MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zdrowy chleb.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 65 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 65 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2020-06-24 20:05:29 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Chleb, który najlepiej mi wyszedł jak do tej pory. Chrupiaca skórka, miękki,pulchny srodek.

Obrazek

Obrazek

Dodawałam tej maki

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

niebieskieucho

Post #2 Ocena: 0

2020-10-06 20:27:48 (5 lat temu)

niebieskieucho

Posty: 2581

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

A teraz przepis na buraczkowy chleb. Jak dla mnie, za duzo roboty i czasu. Wole szybsze buraczane nalesniki, placki, albo kluski. Jak ktos ma ochote i czas na upieczenie takiego chleba, to po spróbowaniu niech podzieli sie wrazeniami smakowymi.
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

Gwontownik

Post #3 Ocena: 0

2020-10-06 21:56:23 (5 lat temu)

Gwontownik

Posty: 5721

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

[*]null
Cytat:

2020-06-24 20:05:29, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Chleb, który najlepiej mi wyszedł jak do tej pory. Chrupiaca skórka, miękki,pulchny srodek.

Obrazek

Obrazek

Dodawałam tej maki

Obrazek


A przepis gdzie znajdę?
Zbyt krótkie wyrabianie ciasta, bo mają nie rozmieszana widoczna na przekrojowym bochenku. Wyrośnięty bardzo ładnie.
Na drożdżach, czy na zakwasie?
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2020-10-06 22:00:12 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2020-10-06 21:56:23, Gwontownik napisał(a):

A przepis gdzie znajdę?
Zbyt krótkie wyrabianie ciasta, bo mają nie rozmieszana widoczna na przekrojowym bochenku. Wyrośnięty bardzo ładnie.
Na drożdżach, czy na zakwasie?


Tak, wiem, że za krótkie. Teraz już po kilku razach jest lepiej. Ten akurat na zaczynie drożdzowym robionym dzień wcześniej. Na zakwasie tez czasem robię jak mam wenę twórczą.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #5 Ocena: 0

2020-11-20 21:57:06 (4 lata temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-domowy-chleb-z-garnka,nId,4867572
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2021-03-06 10:38:33 (4 lata temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Obrazek
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #7 Ocena: 0

2021-03-06 11:06:54 (4 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5721

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Obwarzanek krakowski.
Po znalezieniu wielu różnych przepisów rozpocząłem próby na dwie sztuki. Przepisy różniły się składnikami, proporcjami i sposobem wykonania. Już drugie podejscie okazało się sukcesem. W smaku jak orginalny. Wizualnie jeszcze trzeba dopracować szczegóły.Obrazek
Obrazek
A tu prawdziwy przepis.

Wg. powyższego przepisu można również super bułeczki zmajstrowac.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 06-03-2021 11:15 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

niebieskieucho

Post #8 Ocena: 0

2022-07-26 21:25:04 (3 lata temu)

niebieskieucho

Posty: 2581

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

W obronie dobrego chleba, zgodnie z prośbą Chrisa przedkładam.
W Anglii znalezienie pieczywa i produktów w skład których wchodzi mąka, nabycie takich, w których by nie było szkodliwego węglanu wapnia i żelaza (nawet nie podają w jakiej formie) graniczy z cudem.
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

Gwontownik

Post #9 Ocena: 0

2022-07-26 21:58:10 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5721

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Ja się zawsze śmieje z ich tostów. Jak się trochę przypali to jak mokra tektura falista.

A'propos chleba
Najprostszy skład: woda, mąka, drożdże, sól, cukier.
Ale wtedy nie wychodzi miękki, puszysty i gąbczasty tylko prawdziwy chleb.
U mnie w tzw "polskim sklepie" można nabyć chleb polski w każdej odmianie i rodzaju. Drugi składnik na wykazie użytych surowców to mąka sojowa. Dziękuję

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 26-07-2022 22:02 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2022-07-27 01:00:37 (3 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Ostatnio myślałam o obwarzankach krakowskich.. U mnie zawsze takie były po drugiej stronie ulicy… dopóki nie zamknęli lokalnej piekarni. A z nią i Mikołaja kojarzę… ech stare dzieje…

Chodziłam do szkoły z tymi obwarzankami i np pasztetową, a nowobogackie dzieci wymieniały to na bułkę z krakowską, albo inną wypasioną (jak na tamte czasy) wędliną 😃
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 65 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,