MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zdrowy chleb.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

Str 3 z 66

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

littleflower

Post #1 Ocena: 0

2012-10-16 19:34:10 (12 lat temu)

littleflower

Posty: 7681

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Skąd: birmingham

Cytat:

2012-10-16 19:28:20, goskauk napisał(a):
Spelt flour ale nie wiem czy mozna ja dostac i gdzie.Wiem ze gotowy taki chleb jest np w Morrison.


Dziekuje
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

keramczak

Post #2 Ocena: 0

2012-10-16 20:35:43 (12 lat temu)

keramczak

Posty: 5981

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

http://easytone.snobka.pl/artykul/jedz-produkty-pelnoziarniste-15384:-]
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

sarcia

Post #3 Ocena: 0

2012-10-18 11:37:59 (12 lat temu)

sarcia

Posty: 224

Kobieta

Z nami od: 23-05-2008

Mam taki przepis z gazety polskiej ale go nie pieklam bo nie wiem gdzie kupic make orkiszowa.
Skladniki na 3 formy keksowe
1kg maki orkiszowej razowej
1,5 kg maki zytniej razowej
2 l letniej wody
zaczyn / 1/2l wody, kilka lyzek maki zytniej,odstawiony w cieple miejsce na kilka dni/
co lubimy :pestki dyni, slonecznika, siemie lniane,ziarno sezamowe,orzechy,kminek,czarnuszka

1. Do miski wsypujemy kolejno: make orkiszowa, zytnia, pestki. Dodajemy zaczyn, mieszamy.

2. Zagniatamy przez 10 min /jak ciasto drozdzowe, tak by bylo duzo powietrza/ i odstawiamy pod sciereczka co najmniej na godzine /mozna dluzej, nawet na cala noc/.

3. Wyrosniete ciasto przekladamy do 3 foremek, do 2/3 wysokosci i czekamy az wypelni formy po brzegi /co moze trwac nawet kilka godzin/.

4. Nagrzewamy piekarnik /gora i dol/ do 240 stpni i pieczemy 15 min, po czym obnizamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzine i 15 min. Smacznego

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

justin1976

Post #4 Ocena: 0

2012-10-18 12:23:42 (12 lat temu)

justin1976

Posty: 734

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

Skąd: Londyn/Croydon

Cytat:

2012-10-16 19:28:20, goskauk napisał(a):
Spelt flour ale nie wiem czy mozna ja dostac i gdzie.Wiem ze gotowy taki chleb jest np w Morrison.

Można ją dostać chociażby w Tesco
www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=251183035

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

Post #5 Ocena: 0

2012-10-18 12:41:37 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

justin1976

Post #6 Ocena: 0

2012-10-18 13:09:58 (12 lat temu)

justin1976

Posty: 734

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

Skąd: Londyn/Croydon

Da się zrobić. Osobiście nie robiłam, ale moja mama robi taki właśnie chleb dla mojej siostry (względy zdrowotne). Nie znam przepisu dokładnego, ale wiem, że jest pyszny...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

slicznakobietka

Post #7 Ocena: 0

2012-10-18 14:38:21 (12 lat temu)

slicznakobietka

Posty: 100

Kobieta

Z nami od: 02-09-2012

Skąd: london

Ja kupuje tylko polska make do pieczenia chleba pełne zboża trzy ziarna,mozna rowniez zrobic z niej zakwas,ale do dokarmiania go mam mąkę żytnia polska,a dlaczego? Poniewaz mąki angielskie sa z ulepszaczami,niestety,jak dla mnie sa za cieżkie.A oto moj przepis na domowy chleb:)

Zakwas okolo trzech łyżek
2 łyżeczki drożdży suchych[to dla tych co sie boja samego zakwasu]
1 łyżka soli morskiej
3 łyżki otrąb żytnich
3 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki otrąb przennych
2 łyżki kminku
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sllonecznika
dodaje około 20 dkg mąki polskiej żytniej
dodaje około 25 dkg mąki polskiej pełnoziarnistej
dodaje około 35 mąki polskiej poznańskiej
(Mąki przesiewam)
dodaje na koniec okolo 700 ml wody mineralnej do niej dolewam odrobine wody cieplej by ta byla letnia

Wszystko mieszam drewniana łyzka ,pozniej wykladam na blat obficie podsypany mąką i krotko zarabiam,pozostawiam do wyrosniecia.
Nastepnie dziele ciasto na polowe i krotko zarabiam,przekladam do 2 wąskich blaszek wylozonych papierem do pieczenia posmarowanych olejem(chlebek wtedy jest smaczniejszy i chrupki)przykrywam sciereczka i pozostawiam do ponownego wyrosniecia. Kiedy chlebki juz podrosna ,smaruje powierzchnie olejem i wkladam chlebki do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na 15 minut,pod blaszkami mam naczynie z woda,po 15 minutach wyciagam pojemnik z woda ,zmniejszam temperature na 200 stopni(oczywiscie piekarnik bez termoobiegu) przykrywam gore chlebkow folia aluminiowa poniewaz juz mam wtedy zrumieniony i dopiekam dalsze 45 minut. Chlebki pieka sie 60 minut.
Po tym czasie wyciagnac chlebki do ostygniecia na kratceja przykrywam zawsze lniana sciereczka i tak stygnie. Jest pyszniutki,wlasnie biore sie za pieczenie kolejnych chlebkow:) Dodam ze spokojnie mozna go mrozic,nie zmienia smaku:) Zycze wszystkim smacznego:))))

[ Ostatnio edytowany przez: slicznakobietka 18-10-2012 14:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

justin1976

Post #8 Ocena: +2

2012-10-18 15:56:31 (12 lat temu)

justin1976

Posty: 734

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

Skąd: Londyn/Croydon

Informacje o tym co zawiera mąka masz na każdym opakowaniu i z tego co ja zauważyłam (a piekę bardzo dużo) tylko jedna mąką zawiera polepszające dodatki. To self raising, ale ona nie nadaje się do wypieku chleba.
Osobiście do wypieku pieczywa używam tylko i wyłącznie angielskich mąk i zawsze wychodzą pierwsza klasa.
Mogę polecić stronę z wypiekami róznego rodzaju. Chleby znajdą się tam również. Dziewczyna piecze właśnie z wykorzystaniem angielskich produktów.
www.mojewypieki.com/

[ Ostatnio edytowany przez: justin1976 18-10-2012 16:03 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

slicznakobietka

Post #9 Ocena: 0

2012-10-18 15:59:45 (12 lat temu)

slicznakobietka

Posty: 100

Kobieta

Z nami od: 02-09-2012

Skąd: london

Ja tylko napisalam iz dla mnie maki angielskie sa za ciezkie ot i wszystko,a wybor z jakiej mąki piec nalezy do kazdego :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kasia_red

Post #10 Ocena: 0

2012-10-18 16:04:06 (12 lat temu)

Kasia_red

Posty: 3813

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Skąd: Londyn

Śliczna, wykorzystam na pewno patent z pojemnikiem z wodą :-) Dzięki!

Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Strona 3 z 66 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 64 | 65 | 66 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,