Bierze sie 100g. maki i dodaje sie 100 g.letniej wody.Odstawia sie w cieple miejsce i po 12 godz. miesza sie w celu napowietrzenia.W nastepnym dniu o tej samej godzinie znowu dodajemy 100g maki i wody,a po 12 godz. mieszamy .Postepujemy tak przez 5 dni i po tym czasie mamy ok 0,5 kg zakwasu.

Nastepnie w misce mieszam tyle samo zakwasu, maki zytniej,szklanke wody i dodaje 15 g soli.Miesza sie ciezko bo ciasto jest geste.
Po dluzszej walce z silami natury przelozylem do fomy tortowej wylozonej papierem do pieczenia.Odstawilem na 5 godzin w cieple miejsce do wyrosniecia.Podobno zasada jest taka im mlodszy zakwas tym dluzej ciasto wyrasta.
Pieklem w rozgrzanym piekarniku-
10 min w 220"C,
10 min w 200"C,
40 min w 180"C
Po wypieczeniu wierzch posmarowalem woda.
A to efekt koncowy-
