MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szynka domowej produkcji.

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ctomek

Post #1 Ocena: 0

2013-01-02 21:23:04 (12 lat temu)

ctomek

Posty: 128

Mężczyzna

Z nami od: 20-12-2012

Skąd: Londyn

peklowane to jest cured, skruszałe to matured ... pytałem czy gamoń to noga ze świni. jak wygląda kość wiem, i nie jestem debilem żeby bez pytania określić czy jest z kością czy bez. nie mądrze się tylko pytam.

Uwaga moderatora: Moze nie jestes "debilem", ale nagrody Nobla w dziedzinie literatury, ani kultury wypowiedzi tez nie zdobedziesz takim podejsciem. Prosze zachowac kontrole nad swoim jezykiem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2013-01-02 21:39:25 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #3 Ocena: 0

2013-01-03 06:04:11 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ctomek

Post #4 Ocena: 0

2013-01-03 07:38:47 (12 lat temu)

ctomek

Posty: 128

Mężczyzna

Z nami od: 20-12-2012

Skąd: Londyn

Kasiu zadałem pytanie dotyczące tłumaczenia, i jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to idź trolluj gdzie indziej. "jak się ktoś nie zna"- już 973 razy udowodniłaś że się znasz- mi więcej nie musisz.

Przepisów jest dużo, i podobną techniką wg moich poszukiwań można zrobić dowolny kawał mięcha wieprza. Zacznę od szynki bo dawno dobrej nie jadłem :)

widzę że są 2 metody gotowania- jedna zagotować 2 razy po 8 minut z przerwą 14-godzinną, druga metoda to półtorej godziny gotowania, ale wymaga wcześniejszego zamarynowania mięsa. Na zdjęciach jak to wygląda pierwsza metoda daje bardziej różowe mięso.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #5 Ocena: 0

2013-01-03 07:56:54 (12 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

mozęcie tak noermalnie i na temat?
bez udowadniania kto ma większą szynke?

Bez zamarynowania w soli peklowej nie uzyskasz różowego koloru.

Ale w zasadzie mnie nie przeszkadza ciemny kolor, wystarczy że marynata nasączy mięso aromatami i smakiem.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

ctomek

Post #6 Ocena: 0

2013-01-03 19:54:09 (12 lat temu)

ctomek

Posty: 128

Mężczyzna

Z nami od: 20-12-2012

Skąd: Londyn

pierwsza szynka wyszła przesolona :) pójdzie na bigos :)

Byłem w polskim sklepie- nie ma saletry, ale jest peklosól- drugie podejście będzie smaczniejsze :D
Kruchość jest świetna (ma to wadę bo się nie da kroić na cienkie plasterki), kolor ni to szary ni to różowy- metoda gotowania to: doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. odstawić na 14 godzin, i zrobić to samo. po drugim gotowaniu po 2 godzinach wyciągnąć z garnka i wystudzić. (dla kawałków mięsa 1-1,2 kilograma).

nowe pytanie się zrodziło- jakie przyprawy wrzucacie do gotowania?

standard to sól, czosnek, liść laurowy i majeranek.
opcje to goździki, jałowiec, miód... jakie u was są te opcje?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2013-01-03 20:00:13 (12 lat temu)

karjo1

Posty: 21315

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Fosforanow nie bedzie, ale ze szynka naszpikowana azotanami, to juz pikus :).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ctomek

Post #8 Ocena: 0

2013-01-03 20:24:15 (12 lat temu)

ctomek

Posty: 128

Mężczyzna

Z nami od: 20-12-2012

Skąd: Londyn

azotany są rakotwórcze- ale co tam- od dziecka jem taką szyneczkę jako zdrową i dobrą to chyba się uodporniłem :)

Zawsze można zrobić petardy z cukru i saletry w zakrętkach po zero siódemkach ;) ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,