Str 2 z 2 |
|
---|---|
ctomek | Post #1 Ocena: 0 2013-01-02 21:23:04 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-12-2012 Skąd: Londyn |
peklowane to jest cured, skruszałe to matured ... pytałem czy gamoń to noga ze świni. jak wygląda kość wiem, i nie jestem debilem żeby bez pytania określić czy jest z kością czy bez. nie mądrze się tylko pytam.
|
Post #2 Ocena: 0 2013-01-02 21:39:25 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2013-01-03 06:04:11 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ctomek | Post #4 Ocena: 0 2013-01-03 07:38:47 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-12-2012 Skąd: Londyn |
Kasiu zadałem pytanie dotyczące tłumaczenia, i jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to idź trolluj gdzie indziej. "jak się ktoś nie zna"- już 973 razy udowodniłaś że się znasz- mi więcej nie musisz.
Przepisów jest dużo, i podobną techniką wg moich poszukiwań można zrobić dowolny kawał mięcha wieprza. Zacznę od szynki bo dawno dobrej nie jadłem ![]() widzę że są 2 metody gotowania- jedna zagotować 2 razy po 8 minut z przerwą 14-godzinną, druga metoda to półtorej godziny gotowania, ale wymaga wcześniejszego zamarynowania mięsa. Na zdjęciach jak to wygląda pierwsza metoda daje bardziej różowe mięso. |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2013-01-03 07:56:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
mozęcie tak noermalnie i na temat?
bez udowadniania kto ma większą szynke? Bez zamarynowania w soli peklowej nie uzyskasz różowego koloru. Ale w zasadzie mnie nie przeszkadza ciemny kolor, wystarczy że marynata nasączy mięso aromatami i smakiem. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
ctomek | Post #6 Ocena: 0 2013-01-03 19:54:09 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-12-2012 Skąd: Londyn |
pierwsza szynka wyszła przesolona
![]() ![]() Byłem w polskim sklepie- nie ma saletry, ale jest peklosól- drugie podejście będzie smaczniejsze :D Kruchość jest świetna (ma to wadę bo się nie da kroić na cienkie plasterki), kolor ni to szary ni to różowy- metoda gotowania to: doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. odstawić na 14 godzin, i zrobić to samo. po drugim gotowaniu po 2 godzinach wyciągnąć z garnka i wystudzić. (dla kawałków mięsa 1-1,2 kilograma). nowe pytanie się zrodziło- jakie przyprawy wrzucacie do gotowania? standard to sól, czosnek, liść laurowy i majeranek. opcje to goździki, jałowiec, miód... jakie u was są te opcje? |
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2013-01-03 20:00:13 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Fosforanow nie bedzie, ale ze szynka naszpikowana azotanami, to juz pikus
![]() |
ctomek | Post #8 Ocena: 0 2013-01-03 20:24:15 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-12-2012 Skąd: Londyn |
azotany są rakotwórcze- ale co tam- od dziecka jem taką szyneczkę jako zdrową i dobrą to chyba się uodporniłem
![]() Zawsze można zrobić petardy z cukru i saletry w zakrętkach po zero siódemkach ![]() ![]() |