MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nasze przepisy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 2 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

nemesis83

Post #1 Ocena: 0

2013-11-17 19:13:03 (12 lat temu)

nemesis83

Posty: 10934

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Skąd: Dorset

Orientalny kurczak z warzywami, ryżem i makaronem ryżowym

3 filety z kurczaka
makaron ryżowy noodle do smażenia
brązowy ryż
chińska mieszanka warzywna do smażenia
garść orzechów cashew
olej sezamowy
pasta sezamowa - 1 łyżka stołowa
sos sojowy ciemny
pasta czerwone curry - pół łyżeczki
przyprawa "5 smaków"
przyprawa w proszku mild curry
2 łyżki miodu

Filety z kurczaka pokroić w wąskie paski, przełożyć do miski, zalać 3 łyżkami sosu sojowego i zasypać 1 łyżką przyprawy "5 smaków". Wymieszać wszystko i zastawić na 30 min.

Na oleju sezamowym (4 łyżki) przysmażyć mieszankę chińską aż zmieknie, polać sosem sojowym( 3 łyżki ) posypać przyprawą 5 smaków oraz dodać pół płaskiej łyżeczki pasty curry. Dusić jeszcze ok 5 min.

W tym samym czasie smażymy kurczaka na oleju sezamowym z przyprawą 5 smaków i mild curry w proszku. Jak mięso lekko się przysmaży dodajemy orzechy cashew. Po wysmażeniu kurczaka dodajemy 2 łyżki miodu i łyżkę pasty sezamowej. Musimy ciągle mieszać by zapobiec przypaleniu. Jak sos sie lekko skarmelizuje i zgęstnieje możemy wyłączyć palnik.

Ugotować pół szklanki brązowego ryżu

Na patelni z odrobiną oleju sezamowego przesmażyć makaron ryżowy noodle.

Do lekko przesmażonego makarony dodajemy warzywa, mieszamy i smażymy jeszcze ok 1 min.

Smacznego :)

Obrazek

można popić herbatą :-)
Obrazek

zapomniałam dodać, koszt dania ( 2 duże porcje ) to ok 9 funtów

Uwaga moderatora: Praca nr. 10

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2013-11-19 19:34:13 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #3 Ocena: 0

2013-11-21 20:21:01 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #4 Ocena: 0

2013-11-21 21:35:00 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

nemesis83

Post #5 Ocena: 0

2013-11-22 17:24:40 (12 lat temu)

nemesis83

Posty: 10934

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Skąd: Dorset

Piątkowy przegląd lodówki czyli zapiekanka ziemniaczana z czym bądz

Masa ziemniaczana jak na placki ziemniaczane:
8 dużych ziemniaków
cebula
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
Ziemniaki, cebule zetrzec na tarce, dodac pozostale skladniki i wymieszac. Odstawić na chwile i odlac powstala wode z ziemniaków.

Robimy przegląd w lodówce, mozemy wykorzystac warzywa, wedline, kielbase...

Ja dzis miałam:
2 papryki
poł cebuli
kilka pieczarek
troche wedliny
kiełbasa

Wszystko pokroic w drobna kostke i podsmazyc na odrobinie oleju przez ok 6-7 min.

Obrazek

Połączyć wszystko ze sobą, dodałam natkę pietruszki

Obrazek

Przełożyć do naczynia zaroodpornego i piec 1h w temperaturze ok 200'. Ze wzglegu na to ze kazdy ma inny piekarnik, po uplywie 45 min zaczac sprawdzac czy sie nie przypieka za bardzo.
Obrazek

Smacznego
koszt dania to max 5 f :-)

Uwaga moderatora: Praca nr. 13

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #6 Ocena: +2

2013-11-23 17:02:16 (12 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Wklejalam juz dwa przepisy na slodko.Jako trzeci , ostatni dolaczam cos na slono .Dzis goscilo to u mnie w domu .


Obrazek

Obrazek



Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Składniki, 4 porcje:


 4 pojedyncze piersi kurczaka, po około 200 g każda
 100 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, najlepiej w liściach)
 2 łyżki masła, roztopionego
 1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
 100 g sera Camembert lub sera z niebieską pleśnią
 1 łyżka posiekanego szczypiorku
 1/2 roztrzepanego jajka
 16 plasterków szynki parmeńskiej
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:



Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne kostki i włókna. Każdą nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jakksiążkę. Rozbić na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości.

