

Dodawałam tej maki

Str 65 z 66 |
|
---|---|
EFKAKONEFKA33 | Post #1 Ocena: 0 2020-06-24 20:05:29 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Chleb, który najlepiej mi wyszedł jak do tej pory. Chrupiaca skórka, miękki,pulchny srodek.
![]() ![]() Dodawałam tej maki ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
niebieskieucho | Post #2 Ocena: 0 2020-10-06 20:27:48 (5 lat temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
A teraz przepis na buraczkowy chleb. Jak dla mnie, za duzo roboty i czasu. Wole szybsze buraczane nalesniki, placki, albo kluski. Jak ktos ma ochote i czas na upieczenie takiego chleba, to po spróbowaniu niech podzieli sie wrazeniami smakowymi.
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
Gwontownik | Post #3 Ocena: 0 2020-10-06 21:56:23 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
[*]null
Cytat: 2020-06-24 20:05:29, EFKAKONEFKA33 napisał(a): Chleb, który najlepiej mi wyszedł jak do tej pory. Chrupiaca skórka, miękki,pulchny srodek. ![]() ![]() Dodawałam tej maki ![]() A przepis gdzie znajdę? Zbyt krótkie wyrabianie ciasta, bo mają nie rozmieszana widoczna na przekrojowym bochenku. Wyrośnięty bardzo ładnie. Na drożdżach, czy na zakwasie? Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2020-10-06 22:00:12 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-10-06 21:56:23, Gwontownik napisał(a): A przepis gdzie znajdę? Zbyt krótkie wyrabianie ciasta, bo mają nie rozmieszana widoczna na przekrojowym bochenku. Wyrośnięty bardzo ładnie. Na drożdżach, czy na zakwasie? Tak, wiem, że za krótkie. Teraz już po kilku razach jest lepiej. Ten akurat na zaczynie drożdzowym robionym dzień wcześniej. Na zakwasie tez czasem robię jak mam wenę twórczą. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
keramczak | Post #5 Ocena: 0 2020-11-20 21:57:06 (4 lata temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
|
|
|
Adacymru | Post #6 Ocena: 0 2021-03-06 10:38:33 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Ada
|
Gwontownik | Post #7 Ocena: 0 2021-03-06 11:06:54 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Obwarzanek krakowski.
Po znalezieniu wielu różnych przepisów rozpocząłem próby na dwie sztuki. Przepisy różniły się składnikami, proporcjami i sposobem wykonania. Już drugie podejscie okazało się sukcesem. W smaku jak orginalny. Wizualnie jeszcze trzeba dopracować szczegóły. ![]() ![]() A tu prawdziwy przepis. Wg. powyższego przepisu można również super bułeczki zmajstrowac. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 06-03-2021 11:15 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
niebieskieucho | Post #8 Ocena: 0 2022-07-26 21:25:04 (3 lata temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
W obronie dobrego chleba, zgodnie z prośbą Chrisa przedkładam.
W Anglii znalezienie pieczywa i produktów w skład których wchodzi mąka, nabycie takich, w których by nie było szkodliwego węglanu wapnia i żelaza (nawet nie podają w jakiej formie) graniczy z cudem. Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2022-07-26 21:58:10 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Ja się zawsze śmieje z ich tostów. Jak się trochę przypali to jak mokra tektura falista.
A'propos chleba Najprostszy skład: woda, mąka, drożdże, sól, cukier. Ale wtedy nie wychodzi miękki, puszysty i gąbczasty tylko prawdziwy chleb. U mnie w tzw "polskim sklepie" można nabyć chleb polski w każdej odmianie i rodzaju. Drugi składnik na wykazie użytych surowców to mąka sojowa. Dziękuję [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 26-07-2022 22:02 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
SweetLiar | Post #10 Ocena: 0 2022-07-27 01:00:37 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ostatnio myślałam o obwarzankach krakowskich.. U mnie zawsze takie były po drugiej stronie ulicy… dopóki nie zamknęli lokalnej piekarni. A z nią i Mikołaja kojarzę… ech stare dzieje…
Chodziłam do szkoły z tymi obwarzankami i np pasztetową, a nowobogackie dzieci wymieniały to na bułkę z krakowską, albo inną wypasioną (jak na tamte czasy) wędliną 😃 Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|