W lodowce odpoczywa sobie ciasto na chleb zytnio-pszenny, a jutro bede robic chleb tostowy na zakwasie.
Str 59 z 66 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2020-01-11 23:21:57 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Zamieszalam ciasto na bulki na sniadanie na jutro, bo w tygodniu napewno nie chcialoby mi sie wstawac, zeby je wyrabiac i czekac na wyrosniecie.
W lodowce odpoczywa sobie ciasto na chleb zytnio-pszenny, a jutro bede robic chleb tostowy na zakwasie.
Ada
|
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2020-01-12 07:31:36 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-01-11 22:04:45, andyopole napisał(a): Dzisiejszy wypiek przeznaczony jest na Loterię Fantową WOŚP. W tym roku w Portland, Oregon, po raz pierwszy jest oficjalny Finał WOŚP z Komitetem Organizacyjnym, skarbonkami, koszulkami, tańcami, wystepami i zarelkiem. zaczynamy za cztery godziny. Super sprawa. Odkąd piekę swój chleb juz nie pamiętam kiedy cos kupowałam w sklepie. Ada swoja pisanina znowu narobiła mi ochoty na zurek z białą kielbasą Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
ZosiaS | Post #3 Ocena: 0 2020-01-12 10:05:12 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Może ktoś z Was ma bezglutenowy zakwas i chce się podzielić?
[ Ostatnio edytowany przez: ZosiaS 12-01-2020 10:05 ] |
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2020-01-12 10:44:18 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Nigdy nie robiłam bezglutenowego zakwasu, czy system jest ten sam, czy trzeba jakoś pomagać?
Bułki z przepisu powyżej nastawione. Teraz zabieram się za tostowy chleb na zakwasie zamiast drożdżach. Mój zakwas pięknie rośnie, tu gdy, żeby nie zapeszyc. Odebrałam dwie łyżki i zamroziłam, ciekawa jestem jak się będzie odradzał po rozmrożeniu, jeden słoik odebrałam i wstawiłam do lodówki, żeby mieć zapas w razie zepsucia tego na blacie. Jeszcze polecają zasuszyc zakwas, pamiętam raz kupiłam takie zasuszone płatki, ale wykorzystałam je do zakwasu na żurek kiedyś.
Ada
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2020-01-12 16:33:22 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Bulki wyszly swietne, ale troche plaskie, moze lepiej jakbym je do foremki na bagietki dala, i tak zrobie nastepnym razem.
Chleb tostowy wyszedl ladny, na zdjeciu nie wyglada na wyrosniety, ale w realu jest wielkosci chleba tostowego ze sklepu. Maz lubi rano tosty, wiec bedzie degustowal. Teraz piecze sie chleb pszenno-zytni, kupilam dawno temu silikonowa foremke co ma wyglad pilki do rugby jak jest zlozona do pieczenia bochenka. mozna ja rozpiac i uzyc jako miski do wyrabiania. Mam ja juz pare lat ale dopiero dzisiaj ma premiere, i juz prawie zrezygowalam, bo myslalam ze chleb za duzy do niej, ale pasowal. Mialam juz rozgrzany garnek zeliwny, wiec wsadzilam ta foremke do garnka, bo szkoda takiego zrodla ciepla zmarnowac. Jednak troche za duzo bylo ciasta, teraz przynajmniej wiem jaka miarke mam miec do tej foremki. chleb sobie odpoczywa.
Ada
|
|
|
ZosiaS | Post #6 Ocena: 0 2020-01-12 22:18:11 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-01-12 10:44:18, Adacymru napisał(a): Nigdy nie robiłam bezglutenowego zakwasu, czy system jest ten sam, czy trzeba jakoś pomagać? Ten sam, żeby pobudzić go do działania, zamiast skórki od chleba, woda z ogórków. Kiedyś miałam swój, ale go zagłodziłam, a teraz jakoś się nie składa żeby nastawić. |
gosian | Post #7 Ocena: 0 2020-01-17 00:07:26 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Czy ktoś próbował upiec chleb z dwóch składników? Jogurt naturalny plus mąka.
Z ciekawości w sobotę wyprobuje, bo na trzy sekundowym video wyglądał apetycznie i wyrosniety aż wierzyć się nie chce. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2020-01-17 01:13:33 (4 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2020-01-17 00:07:26, gosian napisał(a): Czy ktoś próbował upiec chleb z dwóch składników? Jogurt naturalny plus mąka. Z ciekawości w sobotę wyprobuje, bo na trzy sekundowym video wyglądał apetycznie i wyrosniety aż wierzyć się nie chce. A po co jogurt? Wystarczy woda, mąka, drożdże, sól. |
gosian | Post #9 Ocena: 0 2020-01-17 08:01:17 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
W tym sęk, że woda, sól i drożdże są tu niepotrzebne. Dlatego jestem ciekawa smaku i czy rzeczywiście tak ładnie urośnie w piecu jak pokazali.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
ZosiaS | Post #10 Ocena: 0 2020-01-17 18:56:06 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Raczej bez sody/proszku do pieczenia się nie obędzie. Musi być coś żeby chleb wyrósł.
|