Str 3 z 5 |
|
---|---|
zuza11 | Post #1 Ocena: 0 2013-08-18 18:50:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2012 Skąd: South Yorkshire |
Właśnie rozpoczęłam "produkcję"chleba.Przez noc będzie stał zakwas wymieszany z wodą/ciepłą/i 1kg mąki orkiszowej typ 700.Rano wymieszam z solą,1kg mąki żytniej-typ720,pestkami z dyni,siemieniem lnianym i do foremek/szklane keksówki/.Po wyrośnięciu do piekarnika.
Pychota! |
Embit83 | Post #2 Ocena: 0 2013-08-18 19:24:06 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2012 Skąd: Londyn |
Z pierwszych obserwacji mojego zakwasu po 24h.
Po porannym mieszaniu zakwas cały czas stał w misce pod pokrywką (naczynie z Tupperware). Zauważyłem że pokrywka była trochę wypukła. Przy otwieraniu było słychać uchodzące powietrze. Zakwas też jakby urósł. Był taki pulchny. Czy to dobry znak? |
zuza11 | Post #3 Ocena: 0 2013-08-18 19:39:04 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2012 Skąd: South Yorkshire |
Dobry
![]() |
Embit83 | Post #4 Ocena: 0 2013-08-18 19:44:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2012 Skąd: Londyn |
Cytat: 2013-08-18 19:39:04, zuza11 napisał(a): Dobry ![]() Super ![]() |
Post #5 Ocena: 0 2013-08-18 19:49:47 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Embit83 | Post #6 Ocena: 0 2013-08-18 20:22:09 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2012 Skąd: Londyn |
Cytat: 2013-08-18 19:49:47, Pigula75 napisał(a): Dobra... bo przeciez zanim ja sie zabiorę za "produkcje" tego chleba to troche wody jednak upłynie ... To Kto pierwszy zaprasza na degustacje?????? ![]() Pigula75 nie jesteś jedyna. Ja to się z dobry rok zabieram ![]() Ale nadszedł ten czas. Zakwas się robi. Jeśli wypiek za kilka dni będzie udany (a mam taką nadzieję) to zapraszam do Londynu ![]() |
keramczak | Post #7 Ocena: 0 2013-08-18 21:09:56 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Możesz zrobić degustacje wirtualną.... po prostu wrzuć zdjęcia swojego wypieku.
#MajsterNaStulecie
|
keramczak | Post #8 Ocena: 0 2013-08-22 20:29:09 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Na zdjeciu ponizej pokazuje jak polaczylem pieczenie chleba z robieniem makaronu z tunczykiem -"za jednym gazem"
![]() ![]() a to efekt koncowy,ksztalt bardziej tortu ale smak jak z dawnych lat ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: keramczak 22-08-2013 20:29 ] #MajsterNaStulecie
|
Post #9 Ocena: 0 2013-08-22 20:40:05 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
keramczak | Post #10 Ocena: 0 2013-08-22 20:45:48 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
I tu jest dobra wiadomosc-dwie skibki(pajdy,kromki) takiego chleba i jestes najedzony.
Poniewaz sklada sie tylko z maki,zakwasu,ziaren i szczypty soli pomijasz pare skladnikow tablicy Mendelejewa, te wszystkie polepszacze,zageszczacze i inne -szczacze.... ![]() #MajsterNaStulecie
|