2012-10-16 19:28:20, goskauk napisał(a):
Spelt flour ale nie wiem czy mozna ja dostac i gdzie.Wiem ze gotowy taki chleb jest np w Morrison.
Dziekuje
Str 3 z 66 |
|
---|---|
littleflower | Post #1 Ocena: 0 2012-10-16 19:34:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Cytat: 2012-10-16 19:28:20, goskauk napisał(a): Spelt flour ale nie wiem czy mozna ja dostac i gdzie.Wiem ze gotowy taki chleb jest np w Morrison. Dziekuje "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
keramczak | Post #2 Ocena: 0 2012-10-16 20:35:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
http://easytone.snobka.pl/artykul/jedz-produkty-pelnoziarniste-15384
![]() #MajsterNaStulecie
|
sarcia | Post #3 Ocena: 0 2012-10-18 11:37:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-05-2008 |
Mam taki przepis z gazety polskiej ale go nie pieklam bo nie wiem gdzie kupic make orkiszowa.
Skladniki na 3 formy keksowe 1kg maki orkiszowej razowej 1,5 kg maki zytniej razowej 2 l letniej wody zaczyn / 1/2l wody, kilka lyzek maki zytniej,odstawiony w cieple miejsce na kilka dni/ co lubimy ![]() 1. Do miski wsypujemy kolejno: make orkiszowa, zytnia, pestki. Dodajemy zaczyn, mieszamy. 2. Zagniatamy przez 10 min /jak ciasto drozdzowe, tak by bylo duzo powietrza/ i odstawiamy pod sciereczka co najmniej na godzine /mozna dluzej, nawet na cala noc/. 3. Wyrosniete ciasto przekladamy do 3 foremek, do 2/3 wysokosci i czekamy az wypelni formy po brzegi /co moze trwac nawet kilka godzin/. 4. Nagrzewamy piekarnik /gora i dol/ do 240 stpni i pieczemy 15 min, po czym obnizamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzine i 15 min. Smacznego |
justin1976 | Post #4 Ocena: 0 2012-10-18 12:23:42 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Cytat: 2012-10-16 19:28:20, goskauk napisał(a): Spelt flour ale nie wiem czy mozna ja dostac i gdzie.Wiem ze gotowy taki chleb jest np w Morrison. Można ją dostać chociażby w Tesco www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=251183035 |
Post #5 Ocena: 0 2012-10-18 12:41:37 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
justin1976 | Post #6 Ocena: 0 2012-10-18 13:09:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Da się zrobić. Osobiście nie robiłam, ale moja mama robi taki właśnie chleb dla mojej siostry (względy zdrowotne). Nie znam przepisu dokładnego, ale wiem, że jest pyszny...
|
slicznakobietka | Post #7 Ocena: 0 2012-10-18 14:38:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2012 Skąd: london |
Ja kupuje tylko polska make do pieczenia chleba pełne zboża trzy ziarna,mozna rowniez zrobic z niej zakwas,ale do dokarmiania go mam mąkę żytnia polska,a dlaczego? Poniewaz mąki angielskie sa z ulepszaczami,niestety,jak dla mnie sa za cieżkie.A oto moj przepis na domowy chleb
![]() Zakwas okolo trzech łyżek 2 łyżeczki drożdży suchych[to dla tych co sie boja samego zakwasu] 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki otrąb żytnich 3 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki otrąb przennych 2 łyżki kminku 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sllonecznika dodaje około 20 dkg mąki polskiej żytniej dodaje około 25 dkg mąki polskiej pełnoziarnistej dodaje około 35 mąki polskiej poznańskiej (Mąki przesiewam) dodaje na koniec okolo 700 ml wody mineralnej do niej dolewam odrobine wody cieplej by ta byla letnia Wszystko mieszam drewniana łyzka ,pozniej wykladam na blat obficie podsypany mąką i krotko zarabiam,pozostawiam do wyrosniecia. Nastepnie dziele ciasto na polowe i krotko zarabiam,przekladam do 2 wąskich blaszek wylozonych papierem do pieczenia posmarowanych olejem(chlebek wtedy jest smaczniejszy i chrupki)przykrywam sciereczka i pozostawiam do ponownego wyrosniecia. Kiedy chlebki juz podrosna ,smaruje powierzchnie olejem i wkladam chlebki do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na 15 minut,pod blaszkami mam naczynie z woda,po 15 minutach wyciagam pojemnik z woda ,zmniejszam temperature na 200 stopni(oczywiscie piekarnik bez termoobiegu) przykrywam gore chlebkow folia aluminiowa poniewaz juz mam wtedy zrumieniony i dopiekam dalsze 45 minut. Chlebki pieka sie 60 minut. Po tym czasie wyciagnac chlebki do ostygniecia na kratceja przykrywam zawsze lniana sciereczka i tak stygnie. Jest pyszniutki,wlasnie biore sie za pieczenie kolejnych chlebkow ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: slicznakobietka 18-10-2012 14:40 ] |
justin1976 | Post #8 Ocena: +2 2012-10-18 15:56:31 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Informacje o tym co zawiera mąka masz na każdym opakowaniu i z tego co ja zauważyłam (a piekę bardzo dużo) tylko jedna mąką zawiera polepszające dodatki. To self raising, ale ona nie nadaje się do wypieku chleba.
Osobiście do wypieku pieczywa używam tylko i wyłącznie angielskich mąk i zawsze wychodzą pierwsza klasa. Mogę polecić stronę z wypiekami róznego rodzaju. Chleby znajdą się tam również. Dziewczyna piecze właśnie z wykorzystaniem angielskich produktów. www.mojewypieki.com/ [ Ostatnio edytowany przez: justin1976 18-10-2012 16:03 ] |
slicznakobietka | Post #9 Ocena: 0 2012-10-18 15:59:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2012 Skąd: london |
Ja tylko napisalam iz dla mnie maki angielskie sa za ciezkie ot i wszystko,a wybor z jakiej mąki piec nalezy do kazdego
![]() |
Kasia_red | Post #10 Ocena: 0 2012-10-18 16:04:06 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Śliczna, wykorzystam na pewno patent z pojemnikiem z wodą
![]() Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|