

Kobieta

Z nami od: 21-10-2010

Skąd: uk

przepis na pieczen, idealna na kanapki lub obiad z ciemnym sosikiem :)

- 800 gram miesa mielonego
- łyżka wegety
- szklanka mleka
- 5 ząbków czosnku
- peczek pietruszki lub koperku wg. uznania
- sol i pieprz do smaku

wszystkie składniki razem mieszamy

Obrazek

wszystko wykładamy na filie do pieczenia i formujemy na wielkość chlebka. całość owijamy dokładnie folia.

Obrazek

wszadzamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 1.5 godziny w 180 C.

uwaga - po czasie pieczenia zastawiamy pieczen w piekarniku do czasu az nie wystygnie, póżniej przekładamy do lodówki na jakis czas. dopiero póżniej można zdjac z pieczeni filie :)

idelana tania własnorecznie zrobiona pieczen na pyszne kanapeczki *THUMBS UP* jeśli pieczen robie tylko z myśla o kanapkach w środek mięska wkładam 2-3 ugotowane jajka, jeśli z myśla o obiadku pomijam jaja.

koszty to mw. 5 funciaków.

Obrazek


smacznego :-8

Uwaga moderatora: Praca nr. 25

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Smerfetka82

Post #8 Ocena: 0

2013-11-27 22:06:03 (12 lat temu)

Smerfetka82

Posty: 53

Kobieta

Z nami od: 11-03-2013

Skąd: London

Skladniki 4 Papryczki, ryz,mieso mielone,grzybki suszone ,ser zolty,pieprz ,sol. Przygotowanie ugotowany ryz okolo 2wie torebki do tego dodajemy mieso mielone ja daje jedna tacke,wczesniej zblanszowane grzybki kroimy w drobna kostke ja robie to delikatnie blenderem przyprawiam pieprz, sol. czy jak ktos ma swoja ulubiona przyprawe to prosze bardzo ja daje czerwona przyprawe do mies. Wymieszac wszystko i tym farszem faszerujemy papryke ,wkladam na okolo 30 min do piekarnika nagrzanego 180 stopni, kiedy widze ze juz sie podpiekly posypuje je serem kiedy tylko sie rozpusci wylaczam :)smacznego. niestety zdjecia do przepisu sa w mojej galeri Dwunasty bardzo Cie prosze przenies je tu:)

Obrazek

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 26

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ania_jukej

Post #9 Ocena: 0

2013-11-28 13:43:27 (12 lat temu)

ania_jukej

Posty: 11

Kobieta

Z nami od: 28-11-2013

Skąd: Bedford

Składniki:

16 zielonych szparagów
1 pierś kurczaka
8 cienkich plasterków wędzonego baconu
oliwa z oliwek
sól,pieprz
1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka miodu
6 łyżek kwaśniej śmietany 18% lub 30%

Dodatki: ugotowane młode ziemniaki

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra i dół).
Musztardę gruboziarnistą mieszamy z miodem. Odkładamy 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi płuczemy, odrywamy zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Pierś kurczaka kroimy w poprzek na 2 części, rozbijamy tłuczkiem na około 1-cm filet, dzielimy na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy 1 łyżką oliwy.
4 szparagi zawijamy w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki baconu.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanny.
Wierzch smarujemy odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy.
Główki przykrywamy paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlewamy sos musztardowy pomiędzy roladki.
Pieczemy do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zarumieni.
Do naczynia ze szparagami wkładamy ugotowane i pokrojone ziemniaki i delikatnie mieszamy je z sosem.
Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 27

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ania_jukej

Post #10 Ocena: 0

2013-11-28 14:24:51 (12 lat temu)

ania_jukej

Posty: 11

Kobieta

Z nami od: 28-11-2013

Skąd: Bedford

Składniki

1kg fasolki szparagowej
3 kolorowe papryki
3 średnie cebule
250 g. pieczarek
2 duże pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
olej
sól
pieprz prawdziwy
papryka ostra
liście pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, uważając, aby jej nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy ją na durszlaku.
Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię i całość dusimy na oleju, na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
W dużym garnku smażymy na maśle pieczarki. Dodajemy ugotowaną fasolkę. Delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykę z cebulą wraz z olejem na którym się dusiły, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość dusimy na wolnym ogniu kilkanaście minut mieszając delikatnie od czasu do czasu, aby bigos się nie przypalił.
Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej pietruszki.
Bigos smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 28

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 3 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,