MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zdrowy chleb.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 60 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 59 | 60 | 61 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 60 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2020-01-17 21:40:08 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2020-01-17 18:56:06, ZosiaS napisał(a):
Raczej bez sody/proszku do pieczenia się nie obędzie. Musi być coś żeby chleb wyrósł.


Dokladnie. Przy takich dwoch skladnikach wyjdzie tylko cos w rodzaju podplomyka. Doczytaj przepis...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ZosiaS

Post #2 Ocena: 0

2020-01-18 09:17:31 (4 lata temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Podejrzewam, że mąka użyta do wypieku, to self raising, co na warunki amerykańskie daje dwa składniki.
Tutaj trzeba albo kupić odpowiednią mąkę, albo dodać proszek/sodę.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #3 Ocena: 0

2020-01-19 00:22:37 (4 lata temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Chleb z jogurtu jednak niewypał. Po upieczeniu przypominał Effkowy lemon Brownies. W smaku, byłam zaskoczona bo nawet dobry, no ale niestety.... Klapa. Nie polecam *CRAZY*
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2020-03-29 11:28:20 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

W innym wątku pytałam, czy ktoś piekł chleb ze zwykłej maki plain. Kilka osób przekonywało, że pieką i wychodzi Podjęłam wyzwanie i upekłam chleb z mąki plain, robiłam zaczyn drożdzowy dzień wcześniej też na tej mące

Chleb wyszedł taki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #5 Ocena: 0

2020-03-29 11:43:04 (4 lata temu)

jolantina

Posty: 3819

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

Spróbowałam upiec swój chleb z zaczynu i suszonych drożdży. I muszę powiedzieć, ze bardzo dobrze ze andy wykupił wszystkie z okolicy(żart oczywiście, jeśli ktoś nie załapał), żebym więcej nie zmarnowała, bo wyszedł mi twardy kamulec. Ale juz mam dla niego zastosowanie na przyszłość, zostawię na obronę, jak ktoś będzie próbował dobrać się do moich zapasów będę nim rzucać z góry jak w czasach średniowiecza bronili zamków:-8

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2020-03-29 15:56:46 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2020-03-29 11:43:04, jolantina napisał(a):
Spróbowałam upiec swój chleb z zaczynu i suszonych drożdży. I muszę powiedzieć, ze bardzo dobrze ze andy wykupił wszystkie z okolicy(żart oczywiście, jeśli ktoś nie załapał), żebym więcej nie zmarnowała, bo wyszedł mi twardy kamulec. Ale juz mam dla niego zastosowanie na przyszłość, zostawię na obronę, jak ktoś będzie próbował dobrać się do moich zapasów będę nim rzucać z góry jak w czasach średniowiecza bronili zamków:-8


Jak robiłaś, jakie proporcje drożdży do mąki? Coś tu chyba pokićkałaś.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

queenOfChocolat

Post #7 Ocena: 0

2020-03-29 20:35:24 (4 lata temu)

queenOfChocolate

Posty: 459

Kobieta

Z nami od: 23-02-2010

Skąd: male...

a czy ktos zna przepis, gdzie po wymieszaniu ciasta, odrywa się małą kulkę tego ciasta i zostawia na nastepne pieczenie? mama ma przepis i piecze co drugi dzien, tyle ze przepis dostala juz z tą kulką ciasta na początek, przepis wydaje się bardzo prosty, nie trzeba bawić się z dokarmianiem zakwasu lub kupnem drożdży. Tylko nie wiem jak zrobić to pierwsze ciasto, na pewno jest to jakiś zakwas lub zaczyn na drożdzach

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #8 Ocena: 0

2020-03-29 20:51:44 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Moja Babcia piekła w ten sposób chleb co dwa tygodnie. Niestety, z przyczyn wiadomych nie mogę zapytać o szczegóły. Zawsze gdy piekę chleb przyrzekam sobie że zostawię ten kawalek ciasta i spróbuję, nigdy nie pamiętałem. Taki wiek.:-U

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

gosian

Post #9 Ocena: 0

2020-03-29 23:53:13 (4 lata temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Takie coś wyczytałam w internecie, jakby komuś zabrakło kiedyś drożdży

.. Pieczenie z wykorzystaniem dwóch popularnych składników
W przypadku pieczenia chleba drożdże można zastąpić przy użyciu zakwasu. Jednak jeżeli nie mamy przygotowanego zakwasu, możemy połączyć dwa składniki, które z pewnością znajdują się w kuchni. Połączenie sody i soku z cytryny w proporcjach 1:1 będzie świetną alternatywą dla drożdży....
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2020-03-30 00:04:44 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2020-03-29 23:53:13, gosian napisał(a):
Takie coś wyczytałam w internecie, jakby komuś zabrakło kiedyś drożdży

.. Pieczenie z wykorzystaniem dwóch popularnych składników
W przypadku pieczenia chleba drożdże można zastąpić przy użyciu zakwasu. Jednak jeżeli nie mamy przygotowanego zakwasu, możemy połączyć dwa składniki, które z pewnością znajdują się w kuchni. Połączenie sody i soku z cytryny w proporcjach 1:1 będzie świetną alternatywą dla drożdży....


Soda plus kwaśne mleko, maślanka daje taki sam rezultat ale niestety, smak chleba na sodzie jest zupełnie inny.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 60 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 59 | 60 | 61 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,