MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zdrowy chleb.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 61 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 60 | 61 | 62 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 61 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

jolantina

Post #1 Ocena: 0

2020-03-30 11:49:43 (4 lata temu)

jolantina

Posty: 3819

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

Cytat:

2020-03-29 15:56:46, andyopole napisał(a):
Cytat:

2020-03-29 11:43:04, jolantina napisał(a):
Spróbowałam upiec swój chleb z zaczynu i suszonych drożdży. I muszę powiedzieć, ze bardzo dobrze ze andy wykupił wszystkie z okolicy(żart oczywiście, jeśli ktoś nie załapał), żebym więcej nie zmarnowała, bo wyszedł mi twardy kamulec. Ale juz mam dla niego zastosowanie na przyszłość, zostawię na obronę, jak ktoś będzie próbował dobrać się do moich zapasów będę nim rzucać z góry jak w czasach średniowiecza bronili zamków:-8


Jak robiłaś, jakie proporcje drożdży do mąki? Coś tu chyba pokićkałaś.


Andy, z pewnością coś pokićkałam, ja jestem laikiem totalnym w tym temacie. miałam przepis na chleb kalifornijski czy jakoś ta, z zakwasem i suchymi drożdżami. Trzymałam się ścisle przepisu, ale na koniec ciasto wyszło o konsystencji naleśnikowego, wiec tonem znawcy stwierdziłam ze przepis jest goooopi i dosypałam drugie tyle maki :)
Efekt końcowy już opisałam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #2 Ocena: 0

2020-03-30 12:16:22 (4 lata temu)

stanislawski

Posty: 7976

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Mój na sodzie i jogurcie ma normalny smak. Tyle, że jest dosyć zbity.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2020-03-30 20:33:18 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2020-03-30 11:49:43, jolantina napisał(a):
Cytat:

2020-03-29 15:56:46, andyopole napisał(a):
Cytat:

2020-03-29 11:43:04, jolantina napisał(a):
Spróbowałam upiec swój chleb z zaczynu i suszonych drożdży. I muszę powiedzieć, ze bardzo dobrze ze andy wykupił wszystkie z okolicy(żart oczywiście, jeśli ktoś nie załapał), żebym więcej nie zmarnowała, bo wyszedł mi twardy kamulec. Ale juz mam dla niego zastosowanie na przyszłość, zostawię na obronę, jak ktoś będzie próbował dobrać się do moich zapasów będę nim rzucać z góry jak w czasach średniowiecza bronili zamków:-8


Jak robiłaś, jakie proporcje drożdży do mąki? Coś tu chyba pokićkałaś.


Andy, z pewnością coś pokićkałam, ja jestem laikiem totalnym w tym temacie. miałam przepis na chleb kalifornijski czy jakoś ta, z zakwasem i suchymi drożdżami. Trzymałam się ścisle przepisu, ale na koniec ciasto wyszło o konsystencji naleśnikowego, wiec tonem znawcy stwierdziłam ze przepis jest goooopi i dosypałam drugie tyle maki :)
Efekt końcowy już opisałam


Jesli zakwas to nie drozdze. Na 3 kg maki wsypuje dwie saszetki suchych drozdzy, wystarczy. Plus woda i sol, rzecz jasna.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

keramczak

Post #4 Ocena: 0

2020-03-30 22:18:06 (4 lata temu)

keramczak

Posty: 5981

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Cytat:

2012-10-15 07:56:04, littleflower napisał(a):
Ja moge prosic o przepis na zakwas ? Do tej pory awsze na drozdzach pieklam


https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/jak-zrobic-zakwas-na-chleb-to-latwiejsze-niz-myslisz/z8d6bnz,30bc1058:-]:-]:-]
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

jolantina

Post #5 Ocena: 0

2020-03-30 22:23:49 (4 lata temu)

jolantina

Posty: 3819

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

o to to mi chodzilo. Zakwas i rozdze zusammen

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2020-03-30 22:53:45 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2020-03-30 22:23:49, jolantina napisał(a):
o to to mi chodzilo. Zakwas i rozdze zusammen


A idz Pani w "kibini mater";! Komu by sie chcialo pierniczyc z tymi wymyslami. Pokrywke zdjac, pokrywke zalozyc I co jeszcze? Moze piosenke spiewac (po francusku)?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

gosian

Post #7 Ocena: 0

2020-03-31 14:56:00 (4 lata temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Czy ktoś, kiedyś próbował tego szczęścia?

https://magia.onet.pl/artykuly/wokol-magii/herman-ciasto-szczescia-jak-je-upiec/y7bkr7z
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

EFKAKONEFKA33

Post #8 Ocena: 0

2020-04-01 18:37:29 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2020-03-31 14:56:00, gosian napisał(a):
Czy ktoś, kiedyś próbował tego szczęścia?

https://magia.onet.pl/artykuly/wokol-magii/herman-ciasto-szczescia-jak-je-upiec/y7bkr7z


Wieki temu o tym słyszałam, ale ja nigdy tego nie robiłam


A tu mi wpadło w "rence" cus takiego. Robił tak ktos kiedyś?

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #9 Ocena: 0

2020-04-10 09:54:10 (4 lata temu)

jolantina

Posty: 3819

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

Ponieważ pieczenie chleba w moim wykonaniu wciąż pozostawia wiele do życzenia, postanowiłam zrobić coś zamiast. Mi smakuje, mężowi dość dość, dzieciaki się krzywią. Mamo za zdrowe.
No ale do rzeczy.
Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 20 x 11 cm:
1 szklanka ziaren słonecznika
¾ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki migdałów
1 ½ szklanki płatków owsianych
2 łyżki chia, opcjonalnie
$ lyzki babki plesznik
2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu klonowego albo z agawy
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 ½ szklanki letniej wody + 3 łyżki ewentualnie

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, conajmniej, aż do wchłonięcia płynów.
Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piekarnik rozgrzać do 18o stopni.Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. Zdjęcie Ewa dorzuci później.
Dla mnie to mila odmiana, gdyż ja osobiście pieczywo jem bardzo okazjonalnie, na co dzień dla siebie mam suszone a'la podpłomyki z siemienia lnianego i 100 pi razy drzwi ;)innych dodatków.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2020-04-10 11:19:20 (4 lata temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

[B]2020-04-01 18:37:29, EFKAKONEFKA33 napisał(a):


A tu mi wpadło w "rence" cus takiego. Robił tak ktos kiedyś?

Obrazek


Widziałam też przepis na drozdze z użyciem ugotowanego ziemniaka, cukru i piwa.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 61 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 60 | 61 | 62 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,