MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Amatorskie wypieki chleba na zakwasie.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 3 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zuza11

Post #1 Ocena: 0

2013-08-18 18:50:54 (12 lat temu)

zuza11

Posty: 2467

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Skąd: South Yorkshire

Właśnie rozpoczęłam "produkcję"chleba.Przez noc będzie stał zakwas wymieszany z wodą/ciepłą/i 1kg mąki orkiszowej typ 700.Rano wymieszam z solą,1kg mąki żytniej-typ720,pestkami z dyni,siemieniem lnianym i do foremek/szklane keksówki/.Po wyrośnięciu do piekarnika.
Pychota!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Embit83

Post #2 Ocena: 0

2013-08-18 19:24:06 (12 lat temu)

Embit83

Posty: 497

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Skąd: Londyn

Z pierwszych obserwacji mojego zakwasu po 24h.
Po porannym mieszaniu zakwas cały czas stał w misce pod pokrywką (naczynie z Tupperware). Zauważyłem że pokrywka była trochę wypukła. Przy otwieraniu było słychać uchodzące powietrze. Zakwas też jakby urósł. Był taki pulchny. Czy to dobry znak?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zuza11

Post #3 Ocena: 0

2013-08-18 19:39:04 (12 lat temu)

zuza11

Posty: 2467

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Skąd: South Yorkshire

Dobry:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Embit83

Post #4 Ocena: 0

2013-08-18 19:44:01 (12 lat temu)

Embit83

Posty: 497

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Skąd: Londyn

Cytat:

2013-08-18 19:39:04, zuza11 napisał(a):
Dobry:-)


Super :-]. Oby i z pieczeniem za kilka dni też tak poszło.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2013-08-18 19:49:47 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Embit83

Post #6 Ocena: 0

2013-08-18 20:22:09 (12 lat temu)

Embit83

Posty: 497

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Skąd: Londyn

Cytat:

2013-08-18 19:49:47, Pigula75 napisał(a):
Dobra... bo przeciez zanim ja sie zabiorę za "produkcje" tego chleba to troche wody jednak upłynie ...

To Kto pierwszy zaprasza na degustacje??????


*ROFL*


Pigula75 nie jesteś jedyna. Ja to się z dobry rok zabieram :-]. Moja druga połowa to już miała powód do śmiechu że tylko mówię a nic nie piekę.
Ale nadszedł ten czas. Zakwas się robi. Jeśli wypiek za kilka dni będzie udany (a mam taką nadzieję) to zapraszam do Londynu :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #7 Ocena: 0

2013-08-18 21:09:56 (12 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Możesz zrobić degustacje wirtualną.... po prostu wrzuć zdjęcia swojego wypieku.

#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

keramczak

Post #8 Ocena: 0

2013-08-22 20:29:09 (12 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Na zdjeciu ponizej pokazuje jak polaczylem pieczenie chleba z robieniem makaronu z tunczykiem -"za jednym gazem":-)Poznanska oszczednosc!!!

Obrazek

a to efekt koncowy,ksztalt bardziej tortu ale smak jak z dawnych lat*THUMBS UP*.Widac tez papier do pieczenia dzieki ktoremu mozna chleb wyciagnac z formy.Chleb jest zytni na zakwasie zytnim i wydaje mi sie ze ten wychodzi mi najlepszy.

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: keramczak 22-08-2013 20:29 ]

#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2013-08-22 20:40:05 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #10 Ocena: 0

2013-08-22 20:45:48 (12 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

I tu jest dobra wiadomosc-dwie skibki(pajdy,kromki) takiego chleba i jestes najedzony.
Poniewaz sklada sie tylko z maki,zakwasu,ziaren i szczypty soli pomijasz pare skladnikow tablicy Mendelejewa, te wszystkie polepszacze,zageszczacze i inne -szczacze....:-)
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,