Świeży szpinak umyć i dokładnie osuszyć. Włożyć na patelnię i na średnim ogniu smażyć mieszając przez 1 minutę aż zwiędnie. Wyłożyć na sitko i bardzo dokładnie odcisnąć z płynu, następnie posiekać na desce i przełożyć do miski. Szpinak mrożony rozmrozić i dokładnie odcisnąć płyn, posiekać.


Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni, dodać cebulkę i zeszklić ją nie rumieniąc. Dodać do szpinaku razem z pokrojonym na kawałki serem Camembert, szczypiorkiem i jajkiem. Doprawić solą oraz pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Szynkę parmeńską rozłożyć na blacie po 4 plasterki obok siebie, tak aby zachodziły na siebie. Nadzienie ze szpinaku rozłożyć po równo na środek każdej piersi, dokładnie zwinąć w roladkę, zabezpieczając jej końce i spinając wykałaczkami w kilku miejscach. Przyciąć końce wykałaczek aby łatwo było zawinąć je w szynkę.

Każdą roladkę ułożyć na plasterkach szynki parmeńskiej i dokładnie zawinąć ją wokół każdej porcji kurczaka. Zabezpieczyć szynką końce roladek przed wypłynięciem soków i sera ze środka.


Dodatkowo jacket potatoes domowej roboty i sosik pieczarkowo -borowikowy zaklepywanay smietana zeby podrasowac smak piersi .



Uwaga moderatora: Praca nr. 14

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #7 Ocena: 0

2013-11-23 19:30:51 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #8 Ocena: 0

2013-11-23 20:04:15 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #9 Ocena: 0

2013-11-24 11:29:22 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

PeterGriffin

Post #10 Ocena: 0

2013-11-24 13:37:36 (12 lat temu)

PeterGriffin

Posty: 1116

Mężczyzna

Z nami od: 03-07-2012

Skąd: Mcr

Pierś z kurczaka w lekkim sosie cytrynowym, nadziewana fetą i szpinakiem

Dziś zaprezentuję Wam potrawę, którą sam niedawno odkryłem, ale momentalnie wiedziałem że będzie częstym gościem na naszym stole. :-]
Połączenie szpinaku,fety i czosnku idealnie współgra z cytrynowym sosem, który jest po prostu obłędny ;)

Składniki (na 4 porcje)

- 150g szpinaku ( ja użyłem mrożonego)
- 100g sera feta
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 4 spore filety z kurczaka
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
- szklanka bulionu drobiowego
- szklanka wytrawnego białego wina

Szpinak rozmrozić i dokładnie wycisnąć, po czym wymieszać z pokruszonym serem feta, parmezanem i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.Ma być ładna,w miarę jednolita masa :P

Teraz przechodzimy do najtrudniejszej dla mnie części ( pomoc dziewczyny nieoceniona :P), czyli umięjetnym nacięciu nożem kieszonek w filetach do których włożymy nasz farsz.Po nadzianiu kuraka farszem, spinamy nacięcia wykałaczkami.
Obsmażamy na oleju piersi z obu stron na złoty kolor, zdejmujemy z patelni, i odkładamy na talerz w ciepłe miejsce.

Następnie na patelnię dodajemy masło, mąkę i robimy złotą zasmażkę.Dolewamy powoli rosół i wino, ciągle mieszając, aż do utworzenia gładkiego sosu.
Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.Do sosu przekładamy nasze filety, zmniejszamy ogień, i dusimy pod przykryciem około 25-30 minut.
W czasie duszenia przewracamy w połowie czasu piersi na drugą stronę, i podlewamy sosem. Gdyby sos wyszedł odrobinę za gęsty, zawsze można rozcieńczyć go delikatnie bulionem i sokiem z cytryny.
Na zdjęciu piersi zaserwowałem z młodymi ziemniaczkami i surówką z liści szpinaku,rukoli, pomidorków koktajlowych i kaparów, polane octem balsamicznym.

Do obiadu proponuję schłodzone białe wino, te same którego użyliśmy do sosu :)

Bon appétit!

Obrazek

Uwaga moderatora: Praca nr. 18

Semper Invicta, Semper Heroica!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,