3 filety z kurczaka
makaron ryżowy noodle do smażenia
brązowy ryż
chińska mieszanka warzywna do smażenia
garść orzechów cashew
olej sezamowy
pasta sezamowa - 1 łyżka stołowa
sos sojowy ciemny
pasta czerwone curry - pół łyżeczki
przyprawa "5 smaków"
przyprawa w proszku mild curry
2 łyżki miodu
Filety z kurczaka pokroić w wąskie paski, przełożyć do miski, zalać 3 łyżkami sosu sojowego i zasypać 1 łyżką przyprawy "5 smaków". Wymieszać wszystko i zastawić na 30 min.
Na oleju sezamowym (4 łyżki) przysmażyć mieszankę chińską aż zmieknie, polać sosem sojowym( 3 łyżki ) posypać przyprawą 5 smaków oraz dodać pół płaskiej łyżeczki pasty curry. Dusić jeszcze ok 5 min.
W tym samym czasie smażymy kurczaka na oleju sezamowym z przyprawą 5 smaków i mild curry w proszku. Jak mięso lekko się przysmaży dodajemy orzechy cashew. Po wysmażeniu kurczaka dodajemy 2 łyżki miodu i łyżkę pasty sezamowej. Musimy ciągle mieszać by zapobiec przypaleniu. Jak sos sie lekko skarmelizuje i zgęstnieje możemy wyłączyć palnik.
Ugotować pół szklanki brązowego ryżu
Na patelni z odrobiną oleju sezamowego przesmażyć makaron ryżowy noodle.
Do lekko przesmażonego makarony dodajemy warzywa, mieszamy i smażymy jeszcze ok 1 min.
Smacznego


można popić herbatą


zapomniałam dodać, koszt dania ( 2 duże porcje ) to ok 9 funtów